Vantaa    |   HS Vantaa

Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

Henna Poikonen osti VR:n entisen asuinkasarmin Korsosta 2010. Viime syksynä se heräsi toden teolla eroon.Ovella vastaan leijailee vastaleivotun pullan tuoksu.

Korson yhdessä vanhimmassa talossa on syksyn ajan leivottu pullaa. Rakennukseen aukesi elokuun lopulla Cafe Unelma ja sen pitäjä, Saara Kiisla, on siitä lähtien valmistanut lämpimiä korvapuusteja useita pellillisiä päivässä.

Rakennus on alun perin VR:n asuinkasarmi, jota nyt kutsutaan Korson Wanhaksi Asemaksi.

Usein pullan lisäksi valmistuu suolaista ja makeaa piirakkaa, croissanteja tai raakakakkuja. Herkkuja valmistuu sen mukaan, mitä Kiisla päättää leipoa.

”Olen aina ollut innokas leipomaan, ja nyt saan toteuttaa kaikkia reseptejä mieleni mukaan”, Kiisla sanoo.

Cafe Unelma on Kiislan ensimmäinen kahvila. Hän haaveili omasta kahvilasta, kunnes sopiva hetki sattui kohdalle: Wanhalle Asemalle etsittiin uutta kahviloitsijaa ja kaikki osui kohdalleen.

Aseman omistaja Henna Poikonen avasi asemalle loppukesästä sisustus- ja askartelutarvikkeita myyvän puodin. Samaan aikaan Erika Hakoniemi avasi asemalle ekopesuaineita ja muita ekotuotteita myyvän Oranssi Orava -nimisen liikkeen.

Enää puuttui kahvila.

Kiisla kuuli avoimena olevasta tilasta siskoltaan ja tarttui puhelimeen. Vaikka hän ei ollut aiemmin pitänyt kahvilaa, löytyi kahden lapsen äidiltä rohkeutta yrityksen perustamiseen.

”Se on ollut aina haaveeni, että saan perustaa oman kahvilan. Nyt oli täydellinen tilaisuus”, Kiisla sanoo.


Liikkeiden ja kahvilan avautuminen on ollut viimeisin askel aseman uudessa elämässä.

Vuonna 1901 rakennettu rakennus toimi aikoinaan VR:n henkilökunnan asuinkasarmina. Vuodet kuluttivat rakennusta.

Se oli vuosia tyhjillään, kunnes Poikonen perheineen osti aseman vuonna 2010.

Rakennus oli moneen suuntaan rempallaan: ikkunat olivat rikki, seinät sotkuiset ja ovet hajalla. Aseman kunto ei kuitenkaan hirvittänyt remontoijia.

Hiljalleen talovanhuksesta on kuoriutunut kaunis rakennus, jonka toisessa päässä putiikit ja kahvila avasivat ovensa. Junat suhahtelevat edelleen aseman ohi, ja Korson juna-asema on näköetäisyydellä.

Poikonen on pitänyt aiemmin omaa puotiaan aseman toisessa päässä, missä hän asuu perheensä kanssa. Syksyn tullen liike siirtyi vastaremontoituihin tiloihin aseman toiseen päähän ja perhe sai kodin vain itselleen.

”Aiemmin asiakkaat saattoivat tuntea olonsa hassuksi, kun he kävivät kotonani. Nyt tilat ovat selkeästi erillään, ja minustakin on ihana saapua aamuisin työpaikalle, vaikka se sijaitseekin vain rakennuksen toisessa päässä”, Poikonen sanoo.

Poikosen lisäksi Hakoniemi myi tuotteitaan jo ennen uusien tilojen avaamista.


Ennen avajaisia putiikkien puolelle tehtiin pintaremonttia ja sinne rakennettiin uusi keittiö.

Kaikki kolme yrittäjää ovat sopeutuneet asemalle hyvin. Eikä ihme: Vanhan talon lautalattiat natisevat kotoisasti, asukkaat saavat halutessaan jalkaansa villasukat ja pönttöuuni lämmittää kahvilan kulmassa. Kaikki leivonnaiset leivotaan samassa tilassa ja ovat aina tuoreita.

Samasta syystä lemmikit eivät saa tulla tiloihin. Terveystarkastajien mielestä koirat ja leipominen eivät sovi yhteen, Kiisla kertoo linjauksesta.

”Aiemmin rakennuksessa toimi eläinlääkäriasema, mutta nyt lemmikit täytyy jättää ulos”, Poikonen sanoo.


Kiislan päivät kahvilassa alkavat aamuseitsemän aikaan, kun hän saapuu valmistelemaan päivän aikana myytäviä herkkuja. Kahvila aukeaa kymmeneltä ja sulkeutuu kuudelta. Sen jälkeen luvassa saattaa olla vielä seuraavan päivän valmistelua.

Viikonloppuisin päivät ovat hieman lyhyempiä, ja maanantaisin kahvila on kiinni.

”Kuun viimeisenä sunnun­taina keksin vielä tarjota brunssiakin, mikä on aina oma lisänsä”, Kiisla sanoo.

Oman lisänsä kahvila­idylliin tuo Korson oma nimikko­leivos, jota tarjoillaan kahvilassa aina tiistaisin. Valkos­uklaasta ja vadelma­kuorrutteesta valmistetut Korso-leivokset myydään lähes poikkeuksetta loppuun.

”Leivos lanseerattiin vuosi sitten ystävänpäivänä. Kehittelin erilaisia vaihtoehtoja, mutta tämä vei voiton”, Kiisla kertoo.

Hinnoilla tuotteita ei ole pilattu: vastaleivottu pulla maksaa kaksi euroa, kahvi saman verran. Erikoiskahveja asemalta ei löydy, mutta teelaatuja senkin edestä.


Kiisla, Hakoniemi ja Poikonen ovat innoissaan uudesta paikastaan. Suunnitelmissa on järjestää asemalla tulevaisuudessa yhteisiä askarteluiltoja ja erilaisia luentoja.

Moni alueen asukas on jo löytänyt paikan, mutta lisääkin väkeä mahtuisi. Ensimmäiset puoli vuotta ovat kuitenkin sujuneet hyvin.

”Palkkaa emme voi vielä maksaa itsellemme, mutta töihin on aina mukava tulla”, yrittäjät vakuuttavat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  5. 5

   En usko lääkkeiden useinkaan parantavan, sanoo vihreiden julkkisehdokas ja kritiikki puoluetta kohtaan leviää: ”Kannattaisi pitää oma pesä puhtaana puoskareista”

  6. 6

   EU:n äänestys uusista digitekijänoikeuksista kuumensi parlamentin: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En usko lääkkeiden useinkaan parantavan, sanoo vihreiden julkkisehdokas ja kritiikki puoluetta kohtaan leviää: ”Kannattaisi pitää oma pesä puhtaana puoskareista”

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   En usko lääkkeiden useinkaan parantavan, sanoo vihreiden julkkisehdokas ja kritiikki puoluetta kohtaan leviää: ”Kannattaisi pitää oma pesä puhtaana puoskareista”

  11. Näytä lisää