
Oletko ajanut Vantaan Tikkurilassa Unikkotien ja Kielotien liittymässä? Mikäli olet, olet saattanut kohdata risteyksen, joka on saanut jopa Vantaan kaupungin Kuntatekniikan keskuksen hermostumaan.
Vanhoilla liikennevaloilla varustettu risteys on ollut liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holminhttps://www.hs.fi/haku/?query=markus+holmin mukaan murheenkryyninä kaupungissa jo pitkään. Vanhat liikennevalot eivät ole tunnistaneet, mistä suunnasta autoja on saapumassa, joten liikenne ei ole soljunut toivotulla vaivattomuudella.
”Olemme itsekin kironneet risteyksen valo-ohjausta, joka on ollut aika typerä. Sitä ei ole suunniteltu aivan 2010-luvun standardien mukaan”, Holm kuvailee.

Aivan pienestä hermojen kiristelystä risteyksessä ei ole kyse, sillä parhaimmillaan autoja liikkuu alueella arkisin jopa tuhansia päivässä. Tikkurilan ytimessä sijaitsevan risteyksen lähettyvillä on muun muassa pankki, ravintoloita sekä kulku läheisen terveysaseman parkkipaikalle.
Vuosien saatossa autoilijoiden ajoreitit alueella ovat kulkeneet toisin, kuin Kuntatekniikan keskuksessa toivottaisiin.
”Kielotietä ei ole tarkoitettu isoksi läpiajokaduksi, jollaiseksi se oli muodostumassa. Paremmin läpiajokatuna toimii läheinen Talvikkitie”, Holm sanoo.
Aina liikennesuunnittelun tarkoituksena ei olekaan helpottaa autoilijoiden liikkumista, vaan ohjata autoilijoita erilaisille reiteille.
”Tavallaan se, että Kielotien valot ovat toimineet heikosti, on ajanut tavoitetta vähentää intoa ajaa Kielotien läpi. Aina tavoitteena ei olekaan sujuvoittaa liikkumista mahdollisimman paljon. Liikennesuunnittelu on tasapainottelua”, Holm sanoo.
Tikkurilalaisten autoilijoiden onneksi hankala risteys hiersi myös ammattilaisia niin paljon, että asialle päätettiin tehdä jotakin: Unikkotien ja Kielotien liittymän valot vaihdettiin loppuvuodesta. Alkuvuoden ajan autoilijat ovat päässeet ajamaan alueella huomattavasti aiempaa sulavammin.
Liikenneinsinööri Riikka Tuomenhttps://www.hs.fi/haku/?query=riikka+tuomen mukaan kyseessä oli jopa 20 vuotta vanha liikennevalokone. Laite oli siis jo tovin elämänsä ehtoopuolella, sillä teknisten laitteiden käyttöiän arvioidaan olevan minimissään 10 vuotta.
”Kojeiden kuntoa tarkastellaan tarkemmin viimeistään, kun laitteen ikä ylittää 15 vuotta. Silloin arvioidaan kojeen kunto ja tekniikan soveltuvuus kulloiseenkin ympäristöön”, Tuomi sanoo.
Tuomen mukaan Kielotien ja Unikkotien liikennevalojen risteyskojeen vaihtotyö on perusylläpitotyötä, jolla pidetään liikennevalojen laitekanta toimivana.
”Usein uusia valoja toteutetaan sitä mukaa, kun katuverkko kehittyy. Jos vanha koje ei ole suoranaisesti rikki, saa se usein olla paikallaan”, Tuomi sanoo.
Osittain päätöstä jouhevoitti myös suunnitelma, jossa joukkoliikenteelle pyritään saamaan valoetuuksia liikennevaloissa. Näin ollen bussit pääsisivät kulkemaan alueella sujuvammin.
”Tämän ansiosta olemme nyt uusineet useita risteyskojeita ja uudelleenohjelmoineet muita reitin risteyksiä”, Tuomi sanoo.
Bussien liikennevaloetuudet on tarkoitus ottaa käyttöön tulevan runkolinjan 570 reitillä vielä tämän vuoden aikana.
”Valoetuudet lyhentävät viivettä, joka aiheutuu busseille liikennevaloissa. Tarkoituksena on sujuvoittaa joukkoliikennettä ja lyhentää matka-aikaa”, Tuomi sanoo.

- Liikenne Seuraa
- Joukkoliikenne Seuraa
- Pauliina Jokinen Seuraa
- Vantaa Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24