Mies lavasti oudon auto­varkauden, koska halusi nähdä, mitä tapahtuu

Artjom Totsenoi halusi lavastetulla varkaudella osoittaa sosiaalisen median voiman ajoneuvojen löytämisessä. Hänen Volkswageninsa löytyi muutamassa tunnissa ”varmasta” piilopaikasta huolimatta.

Artjom Totsenoin Volkswagen Passat on teipattu poliisiautoa muistuttavaksi. Se on ollut tuttu näky autotapahtumissa ja cruisingeissa.

1.3. 11:31 | Päivitetty 1.3. 13:01

Sosiaalisessa mediassa levisi lauantaina viestejä, joissa kerrottiin ”mysteeriauton” varastamisesta.

Poliisiauton näköinen Volkswagen Passat oli Facebook-päivitysten mukaan kadonnut perjantain ja lauantainvälisenä yönä tuusulalaisen hallin pihalta. Viestejä jaettiin laajasti eri some-ryhmissä.

Tällaisia viestejä autosta jaettiin.

Auto herätti huomiota jo muutama vuosi sitten Helsingissä ja silloin selvisi, että kyseessä oli yrittäjä Artjom Totsenoin auto.

Passat oli tuunattu muistuttamaan poliisiautoa, mutta sen väritys oli tummansinisen sijasta musta ja kyljessä näkyi teksti GTArto.

Passat on ollut tuttu näky autoharrastajien tapahtumissa, ja cruisingeissa se on vetänyt muiden autojen letkaa.

Myös Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 2020 kummallisesta autosta, joka oli saanut poliisin hyväksynnän.

Lue lisää: Poliisiautoa muistuttavan mysteeriauton tarina selvisi: Omistaja kertoo nyt, miksi teippasi volkkarinsa poliisiauton näköiseksi

Puhelinsoitto Totsenoille paljastaa kuitenkin, että kyseessä on jotakin aivan muuta kuin autovarkaus: lavastus.

Passatin veivät Totsenoin kaverit, tosin paikkaan, jota omistaja ei itse tiennyt.

Miksi ihmeessä?

”Tarkoituksena oli osoittaa sosiaalisen median voima varastetun ajoneuvon etsinnässä. Myönnän, että kyseessä oli aika radikaali tapa”, nykyään Tuusulassa asuva Totsenoi kertoo.

”Samalla kuvasimme videon, jossa opastetaan, miten varastetun auton omistajan kannattaa toimia ja käyttää somea. Tieto auttaa sekä vakuutusyhtiöitä, poliisia että omistajaa itseään.”

Artjom Totsenoi järjestää autoharrastajien tapahtumia ja suunnittelee festivaaleja kesäksi Kalajoelle.

Totsenoi kertoo, että video on tehty tarpeesta. Hyvin moni hänen autoja harrastavista tutuistaan on joko itse joutunut autovarkauden uhriksi tai ainakin tuntee jonkun rikoksen uhrin.

”Tietojeni mukaan tutuilta varastetuista autoista noin 80 prosenttia on saatu takaisin, mutta joka viides on jäänyt sille tielleen.”

Totsenoin junaileman lavastuksen idea oli yksinkertainen: varkaus lavastettiin ja videoitiin, mutta siten, ettei käytettyä murtautumistekniikkaa paljasteta.

Sen jälkeen kolme luotettua henkilöä kuljetti auton piilopaikkaan, jonka sijainnin vain he tiesivät.

Jotta tilanne tuntuisi mahdollisimman aidolta, vain viisi henkilöä tiesi lavastuksesta. Muut Totsenoin ystävät ja tiimin jäsenet pitivät tilannetta aitona.

Auton varastamisesta julkaistiin viestejä sosiaalisen median kanaviin ja jäätiin odottamaan, kuinka kauan auton löytymiseen menisi.

”Oli hienoa nähdä, kuinka aivan tuntemattomatkin ihmiset jakoivat viestiä eteenpäin.”

Valokuva ryöstön lavastuksesta. Kuvassa näkyy kolme ”autovarasta”.

Sosiaalinen media todellakin osoitti voimansa: ratkaiseva vinkki autosta tuli vain viisi tuntia ja 50 minuuttia ensimmäisestä some-postauksesta.

Totsenoin Passat oli ajettu Tuusulasta pohjoishelsinkiläisen asuintalon ahtaaseen parkkihalliin, johon satunnainen kulkija tai poliisi ei eksy.

”Muuttamassa ollut pariskunta oli hakemassa tavaroita kellarihäkistä, kun he huomasivat tuntomerkkejä vastaavan auton.”

Auton löytyminen tallennettiin videolla, joka julkaistaan tämän jutun yhteydessä sekä Youtubessa. Kyseessä on opetusvideo, mutta Totsenoin mukaan se toimii myös varoituksena.

”Autovarkaat näkevät, kuinka tehokas some on ja ehkä ymmärtävät, kuinka helposti teosta jää kiinni”, Totsenoi sanoo.

”Jos tällä videolla saataisiin edes yksi prosentti autovarkauksista estettyä, sillä säästettäisiin suuri summa vakuutusrahoja.”

Alta voit katsoa videon lavastusoperaatiosta.

Lue lisää: ”Mysteeriauto” puuttui poliisitehtävään: Hätävilkuin varustettu volkkari pysäytti bussipysäkin runnoneen sekavan kaksikon

Lue lisää: Poliisiautoa muistuttavan mysteeriauton tarina selvisi: Omistaja kertoo nyt, miksi teippasi volkkarinsa poliisiauton näköiseksi

Lue lisää: Poliisiauton ”kaksoiskappale” hämmentää Helsingissä: Poliisi ei vielä tiedä, mistä on kyse

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat