Vantaa    |   HS Vantaa

”Sperm machine”, luki kivikautiselta asuinpaikalta löytyneessä lasipalassa – Arvoitus vaivasi arkeologi Andreas Koivistoa 15 vuotta

Toisinaan arkeologit löytävät kaivauksillaan esineitä, joiden alkuperän selvittäminen voi viedä pitkän ajan.Viisitoista vuotta.

Niin kauan Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivistolla meni, ennen kuin hän sai selville, mitä ”Sperm machine” -tekstillä varustettu lasiesine oli joskus ollut.

Koivisto löysi tekstillä varustetun lasinpalan 2000-luvun alussa kaivauksilta Lapinjärveltä.

Hämmentävä teksti löytyi pellolta, jossa oli aikoinaan sijainnut kivikautista asutusta. Koivisto ihmetteli löytöä yhdessä kollegoidensa kanssa, mutta kukaan ei tuntunut tietävän, mistä esineestä oli kyse.

”Mitään muuta ei ollut säilynyt, vaan se oli haljennut juuri sopivasti. Mietin, mikä vitsi tämä on ja kuka on tullut piilottamaan tämän kivikautiselle asuinpaikalle?” Koivisto sanoo.

Löytö jäi hämmentämään Koivistoa.

”Yritin googlettaa, mistä voisi olla kyse, mutta etsin varmasti aivan väärillä sanoilla, sillä lopputulokseksi tuli aivan erilaisia vastauksia. Osumia tuli kyllä valtava määrä, mutta eivät ne minulle lasinpalan salaisuutta paljastaneet.”, Koivisto sanoo.

Kului vuosia, eikä Koivisto saanut tietoonsa lasinpalan alkuperää. Hän asetti kaivauksilta löytyneen palan työpaikan taukotilan ikkunalaudalle.

”Luulin sitä jonkinlaiseksi vitsiksi.”

Viisi vuotta sitten Koiviston puhelin soi. Soittaja oli kollega, joka oli aikoinaan ollut mukana kaivauksilla, josta palanen oli löytynyt. Kollega kysyi, kiinnostiko Koivistoa edelleen tietää lasinpalan alkuperä.

”Kollegani oli tehnyt parempia googlauksia kuin minä. Hän oli myös jutellut oman kollegansa kanssa, joka keräilee erikoisia arkeologisia löytöjä.”

Kollegoille oli selvinnyt lasinpalasen olevan osa lasipulloa, jonka kyljessä oli aikoinaan ollut kokonaisuudessaan teksti: ”Sperm sewing machine oil”.

”Lasipullossa oli säilytetty valaan rasvaa eli kaskelotin öljyä eli spermaseettia, jota saatiin kaskelotin päästä.”

Pullot kuuluivat monen kodin varustukseen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella, sillä niissä säilytettyä valaanrasvaa käytettiin ompelukoneiden rasvaamiseen, kuten nimikin antaa ymmärtää.

Koiviston arvion mukaan pullot tuotiin Suomeen ulkomailta jo valmiiksi täytettyinä.

”Valaanrasvaa tuotettiin pitkälle 1900-luvulle. Vasta 1986 voimaan tullut maailmanlaajuinen valaanpyyntikielto toi stopin valaanrasvan suurmittaiseen tuottamiseen”, Koivisto kertoo.

Koivisto kollegoineen iloitsi mysteerin ratkeamisesta.

”Siinä meni ainakin 15 vuotta, että sain selville, mikä esine oli kyseessä.”

Koiviston mukaan kollegoiden tekemä yhteistyö on hyvin yleistä arkeologien piireissä. Tutkittavia kohteita ja materiaaleja on niin paljon, ettei kukaan voi yksin tietää kaikkea, vaan tietoa jaetaan paljon.

Sittemmin vastaava pulloja on löytynyt myös muun muassa Vantaalta. Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhalla tilalla suoritettiin arkeologista valvontaa viime vuonna. Tuolloin tilalta löytyi valaanrasvaa sisältänyt lasipullo.

Koivisto kertoi tuolloin löydöstä blogissaan.

”Silloin saatoin kertoa tietäväni, mistä esineestä oli kyse”, Koivisto sanoo.

Oikaisu klo 10.02: Otsikossa kerrottiin virheellisesti, että 15 vuotta sitten löytyneessä lasinpalassa olisi lukenut ”Sperm sewing machine oil”. Todellisuudessa palassa luki ”Sperm machine”.  

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää