Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaa on pohtinut lamppujen vaihtoa seitsemän vuotta – ”Hankinnan perusteet ja kriteerit täytyy ensin määritellä”

Vantaan kaupungin omistamien tilojen loisteputkivalaisimia ei vaihdeta ledeihin ainakaan tänä vuonna, koska niille ei ole varattu budjetissa rahaa. Kyseessä olisi miljoonien eurojen työ.Vantaalla keskustellaan jälleen, pitäisikö kaupungin tiloissa olevat, sadat tuhannet loisteputkivalaisimet vaihtaa led-valaisimiin. Valaisinten vaihdosta on keskusteltu aika ajoin, mutta edistystä ei ole tapahtunut, eikä niitä ole vaihdettu vieläkään.

Keskustelu valaisinten vaihdosta käynnistyi jo seitsemän vuotta sitten, kun vantaalainen kaupunginvaltuutettu, silloin perussuomalaisten ryhmän sitoutumaton jäsen Timo Auvinen (nykyisin sinisten ryhmässä sitoutumaton jäsen) jätti valtuustoaloitteen, jossa hän esitti, että noin 60 000 kaupungin tilojen loisteputkilamppua tulisi vaihtaa led-valaisimiin.

Tuolloin 67 valtuutetusta 50 allekirjoitti aloitteen.

Vantaan tilakeskusjohtajan Pekka Walleniuksen mukaan seitsemän vuotta sitten jätetyn aloitteen vuoksi kaupunki laati selvityksen, jossa arvioitiin erilaisia valaisinratkaisuja 300 kohteessa.

Silloin lopputulos oli, että valaisinten vaihto vaatisi miljoonien eurojen investoinnin, eikä sitä katsottu taloudellisesti järkeväksi.

Auvisen tuolloin teettämien laskelmien mukaan 60 000 loisteputken vaihto led-valaisimiin säästäisi energiamenoja vuodessa noin 900 000 euroa. Auvinen sanoi tuolloin, että ledit maksaisivat hintansa takaisin kolmessa vuodessa. Samalla hiilidioksidipäästöt voisivat laskelmien mukaan vähentyä jopa kahdella miljoonalla kilolla.


”Toki vaihto ledeihin olisi aina kannattavaa, kun päästövähennyksiin tähdätään”, Wallenius sanoo.

Vuonna 2012 Vantaan silloinen apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen sanoi Vantaan Sanomille, että kaupunki haluaa tutkia, millaisesta säästöstä on kyse ja millä aikataululla ledien käyttöön voitaisiin siirtyä.

Aikatauluosio jäi sen jälkeen roikkumaan pitkäksi aikaa.

Nyt, lähes seitsemän vuotta myöhemmin asia nousi jälleen esiin, kun siitä keskusteltiin Vantaan teknisen lautakunnan kokouksessa tällä viikolla.

Led-valaisinten vaihto kaupungin tiloihin on yhä tekemättä, eikä sitä ole luvassa vielä tänäkään vuonna, vaikka nykyisessä Vantaan valtuustostrategiassa linjataan tavoitteeksi hiilineutraali Vantaa vuonna 2030.

”Vantaan resurssiviisauden tiekartta ohjaa kaupungin kehitystä kohti päästötöntä, jätteetöntä ja luonnonvaroja kestävästi käyttävää kaupunkia. Resurssiviisaus huomioidaan rakennusten, tuotteiden ja palvelujen hankinnoissa ja käytössä koko niiden elinkaaren ajalta”, strategiassa linjataan.

Wallenius sanoo, että seitsemän vuotta sitten selvityksen myötä todettiin, että led-valaisimet kehittyvät tulevina vuosina nopeasti. Silloin hänen mukaansa led-valaisinten valaistusteho ja kestävyys eivät vielä olleet vaaditulla tasolla.

”Olemme jo vaihtaneet led-valaisimia koulujen ja päiväkotien pihoille. Lisäksi katuvaloihin vaihdetaan led-valoja systemaattisesti. Myös joihinkin yksittäisiin kohteisiin valaisimia on vaihdettu”, Wallenius huomauttaa.

Seitsemän vuotta sitten kaupunki arvioi selvityksessään, onko ledien vaihtaminen järkevää taloudellisten seikkojen lisäksi myöskään ympäristön ja päästöjen kannalta.

Valaisinten vaihtoa koskevan selvityksen toteuttamista pohdittiin nytkin, mutta Walleniuksen mukaan nykypäivän led-valaisimien voidaan katsoa olevan riittävän luotettavia, edullisia ja kehittyneitä.

”Ei meidän enää nyt tarvinne käyttää aikaa sen selvittämiseen.”

Vantaalla on jopa 500 kohdetta, joissa perinteiset loisteputket kannattaisi vaihtaa ledeihin. Vaihdettavia putkia ja valaisimia on jopa useita satoja tuhansia. Niiden vaihtaminen ei ala ainakaan tänä vuonna ilman erillisrahoitusta, koska tämän vuoden budjettiin niille ei ole varattu rahaa.

”Valmistelemme parhaillaan ensi vuoden budjettia. Nyt on oikea hetki varata määrärahat, jotta suunnitelmia päästään toteuttamaan jo ensi vuonna”, Wallenius sanoo.

Loisteputkien vaihto ledeihin on kohtalaisen haastava projekti. Osassa kohteista riittää pelkkä loisteputken vaihtaminen, mutta osaan tarvitaan sähköasennustöitä ja osassa valaisimet voidaan joutua uusimaan kokonaan.

Hankintana vaihtotyö valaisimineen on sen kokoinen, että se vaatii kilpailutuksen.

”Isossa mittakaavassa tämä on toteutettavissa, mutta hankinnan perusteet ja kriteerit täytyy ensin määritellä, ja hankkeelle on järjestettävä rahoitus”, Wallenius sanoo.

Led-valaisimet ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti. Valkoisen led-valon keksijä Shuji Nakamura sai keksinnöstään palkinnon jo vuonna 2006, mutta siirtymä esimerkiksi loisteputkista led-valaisimiin on ollut pitkä.

Walleniuksella ei ole mitään erityistä perustelua siihen, miksi vuonna 2012 jätettyyn valtuustoaloitteeseen on palattu vasta nyt.

”Meillä on paljon toimenpiteitä, joita pitäisi tehdä. Tämä ei ole ollut ykkösprioriteettina. En tiedä, olisiko joku muu ajankohta tälle ollut sen parempi”, Wallenius sanoo.

Hänen mukaansa tämän hetken pullonkaula on, että kaupungilla on pulaa asiantuntijoista, jotka ehtisivät ja kykenisivät tämän projektin toteuttaa.

”Se saattaa viivästyttää tulevien suunnitelmien täytäntöönpanoa”, Wallenius sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää