Vantaa    |   HS Vantaa

Villit ja mystiset juhlat velloivat vielä 1990-luvulla tässä jokimaiseman tiililinnassa

Tikkurilassa sijaitsevan Vernissan historia on värikäs. Tehdas on kertaalleen palanut maan tasalle, ja nyt rakennuksessa toimii kulttuurikeskus.Vielä 1990-luvulla Tikkurilassa sijaitseva Kulttuurikeskus Vernissa oli rock-henkeä tihkuva paikka, jonka illat täyttyivät savuisista ja sumuisista keikoista ja klubi-illoista.

Yhden ikimuistoisen keikan 90-luvulla Vernissassa soitti Kingston Wall, yksi Suomen merkittävimmistä psykedeelisen ja progressiivisen rockin yhtyeistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muusikko Sami Kuoppamäki toimi tuolloin yhtyeen rumpalina. Hän sanoo muistavansa keikan hyvin, vaikka siitä on vierähtänyt jo yli kaksi vuosikymmentä.

”Se oli mainio keikka. Saimme innokkaan yleisön kanssa aikaan mystisen ja intiimin tapahtuman. Vernissassa oli tilaa ja resurssit tehdä hyvä show. Se oli silloin ja on nykyäänkin tärkeä keikkapaikka”, Kuoppamäki sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän iloitsee, kuinka Vernissassa painopiste on ollut musiikissa, ei niinkään ravintolatoiminnassa.

”Usein bändit esiintyvät ravintoloissa, jotka toimivat klubeina. Vernissa on tästä poiketen ensisijaisesti klubitila, jossa musiikki ja sisältö ovat ykkösasioita”, Kuoppamäki.

Nykyisin meno Vernissassa on muuttunut astetta maltillisemmaksi, mutta samaan aikaan monipuolisemmaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli silloin piirun verran villimpi paikka kuin nyt”, sanoo Vernissan toimintaa johtava suunnittelija Vesa Peipinen.

Hän luonnehtii paikkaa Vantaan Tavastiaksi. 1990-luvulla Tavastialla esiintyneet bändit vetivät keikkoja myös Vernissassa.

2000-luvulla Vernissan keikkasali alkoi jäädä pieneksi, sillä sinne mahtuu vain noin 300 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Isommat bändit eivät enää tulleet”, Peipinen sanoo.

Mutta toiminta Vernissassa ei ole hiipunut – päinvastoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisin Vernissa on kulttuurikeskus, jossa on tilaa kaikille. Sitä käytetään muun muassa lastenkulttuuriin, musiikkiin ja teatteriin. Vernissassa toimii muun muassa ammattijohtoinen harrastajateatteri Tikkurilan teatteri ja Vantaan elävän musiikin yhdistys Velmu ry.

”Yritämme pitää Vernissaa matalan kynnyksen paikkana, jonne taiteen ja kulttuurin ammattilaiset tulisivat mielellään”, Peipinen sanoo.

Rakennuksella on värikäs historia. Siellä ehti tapahtua paljon myös ennen kuin siitä tuli kulttuurikeskus.

Vuonna 1863 paikalla aloitti toimintansa öljynpuristamo. Sijainti lähellä koskea ja rautatietä oli otollinen tehdastoiminnalle.

Håkansbölen kartanon isäntä Anders Lorentz Munsterhjelm oli saanut vuonna 1862 erioikeuden öljytehtaan rakentamiseksi koskeen ja oikeuden rakentaa koskeen padon ja myllyn.

Vaatimattoman pellavaöljytehtaan tilalle valmistui vuonna 1887 kaksikerroksinen tiilinen öljynpuristamorakennus. Silloin öljytehtaan omistus siirtyi Munsterhjelmilta Schildt & Hallbergille.

Kohtalokkaaksi koitui vuosi 1912, jolloin tehdas tuhoutui tulipalossa kokonaan ulkoseiniä lukuun ottamatta. Jo samana vuonna vanhan tehtaan raunioihin rakennettiin uusi kolmikerroksinen tehdas.

Vuodesta 1919 alkaen tehtaan painopiste siirtyi maalinvalmistukseen. Vuonna 1937 tehtaaseen rakennettiin vielä funkkistyylinen laajennus.

Virallisesti maalia valmistaneen yhtiön nimeen liitettiin nimi Tikkurilan väritehtaat vuonna 1950, vaikka sitä oli käytetty epävirallisesti jo kauan.

Viimeisetkin öljyt tehtaassa puristettiin vuoden 1960 tienoilla. 1900-luvun alun tulipalo kummitteli vielä mielessä, sillä öljynpuristuksen loppumisen jälkeen rakennukseen sijoitettiin tehdaspalokunta ja yövartijoita.

Vuonna 1976 Tikkurila oy siirsi maalituotantonsa joen itäpuolelle, kun sinne valmistui Monicolor-tehdas. Silloin tehdastoiminta vanhassa rakennuksessa päättyi kokonaan.

Tehdastoiminnan päättymisen myötä tehtaan maapohjan omistus siirtyi kaupungille 70-luvun lopussa. Virallisesti kaupunki sai sen hallintaansa vuonna 1981.

Hetken aikaa kaupunki pohti, miten rakennusta tulisi hyödyntää. Sen nykytilanteeseen ovat vaikuttaneet etenkin vantaalaiset nuoret.

Nuoret valtasivat tehdasrakennuksen vuonna 1985 ja vaativat, että se valjastetaan kulttuurikäyttöön. Heidän toimintansa tuotti tulosta, sillä Kulttuurikeskus Vernissa aloitti toimintansa vuonna 1990.

Suojelupäätös rakennuksesta tehtiin vuonna 1987. Rakennuksella on Vantaalle suojeluhistoriallista merkitystä, sillä Vantaalla ei ole kovinkaan montaa rakennusta, jotka olisivat herättäneet kansanliikkeitä niitä puolustamaan, Vantaan kaupunginmuseosta kerrotaan.

Nuoret vaativat Vantaalle kulttuuria ja sitä myös saivat.

Paluuta 90-luvun rock-henkeen ja tunnelmaan ei ole luvassa, vaikka klubi-iltoja Vernissassa yhä järjestetään.

”Savuinen rock-klubi on ysärinostalgiaa, Vernissan alkuaikoja. Siihen ei ole täysin paluuta”, Peipinen sanoo.

Virityksiä tunnelman tavoittamiseksi silti on.

Vantaalainen promoottori Jussi Hämäläinen on kahtena edellisvuonna järjestänyt joulukuussa raskaan musiikin December Doom -festivaaleja Vernissassa.

Viime joulukuun tapahtuma oli menestys, ja seuraava vastaavanlainen tapahtuma on tarkoitus järjestää jo ensi huhtikuussa. Hän iloitsee, että keikoilla käyvät ihmiset ovat löytäneet taas vähitellen tiensä Vernissaan.

”1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Vernissassa oli hyviä keikkoja. Se oli jonkinlaisessa rock-klubin maineessa”, Hämäläinen sanoo.

Hänen mukaansa keikkatarjonta hiipui 2000-luvulla merkittävästi, mutta 2010-luku on näyttänyt elpymisen merkkejä etenkin viime vuosina.

Opettajana työskentelevä Hämäläinen sanoo, että nykynuoret eivät ole rockista niin innoissaan kuin ennen, mutta samaan aikaan nostalgia on nostanut päätään.

”90-luvun lopulla olimme juuri täysi-ikäisiä kun kävimme keikoilla. Nyt rock-keikoilla ei nuoria juuri näy, vaan yleisö on samaa ikäluokkaa kuin itse olen”, Hämäläinen sanoo.

Bändipaidoista kouluissa on tullut harvinaisuus, mutta Vernissaan bändipaitaiset musiikin ystävät ovat vähitellen jälleen löytäneet.

”On ollut kivaa saada Vernissaa kohti sitä rock-klubin asemaa, mikä sillä on aiemmin ollut”, Hämäläinen sanoo ja nauraa.

Vesa Peipisen mukaan nyky-Vernissan tavoite on palvella kaikenlaisia ihmisiä. Sinne ovat löytäneet tiensä etenkin nuoret ja lapsiperheet.

Peipisen mukaan se kertoo myös Tikkurilan muutoksesta. Alati kasvava ja uudistuva asuinalue on tullut houkuttelevaksi vaihtoehdoksi lapsiperheille, ja samalla myös kiinnostus lähellä sijaitsevaa kulttuuritarjontaa vastaan on kasvanut.

”Ihmiset kaipaavat kulttuuria myös lähiömaisemissa, ettei aina tarvitse lähteä sitä varten Helsingin keskustaan”, Peipinen sanoo.

Samasta asiasta on hyvillään myös Sami Kuoppamäki.

Kingston Wall -keikan lisäksi hän on vuosien varrella käynyt esiintymässä Vernissassa muulloinkin ja eri kokoonpanoilla iltakeikoista lapsille tarkoitettuihin päivätapahtumiin.

”Olen Vernissa-fani ja toivon, että paikka saa ansaitsemansa huomion ja että yleisö löytää paikalle. Tikkurilan seudulla asuu paljon ihmisiä, ja monipuolinen kulttuuripalvelu siellä on tosi tärkeää”, Kuoppamäki sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  3. 3

   Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  6. 6

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  7. 7

   Pohjois-Korean Italian-lähettiläs loikkasi länteen, mutta teini-ikäinen tytär joutui palaamaan diktatuuriin – ”Suuri vaara joutua kidutetuksi”

  8. 8

   Runkovesijohto rikkoutui Itä-Helsingissä – Yli tuhat ihmistä sinnittelee ilman vettä

  9. 9

   Auton kojelautaan teipattuna voi löytyä tietokone, kahvinkeitin tai jopa mikro – poliisi patistaa kuljettajia siivoamaan ohjaamonsa

  10. 10

   Anne Bernerin mukaan SEB-pankin ilmoitus tuli ”yllättäen” – eduskuntaryhmän mukaan Berner voi jatkaa ministerinä, suora lähetys eduskunnasta käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  4. 4

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  7. 7

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  8. 8

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  9. 9

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää