”Meidän ankka­poppoo lähti touhuamaan” – ”Tappaja­etanat” saivat vastaansa uuden vihollisen

Tuusulassa ankkapartio torjuu espanjansiruetanoita syömällä niitä.

28.7. 13:40 | Päivitetty 29.7. 9:41

Kesän kosteus houkuttelee espanjansiruetanat ulos piiloistaan. Näistä ”tappajaetanoista” on tullut iso ongelma myös Tuusulassa.

Tuusulan osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat saavat ideoida, mihin kunnan varoja käytetään. Eräs tuusulalainen ehdotti, että etanoita torjuttaisiin ekologisesti ankkapartiolla.

Tuusulassa oltiin kuultu Espoossa toteutetusta ankkapartiohankkeesta, josta oli hyviä kokemuksia.

”Niinpä meidän ankkapoppoo lähti touhuamaan”, kertoo Tuusulan ankkapartion toinen omistaja Marjo Hangasluoma.

Ankkapartioon kuuluvat Kaneli, Oreo ja Silveri. Yhdessä kolmikko kuopsuttaa maata ja syö mielellään espanjansiruetanoita. Samalla ne tuhoavat etanoiden munia.

Lue lisää: Valtteri Aaltosen pihapiiri oli mustana ”tappajaetanoista” – Sitten hän keksi näppärän tuhoamistavan, johon tarvittiin kolme ankkaa

Ankkakolmikko asustaa Anttilan tilakeskuksella Tuusulassa, missä Hangasluoman mukaan ainakin kotilo-ongelma on helpottunut huomattavasti.

”Ne syövät illan aikana satoja kotiloita. Suu käy koko ajan.”

Hangasluoma ei ole laskenut, kuinka monta espanjansiruetanaa ankat syövät ”työpäivänsä” aikana, mutta uskoo, että ne tulevat helpottamaan myös etanaongelmaa.

Espanjansiruetana on kansallisesti haitallinen vieraslaji, joka voi aiheuttaa suurta tuhoa puutarhassa ja viljelyksillä. Lisäksi sen lima voi sisältää haitallisia bakteereita. ”Tappajaetanalle” kelpaavat myös kuolleet lajitoverit.

Ankat ovat yksi espanjansiruetanan harvoista vihollisista.

Eilen 27. heinäkuuta ankkapartio etsi espanjansiruetanoita Tuusulan Jokelassa.

etanoita lötköttää pitkin poikin ympäri Tuusulaa, mutta ongelma on pahimmillaan Jokelassa ja Mattilassa.

Vieraslajia on koitettu Tuusulassa tuhota ennenkin. Kunta hankki vuonna 2020 etanaroskiksia, joihin asukkaat voivat viedä kuolleita etanoita. Etanan voi tappaa esimerkiksi murskaamalla sen tai leikkaamalla sen pään halki pituussuunnassa.

Tänä vuonna Tuusulan kunta torjuu etanoita ”Eroon espanjansiruetanoista” -projektillaan. Ankkapartion lisäksi Tuusulassa tehdään lisäniittoja niityillä ja tienpientareilla, jotta etanoita olisi helpompi kerätä.

Oikaisu 29.7.2022 9.41: Juttuun korjattu, että ankka on yksi espanjansiruetanan vihollisista, ei luontaisista vihollisista.

Lue lisää: Helsinkiläisen Matti Vihavaisen pihaa ovat piinanneet lihavat ”tappajaetanat” jo 20 vuotta – Makkaratikkukonsti ei saa suositusta ympäristötarkastajalta

Lue lisää: ”Tappajaetanat” riivaavat espoolaista kaupunginosaa – Nyt niiden kohtaloksi voi koitua puistoon asennettu oranssi roska-astia

Lue lisää: Pihassasi nätisti nököttävä vieraslaji tekee tuhoa satojen kilometrien päässä – Kurtturuusulle on kehittynyt kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä erityisen vaarallisen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat