Vantaa

Aavemainen ostoskeskus tekee kuolemaa Myyrmäessä – Muualla vanhoja ostareita jo arvostetaan, Vantaa ei ole suojellut yhtäkään

Kuohukujan ostoskeskuksen tilalle on suunniteltu kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo ja yksikerroksinen siipirakennus, johon on määrä tulla liiketiloja.

Vantaalla Myyrmäessä sijaitseva Kuohukujan ostoskeskus uhkaa väistyä uuden asuinkerrostalon rakentamisen tieltä.

Vuonna 1972 valmistunut ostoskeskus on päässyt rapistumaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siellä toimii enää muutama liike. Monet ikkunat ovat peitettynä, koska niissä ei ole enää toimintaa.

Jopa hieman aavemaisen näköinen puoliksi tyhjillään seisova rakennus herättää silti kunnioitusta. Jyhkeät puupalkit ja seiniä hallitseva oranssi värimaailma tekevät vaikutuksen: täällä on taatusti ollut eri tavalla elämää vielä vuosikymmen tai kaksi sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt rakennus vaikuttaa lähestyvän tiensä päätä, sillä Vantaan asutus­keskuksia halutaan tiivistää ja täydennysrakentaa. Tontti, jolla Kuohukujan ostoskeskus sijaitsee, on osa tätä suunnitelmaa.

Siitä huolimatta, että Vantaan kaupungin tekemän raportin mukaan rakennus edustaa 1960–70-lukujen ostos­keskuksille ominaisen liimapuu­arkkitehtuurin viimeisteltyä parhaimmistoa ja sen kulttuuri­historiallinen arvo on mittava.

Alun perin ostos­keskuksessa on ollut asunto-osakeyhtiön kerho­tila, isännöitsijä­konttori, neljä pientä myymälä­tilaa, grilli ja kioski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyään siellä toimii esimerkiksi parturikampaamo, pizzeria ja kirjatukku. Paljon on silti ikkunoita, joiden takana ammottaa tyhjiä tiloja.

Ostoskeskuksen tilalle on suunniteltu kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo ja yksikerroksinen siipirakennus, johon on määrä tulla liiketiloja.

Kaupunginhallitus on hyväksynyt nähtäville asemakaavamuutoksen, jota on voinut käydä tarkastelemassa Vantaan kaupungin verkkosivuilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluearkkitehti Timo Kallaluodon mukaan tavoite on, että ostoskeskuksen kohtaloa käsitellään kaupunginvaltuustossa ensi kevään aikana. Ostoskeskuksen purkaminen voisi alkaa pari kuukautta sen jälkeen ja rakennustyöt syksyllä, jos kaavasta ei valiteta.

”Valitusriski on olemassa, ja valituskierros voi viedä hallinto-oikeuksissa pari vuotta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kallaluodon mukaan uusissa suunnitelmissa on huomioitu, että purkukohteessa on kaupallisia tiloja. Hänen mukaansa niille on paikkansa myös uudessa rakennuksessa.

Kuohukujan ostoskeskus on osa isompaa suunnitelmaa, joka Vantaalla on käynnissä.

Vantaan kaupunki teki vuonna 2008 inventoinnin, jossa käytiin läpi Vantaalla sijaitsevia ostoskeskuksia ja niiden merkitystä aluerakentamisen historiaan.

Merkittävimpiä rakennuksia poimittiin 30. Kuohukujan ostoskeskus oli yksi niistä, jotka saivat arvioinnissa parhaimman mahdollisimman luokituksen.

Ostoskeskuksen purkamisesta ja uuden kerrostalon rakentamisesta on argumentteja sekä puolesta että vastaan. Purkamisen puolesta puhuu se, että ostoskeskuksessa ei ole päivittäistavarakauppaa, ja siinä olevia liiketiloja on tyhjillään. Lisäksi rakennus on päässyt huonoon kuntoon.

Vasta-argumenttina inventoinneissa todettu rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo. Rakennuksen itälaidan liimapuuarkkitehtuuri on rakennusajalle hyvin tyypillistä, sanoo Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Susanna Paavola.

”Ostoskeskusrakennuksessa on käytetty monia aikakaudelleen ominaisia ratkaisuja: yleisilme ja mataluus sekä dominoelementtiä mukailevat etualan pienet paviljongit”, Paavola sanoo.


Vantaan kaupunginmuseo aikoo vielä antaa lausuntonsa kaavamuutoksesta ennen kuin asia menee valtuuston käsiteltäväksi. Museon mukaan Kuohukujan ostoskeskusta ei tulisi purkaa – ainakaan kokonaan.

”Asemakaavamuutosta on vedetty eteenpäin uudisrakentamisvaihtoehdolla. Jos rakennus puretaan, häviää siihen liittyvät kulttuurihistorialliset arvot alueelta”, Paavola sanoo.

Ostoskeskus on huonossa kunnossa, mutta sillä ei Paavolan mukaan ole suoraa vaikutusta sen kulttuurihistorialliseen arvoon. Hän sanoo, että olisi hyvä tehdä selvitys siitä, onko vanha rakennus mahdollista vielä säilyttää kunnostamalla.

Yksi vaihtoehto voisi olla, että rakennus purettaisiin osittain ja korjattaisiin jäljelle jäävät osat. Silloin Paavolan mukaan rakennuksen ja alueen arvoja saataisiin säästymään.

”Tietenkin jos kunnostamista on niin paljon, että joudutaan vaihtamaan kaikki rakennusmateriaalit, niin mahdollisen suojelun perusteita tulee miettiä uudelleen”, Paavola sanoo.

Vuoden 2008 tarkastelusta huolimatta Vantaalla ei ole suojeltu yhtään ostoskeskusta. Paavolan arvion mukaan yksi merkittävä syy voi olla se, että ostoskeskukset sijaitsevat keskeisillä paikoilla, jotka ovat nykyisillekin asuinalueille tärkeitä.


”Ne ovat tehottomia rakennuksia nykymittakaavassa, matalia ja pieniä tiloja. Se on varmaan se yhtälö, joka tässä ei meinaa onnistua.”

Kaupungilla on valmisteilla uusi yleiskaava joka tähtää siihen, että vuonna 2050 kaupungissa on satatuhatta asukasta enemmän kuin nyt. 30 vuodessa Vantaan asukasmäärän arvioidaan siis 1,5-kertaistuvan.

”Se tarkoittaa huomattavaa määrää asuinrakentamista”, Timo Kallaluoto sanoo.

Myyrmäessä kuten muuallakin Vantaalla tähdätään ensisijaisesti täydennysrakentamiseen.

Vantaan kaupunki hyväksyi viime kesäkuussa maa- ja asuntopoliittiset tavoitteet, joiden mukaan rakentamista keskitetään keskusta-alueille ja joukkoliikennevyöhykkeille.

Kun kaupungin tavoite on asuinalueiden tiivistäminen, on todennäköistä, että nyt esitetty suunnitelma toteutuu ja Kuohukujan ostoskeskus saa väistyä uuden asuinkerrostalon tieltä. Ihan heti se ei silti tapahdu.

Vanhojen ja perinteisten rakennusten purkaminen herättää kritiikkiä asukkaiden keskuudessa ja huolta kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten katoamisesta. Uusissa suunnitelmissa on kuitenkin otettu huomioon alueen ja sen asukkaiden tarpeet.

Esimerkiksi Vantaan Louhelassa vanha ostoskeskus purettiin, ja sen paikalle rakennettiin kerrostalo. Viereiselle parkkikentälle rakennettiin uusi ostoskeskus, joka on kaksi kertaa niin suuri kuin vanha oli.

Samoin Martinlaaksossa rakennettiin aseman viereisen liikekeskuksen tilalle isompi liikekeskus ja asuinkerrostalotorni samalle tontille.

”Lähtökohtana on, että Kuohukujan ostarin paikallekin tulee liiketiloja. Kun alueella on useampia asukkaita, kaupunginosista tulee isompia, ja palveluitakin kannattaa olla tarjolla”, Kallaluoto sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  7. 7

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää