Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaalaiskartanon myynti oli aikansa skandaali, koska sen pelättiin turmelevan yläkulttuuriset piirteet ja suomalaistavan alueen asukkaat

Backaksen kartanon pihamaalla vanhassa juurruttamossa pyöritetään kesäkahvilaa. Se on nyt 25-vuotiaan Lauri Kaivoluodon hallussa.

Backaksen kartanon touhukas 25-vuotias isäntä Lauri Kaivoluoto käy hakemassa valokuvaa varten käsiinsä sahan ja vasaran. Kesäkahvilan vanhentuneiden aikataulujen päälle hän asettaa kaksi raakalautaa. Ensi kesäksi on jo uudenlaiset suunnitelmat.

”Aina töitä tehdessäni olen miettinyt, että joskus olisi kiva tehdä itselle”, Kaivoluoto sanoo.

Nyt Kaivoluoto saa totisesti tehdä itselleen töitä. Ja paljon. Hän avasi syyskuussa 2017 Vantaan Pakkalassa sijaitsevan Backaksen kartanon, jossa hän on pyörittänyt tilausravintolaa ja erilaisia elämysbisneksiä. Nuorella yrittäjällä riittää energiaa ja visioita kartanoalueen kehittämiselle.

”Sitten kun olen eläkepäivillä, voin sanoa, että olen ollut jättämässä jälkeni tänne.”Kartanoalueen historia ulottuu pitkälle. Backaksen päärakennuksen runko nousi pystyyn vuonna vuonna 1818, minkä jälkeen siihen rakennettiin vielä lisäsiivet. Kartanon mailla harjoitettiin viljelyä aina ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Ensimmäisen maailmansodan aikana maanviljelijä Carl Ehrnrooth myi tilansa Osuusliike Elannolle, joka tarvitsi suurtilan Helsingin läheisyydestä tuottaakseen elintarvikkeita myymälöihinsä ja ravintoloihinsa.

Kartanon myynti vasemmistolaiselle osuusliikkeelle närkästytti pääosin ruotsinkielistä kartanonomistajaväkeä, sillä he pelkäsivät liikkeen turmelevan alueen yläkulttuurillisia piirteitä ja suomalaistavan alueen asukkaita. Vastustuksesta huolimatta Elanto osti Backaksen tilan vuonna 1916.

Elannon hallinnoimana tila kasvoi erittäin suureksi, ja se tuotti suuren osan Elannon pääkaupunkiseudulla myymistä elintarvikkeista. 1930-luvun alussa tilalla oli jopa 900 sikaa, 100 lehmää ja yli 140 hehtaaria viljeltyä peltoa.

Toisen maailmansodan jälkeen Vantaan kaupungin laajentuminen söi pikkuhiljaa suurtilan loistoa pois, kunnes maataloudesta ei jäänyt jäljelle enää kuin HOK-Elannon puutarhakeskus.


Vuonna 2017 Backaksen kartanolla taas tapahtui. Nuori yrittäjä Lauri Kaivoluoto voitti HOK-Elannon tarjouskilpailun ja alkoi pyörittää kartanon ravintolaa. Pankkilainan takaukseksi asetettiin Kaivoluodon asunto ja auto sekä vanhempien asunto.

Yrittäjä ei kuitenkaan erityisesti innostu taas yhdestä historiajutusta koskien kartanoa. Kaivoluodon mukaan ihmiset tuntevat kartanon tarinan jo melko hyvin.

”Kaikki jutut tehdään aina tästä kartanosta! En jaksa aina kertoa samoja juttuja siitä. Saanko ehdottaa, että tällä kertaa tehtäisiin jostain toisesta rakennuksesta, esimerkiksi tuosta kesäkahvilasta”, Kaivoluoto sanoo.

Kyllä se käy. Kävelemme Kaivoluodon perässä kartanon pihalla sijaitsevaan rakennukseen, jossa on näin kevättalvella viileä sisälläkin.


Kaksikerroksinen kesäkahvila sijaitsee vanhassa juurruttamossa. Elannon aikana juurruttamo on palvellut Backaksen kartanon suuria kukkaviljelmiä ja kasvihuoneita. Kasvit ovat saaneet itää siellä optimaalisissa olosuhteissa.

Nyt juurruttamon alakerran nurkkaa koristaa vihreä patinoitunut antiikkisohva, toista nurkkaa musta nahkainen sohvaryhmä ja lautalattia kantaa päällään erilaisia pöytiä ja esineitä. Näkyvissä on esimerkiksi Husqvarnan vanha ompelukone ja kammesta pyöritettävä kassakone.

”Laitoin Facebookiin ilmoituksen, että voin käydä hakemassa lähialueiden asukkailta vanhoja huonekaluja. Olen niillä sisustanut tätä tilaa”, Kaivoluoto kertoo.

Kesäkahvila oli auki jo viime kesänä ja asiakkaita piisasi erittäin runsaasti. Toki asiaan vaikutti varmasti myös historiallisen lämmin kesä.

Ensi kesäksi Kaivoluodolla on jo kehitysideoita. Jotain on aukikin, sillä esimerkiksi kahvilan yläkerralle ei ole vielä keksitty lopullista käyttötarkoitusta.


Kesäkahvilan nimi on Backaksen Olohuone. Nimi on osuva, sillä sisustus on hyvin pitkälti peräisin ihmisten olohuoneista.

”Nimi jo kertoo, että tämä on rento paikka, johon kaikki ovat tervetulleita.”

Olohuoneessa on tarjottu erilaisia annoksia ruokaisista salaateista grillivartaisiin ja perinteisiin korvapuusteihin. Nyt Kaivoluoto on kuitenkin keksinyt ensi kesäksi uuden hitin.

Hän aikoo tehdä kesäkahvilasta vohvelibaarin. Lapset ja aikuiset saavat valmistaa itse vohvelinsa maaseudun maisemissa lähellä Helsinkiä ja Vantaata. Sekä suolaisten että makeiden täytteiden on tarkoitus kuulua repertuaariin.

”Tästä tulee kiva kohde koko perheen kesäretkelle.”

Juurruttamolla on muitakin aktiviteetteja. Esimerkiksi viime kesänä ihmisiä villinnyt skumppajooga saa jatkoa. Kaikessa yksinkertaisuudessa skumppajooga on joogaa, jonka ohessa voi nautiskella kuohuviiniä.


Backaksen Olohuone avaa ovensa vappuna ja sitä on tarkoitus pitää auki syksyyn saakka.

Kahvilapalveluiden lisäksi Olohuoneen nurkkaan on suunnitteilla pientilapuoti, josta voi ostaa lähiruuan lisäksi esimerkiksi villasukkia.

”Aiomme palata siinä mielessä juurille, että täältä pääkaupunkiseutulaiset saavat lähellä tuotettua ruokaa”, Kaivoluoto toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  3. 3

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  4. 4

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  5. 5

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  6. 6

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  7. 7

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  8. 8

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  9. 9

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  10. 10

   Saako Trumpin jatkokampanja nyt puhtia? Julkaistaanko Muellerin koko raportti? Kuusi kysymystä Venäjä-tutkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  5. 5

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää