Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaa on pohtinut lamppujen vaihtoa seitsemän vuotta – ”Hankinnan perusteet ja kriteerit täytyy ensin määritellä”

Vantaan kaupungin omistamien tilojen loisteputkivalaisimia ei vaihdeta ledeihin ainakaan tänä vuonna, koska niille ei ole varattu budjetissa rahaa. Kyseessä olisi miljoonien eurojen työ.Vantaalla keskustellaan jälleen, pitäisikö kaupungin tiloissa olevat, sadat tuhannet loisteputkivalaisimet vaihtaa led-valaisimiin. Valaisinten vaihdosta on keskusteltu aika ajoin, mutta edistystä ei ole tapahtunut, eikä niitä ole vaihdettu vieläkään.

Keskustelu valaisinten vaihdosta käynnistyi jo seitsemän vuotta sitten, kun vantaalainen kaupunginvaltuutettu, silloin perussuomalaisten ryhmän sitoutumaton jäsen Timo Auvinen (nykyisin sinisten ryhmässä sitoutumaton jäsen) jätti valtuustoaloitteen, jossa hän esitti, että noin 60 000 kaupungin tilojen loisteputkilamppua tulisi vaihtaa led-valaisimiin.

Tuolloin 67 valtuutetusta 50 allekirjoitti aloitteen.

Vantaan tilakeskusjohtajan Pekka Walleniuksen mukaan seitsemän vuotta sitten jätetyn aloitteen vuoksi kaupunki laati selvityksen, jossa arvioitiin erilaisia valaisinratkaisuja 300 kohteessa.

Silloin lopputulos oli, että valaisinten vaihto vaatisi miljoonien eurojen investoinnin, eikä sitä katsottu taloudellisesti järkeväksi.

Auvisen tuolloin teettämien laskelmien mukaan 60 000 loisteputken vaihto led-valaisimiin säästäisi energiamenoja vuodessa noin 900 000 euroa. Auvinen sanoi tuolloin, että ledit maksaisivat hintansa takaisin kolmessa vuodessa. Samalla hiilidioksidipäästöt voisivat laskelmien mukaan vähentyä jopa kahdella miljoonalla kilolla.


”Toki vaihto ledeihin olisi aina kannattavaa, kun päästövähennyksiin tähdätään”, Wallenius sanoo.

Vuonna 2012 Vantaan silloinen apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen sanoi Vantaan Sanomille, että kaupunki haluaa tutkia, millaisesta säästöstä on kyse ja millä aikataululla ledien käyttöön voitaisiin siirtyä.

Aikatauluosio jäi sen jälkeen roikkumaan pitkäksi aikaa.

Nyt, lähes seitsemän vuotta myöhemmin asia nousi jälleen esiin, kun siitä keskusteltiin Vantaan teknisen lautakunnan kokouksessa tällä viikolla.

Led-valaisinten vaihto kaupungin tiloihin on yhä tekemättä, eikä sitä ole luvassa vielä tänäkään vuonna, vaikka nykyisessä Vantaan valtuustostrategiassa linjataan tavoitteeksi hiilineutraali Vantaa vuonna 2030.

”Vantaan resurssiviisauden tiekartta ohjaa kaupungin kehitystä kohti päästötöntä, jätteetöntä ja luonnonvaroja kestävästi käyttävää kaupunkia. Resurssiviisaus huomioidaan rakennusten, tuotteiden ja palvelujen hankinnoissa ja käytössä koko niiden elinkaaren ajalta”, strategiassa linjataan.

Wallenius sanoo, että seitsemän vuotta sitten selvityksen myötä todettiin, että led-valaisimet kehittyvät tulevina vuosina nopeasti. Silloin hänen mukaansa led-valaisinten valaistusteho ja kestävyys eivät vielä olleet vaaditulla tasolla.

”Olemme jo vaihtaneet led-valaisimia koulujen ja päiväkotien pihoille. Lisäksi katuvaloihin vaihdetaan led-valoja systemaattisesti. Myös joihinkin yksittäisiin kohteisiin valaisimia on vaihdettu”, Wallenius huomauttaa.

Seitsemän vuotta sitten kaupunki arvioi selvityksessään, onko ledien vaihtaminen järkevää taloudellisten seikkojen lisäksi myöskään ympäristön ja päästöjen kannalta.

Valaisinten vaihtoa koskevan selvityksen toteuttamista pohdittiin nytkin, mutta Walleniuksen mukaan nykypäivän led-valaisimien voidaan katsoa olevan riittävän luotettavia, edullisia ja kehittyneitä.

”Ei meidän enää nyt tarvinne käyttää aikaa sen selvittämiseen.”

Vantaalla on jopa 500 kohdetta, joissa perinteiset loisteputket kannattaisi vaihtaa ledeihin. Vaihdettavia putkia ja valaisimia on jopa useita satoja tuhansia. Niiden vaihtaminen ei ala ainakaan tänä vuonna ilman erillisrahoitusta, koska tämän vuoden budjettiin niille ei ole varattu rahaa.

”Valmistelemme parhaillaan ensi vuoden budjettia. Nyt on oikea hetki varata määrärahat, jotta suunnitelmia päästään toteuttamaan jo ensi vuonna”, Wallenius sanoo.

Loisteputkien vaihto ledeihin on kohtalaisen haastava projekti. Osassa kohteista riittää pelkkä loisteputken vaihtaminen, mutta osaan tarvitaan sähköasennustöitä ja osassa valaisimet voidaan joutua uusimaan kokonaan.

Hankintana vaihtotyö valaisimineen on sen kokoinen, että se vaatii kilpailutuksen.

”Isossa mittakaavassa tämä on toteutettavissa, mutta hankinnan perusteet ja kriteerit täytyy ensin määritellä, ja hankkeelle on järjestettävä rahoitus”, Wallenius sanoo.

Led-valaisimet ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti. Valkoisen led-valon keksijä Shuji Nakamura sai keksinnöstään palkinnon jo vuonna 2006, mutta siirtymä esimerkiksi loisteputkista led-valaisimiin on ollut pitkä.

Walleniuksella ei ole mitään erityistä perustelua siihen, miksi vuonna 2012 jätettyyn valtuustoaloitteeseen on palattu vasta nyt.

”Meillä on paljon toimenpiteitä, joita pitäisi tehdä. Tämä ei ole ollut ykkösprioriteettina. En tiedä, olisiko joku muu ajankohta tälle ollut sen parempi”, Wallenius sanoo.

Hänen mukaansa tämän hetken pullonkaula on, että kaupungilla on pulaa asiantuntijoista, jotka ehtisivät ja kykenisivät tämän projektin toteuttaa.

”Se saattaa viivästyttää tulevien suunnitelmien täytäntöönpanoa”, Wallenius sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  7. 7

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää