Miten älypuhelinta voi hyödyntää museossa? Tuusulassa keksittiin

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot saivat opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea virtuaaliympäristössä toimivan museokeskuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoihin pääsi kesällä tutustumaan älypuhelimella, kun museoalueesta julkaistiin lisätyn todellisuuden reitti. Yksi kohteista oli Järvenpäässä sijaitseva Villa Kokkonen.

23.12.2022 9:58

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museoihin pääsi kesällä tutustumaan uudella tavalla älypuhelimella, kun museoalueesta julkaistiin lisätyn todellisuuden reitti. Keski-Uudenmaan museot aikovat nyt laajentaa kokeilua ja suunnittelevat uutta museokeskusta, joka toimisi virtuaaliympäristössä.

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museot saivat Opetus- ja kulttuuriministeriöltä miljoonan euron apurahan osallistavan ja vuorovaikutteisen XR-museomaailman suunnitteluun ja toteuttamiseen vuosien 2023–2024 aikana. Tuusulan kunta tiedotti asiasta torstaina.

”Hankkeen myötä Keski-Uudenmaan museot astuvat virtuaalisten museopalveluiden kehittäjien kärkijoukkoon”, kertoo projektipäällikkö Minna Turtiainen tiedotteessa.

Uusi museokeskus toimii virtuaaliympäristössä, ja se pyritään tekemään digitaalisesti saavutettavaksi tietokoneella ja myös ilman virtuaalisilmikkoa. Lyhenne XR viittaa laajennettuun todellisuuteen.

Museon toimintaa, palveluja ja sisältöjä suunnitellaan yhdessä yleisöjen kanssa. Laajennetun todellisuuden tekniikoilla toteutettava, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen museomaailma avautuu vuonna 2025.

Viime kesänä lisätyn todellisuuden käyttöä kokeiltiin Järvenpään, Keravan ja Tuusulan museokohteisiin tehdyllä AR-reitillä.

Lisätty todellisuus käynnistyi, kun skannasi mobiililaitteella museoissa olevan lähtökuvan ja siinä olevan QR-koodin. Mobiililaitteen kameran avulla avautui seikkailu Tuusulanjärven lähiseudun museoihin.

Esiin ilmestyi Järvenpään, Keravan ja Tuusulan animoitu pienoismalli, jossa junat kulkivat, laineet liplattivat ja museot kutsuivat vierailulle.

Klikkaamalla pienoismallissa näkyviä museoita pääsi tutustumaan kohteeseen tarkemmin. Lisätyn todellisuuden reitillä mukana olivat Ahola, Ainola, Erkkola, Halosenniemi, Heikkilän kotiseutumuseo, Järvenpään taidemuseo, Lottamuseo, Suviranta, Taide- ja museokeskus Sinkka sekä Villa Kokkonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön nyt myöntämä avustus on rakennetukea, jolla kannustetaan kulttuuritoiminnan ja muiden luovien alojen palveluiden uudistamista ja digitalisaatiota. Tänä vuonna jaossa oli 13,72 miljoonaa euroa.

Tuki on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja Euroopan unionin rahoittama.

Lue lisää: Tuusulanjärven historiallisiin museo­rakennuksiin voi tutustua uudella tavalla älypuhelimella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat