Vantaa    |   HS Vantaa

Ammattisotilas asettui 1300-luvulla Vantaan Gubbackaan ja jätti jälkeensä ”epätyypillisen”, heittotähden näköisen esineen

Ammattisotilaan elämä Vantaalla oli lyhyt, eikä siitä juurikaan tiedetä mitään. Ehkä juuri siksi se kiinnostaa arkeologeja.Maan alta löytyi rautalevy. Aluksi Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto ei ollut tunnistaa, mikä esine oli – tai oli joskus ollut.

Onneksi tutkijoiden joukossa oli virolainen kollega, joka tunnisti esineen: kyseessä oli ilmiselvästi vanha hansikas. Tarkemmin ottaen haarniskan varustukseen kuulunut metallinen hansikas.

”Se oli ollut osa keskiaikaista varsijousimiehen eli ampujan varustusta”, Koivisto muistelee nyt.

Vantaan Länsisalmessa tehdyissä kaivauksissa löytyi lisäksi väkipuukkoja ja panssarinuolenkärki. Ne vahvistivat sen, mitä Koivisto ja kollegat jo epäilivät. Alueella oli keskiajalla majaillut ammattisotilas.

Varusteet olivat säilyneet maan alla vuosisatojen ajan. Vantaan tunnettu historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka. Myös ammattisotilaan elämän uskotaan sijoittuneen 1300- ja 1400-lukujen taitteeseen.

”Varusteet olivat säilyneet pitkään. Ne olivat ruosteisia, mutta konservaattorit saivat pysäytettyä ruostumisen. Nyt ne ovat ruskeita, kun ne ovat aiemmin olleet raudankiiltäviä”, Koivisto sanoo.

Länsisalmen arkeologiset kaivaukset tehtiin Gubbackan keskiaikaisella kylätontilla jo vuonna 2010. Sittemmin kaivauksia on tehty muun muassa Martinlaaksossa sekä Hämeenkylässä. Myös tulevalle kesälle on suunniteltu uusia kaivauksia, Koivisto sanoo.

Gubbackan kylätontilla tehdyt löydöt olivat erityisen mielenkiintoisia, sillä ne vahvistivat erityisen ammattikunnan edustajan oleskelleen alueella.

”Varustukseen kuului panssarinuolenkärki, joka on suunniteltu jalkajousen nuolelle. Sen tarkoituksena on ollut lävistää haarniska”, Koivisto sanoo.

Kaivauksissa löytyi lisäksi kaksi kannusta, jollaisia esimerkiksi lännenelokuvien cowboyt ovat aikoinaan käyttäneet, Koivisto kuvailee.

”Heittotähden näköisiä ratsastuksessa käytettyjä kannuksia löytyi myös Vantaalta. Se on hyvin epätyypillistä”, Koivisto sanoo.

Myöhemmin asia sai varmistusta vielä Tukholmassa, kun Koivisto vieraili paikallisessa museossa. Paikallisilla ammattisotilailla oli ollut yllään hyvin samankaltaisia varusteita.

Ampujan tyypilliseen varustukseen kuului varsijousi, lyhyt miekka tai väkipuukko, vahvikkeilla varustetut hansikkaat, metallilevyin vahvistettu nahkaliivi sekä polvi- ja kyynärsuojat.

”Suomesta on yleensäkin löytynyt todella vähän luurankoja, sillä ne hajoavat meidän happamassa maaperässämme nopeasti. Voi yleisesti todeta, että luurankoja on enemmän ja paremmin säilyneitä muissa Pohjoismaissa”, Koivisto sanoo.

Kaivauksissa löytyneet yksityiskohdat kertoivat paljon keskiajalla eläneiden ihmisten arjesta. Esimerkiksi ammattisotilaan mukana ollut väkipuukko oli selkeästi suurempi kuin aikakauden muut puukot.

”Puukkoja löytyy pilvin pimein, mutta tämä kuului selkeästi sotilaan varustukseen.”

Väkipuukko löytyi kuopasta, jonne se oli kaivettu halkaisijaltaan 40 senttimetriä olleen kiven alle. Se oli selkeästi piilotettu, Koivisto sanoo.

”Kyseessä on saattanut olla esimerkiksi rakennuksen nurkkakivi. Keskiajalla tehtiin paljon arkimagiaan liittyviä kätköjä, joiden tarkoituksena oli pahat henget poissa.”


Keskiaika näkyy Vantaalla edelleen monin tavoin. Kaupungissa on vuosien saatossa tehty arkeologisia kaivauksia, joiden löydöt ovat antaneet asiantuntijoille käsityksen siitä, minkälaista elämää ja arkea kaupungissa on aikoinaan eletty.

Länsisalmessa, jossa kaivaukset tehtiin, sijaitsi keskiajalla 5–10 tilan kylä. Vantaan kaakkoisnurkassa sijaitsevalla alueella oli kyläraitti, jonka varrelle talot oli rakennettu, Koivisto sanoo. Talot ovat kulkeneet rinnettä pitkin rivissä, ja niiden seassa on eletty ajalle tyypillistä elämää.

Joukossa on kulkenut erilaisia eläimiä, kuten kanoja, sikoja ja nautoja. Lisäksi ihmiset ovat elättäneet itseään kalastamalla ja metsästämällä.

Ammattisotilaan ura on saattanut alkaa verohelpotusten toivossa, Koivisto sanoo. Kylässä on saattanut olla yhdestä kahteen varakkaampaa talonpoikaa, jotka ovat saaneet verohelpotuksia varustettuaan sotilaan kuninkaalle.

”Kyseessä on voinut olla renki tai esimerkiksi rikkaan talonpojan veljenpoika. Eivät talonpojat yleensä itse lähteneet”, Koivisto sanoo.

Ammattisotilaan epäillään päätyneen takaisin kylään elämänsä ehtoopuolella.

”Hän on saattanut asettua alueelle sotilasuransa päätyttyä viettämään eläkepäiviään”, Koivisto sanoo.

Kaikkiaan ihmiset ovat saattaneet elää tuohon aikaan noin neljäkymmentävuotiaaksi, Koivisto arvioi.

Gubbackan keskiaikaista ampujaa ei ole löydetty mistään historiallisista lähteistä, Koivisto sanoo. Ammattisotilaasta ei tiedetä esimerkiksi nimeä eikä sitä, missä hän on palvellut tai liikkunut sotajoukkojen mukana.

Löydöt ovat kuitenkin antaneet paljon tietoa siitä, mitä ammattikuntia Vantaalla on voinut olla.

”On aina kiva kun saa kiinni kaupungin historiasta ja saada käsitystä, minkälaisia ihmisiä siellä on asunut. Joukossa on ollut tavallisia talonpoikia, mutta myös sotilaita.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  3. 3

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  4. 4

   Uusperheissä muutetaan liian nopeasti yhteen, sanoo asian­tuntija – HS etsi neuvot yleisimpiin uusperheiden ongelma­tilanteisiin

   Tilaajille
  5. 5

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  6. 6

   Oulun seksuaali­rikoksesta syytetty peitti kasvonsa huivilla – ensimmäinen oikeus­käsittely laajassa vyyhdissä alkoi

  7. 7

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet kansanedustajat aloittavat tänään työnsä – Näin kokoomus­konkari Ben Zyskowicz neuvoo taloon tullutta puoluetoveriaan

  10. 10

   Löysitkö tällaisen kiven? Arvokkaista mineraaleista halutaan nyt havaintoja, ja näyte voi johtaa kaivoksen syntymiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  2. 2

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  4. 4

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  6. 6

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  7. 7

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  8. 8

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  9. 9

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää