Vantaa    |   HS Vantaa

Asiakas iski pöytään 11-kohtaisen listan allergioistaan: Ravintolat kamppailevat koko ajan yleistyvien allergioiden kanssa, kertoo esimies Sami Laine

Allergiat saattavat aiheuttaa hengenvaarallisia oireita, mikäli vääriä aineosia päätyy ruokalautaselle.Vantaalaisravintola julkaisi Facebook-sivuillaan kiitoksen asiakkaalle, joka toi tullessaan lapun, joka helpotti sekä asiakkaan että ravintolan henkilökunnan toimintaa.

Appelsiini. Aprikoosi. Ananas. Näin lista eteni, kunnes loppui tomaattiin.

Kyseessä oli asiakkaan allergioista kertova lappu, jonka tarkoituksena oli informoida ravintola Koton henkilökuntaa.

”Pieni lappu, jolla on iso merkitys. Allergiat ovat tätä päivää, ja ravintolat kamppailevat tämän asian kanssa joka päivä, koska monilla on pyrkimys tarjoilla jokaiselle jotain,” Koto kirjoitti julkaisussaan.

Ravintolan keittiön esimies Sami Laine on työskennellyt Koton keittiössä 13 vuoden ajan. Hän tietää monen vakavista allergioista kärsivän saapuvan ravintolaan, sillä keittiössä tiedetään, mitä ruoka pitää sisällään.

”Teemme kaiken alusta asti itse, joten tiedämme todella, mitä ruoassa on. Välillä esimerkiksi puolivalmisteissa saattaa lukea, että mukana on mausteita, mutta tarkkoja mausteita ei eritellä erikseen.”

Laineen mukaan vantaalaisravintolassa ollaan hyvin tarkkoja, ettei pieniäkään virheitä pääse syntymään.

”Vastuu on suuri. Osassa tapauksissa kyse voi olla hengenvaarasta”, Laine sanoo


Esimerkiksi maito, muna, kala, vehnä ja pähkinät voivat aiheuttaa anafylaktisen sokin. Pahimmillaan tila voi olla hengenvaarallinen, sillä se voi johtaa hengitysteiden turpoamiseen tai jopa sydämen pysähtymiseen. Oireet voivat olla myös lievempiä, esimerkiksi hankalia iho- ja vatsaoireita.

”Hoitamattomana allerginen reaktio voi johtaa jopa kuolemaan”, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko.

Laineen mukaan suurimmilta valmistajilta voi usein tilata kirjan, jossa eritellään, mitä mikäkin tuote tarkalleen pitää sisällään. Näin selviää muun muassa erilaisten liemikuutioiden sisältämät ainesosat.

”Kasvisliemipurkin kyljessä lukee muuten vain, että se sisältää ’mausteita’”, Laine sanoo.

Varmin keino tietää, mitä ruoka todella pitää sisällään on siis tehdä kaikki alusta alkaen itse.

Laineen mukaan erityisen haasteellisia tapauksia ravintolakeittiön näkökulmasta ovat erilaiset pippurit, joille ihmiset saattavat olla allergisia. Monet liemivalmisteet sisältävät nimenomaan pippureita. Pippuria käytetään yleisesti myös ruokien maustamiseen.

”Esimerkiksi salaateissa käytetään pippuria marinoinnissa”, Laine sanoo.

Vuosia takaperin ravintolassa kävi asiakas, jonka mausteallergia oli niin voimakas, ettei samalla pannullakaan ollut voinut koskaan aiemmin käsitellä allergisoivia ainesosia.

”Meillä kävi pitkän aikaa eräs rouva, joka tykkäsi kovasti pihveistä, mutta kärsi vakavasta pippuriallergiasta. Minulla oli silloin paistinpannu, jossa ei koskaan ollut mausteita. Sillä paistoin rouvalle pihvejä ja maustoin ne suolalla”, Laine sanoo.

Myös esimerkiksi keliaakikoiden ruokatoiveet on otettava vakavasti. Vaikka moni saattaa nykyään vältellä gluteenia ruokavaliossaan monista muista syistä, on keliaakikolle erityisen tärkeää, ettei lautaselle päädy vääränlaista viljaa.

Tällöin keittiössä ei saa tapahtua tilannetta, jossa ruoan valmistusvaiheessa allergeenit pääsisivät kosketukseen annoksen kanssa, Laine muistuttaa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos ruokaa valmistetaan samoilla välineillä, leikkuulaudalla tai kattilassa.

”Siinä saattaa mennä vuoden ruokavalio pilalle.”

Kaisa Toikon mukaan Allergia-, iho- ja astmaliitto saa jonkin verran yhteydenottoja, kuinka ravintoloiden tietotaso ja allergioihin liittyvät merkinnät vaihtelevat.

”Pääsääntöisesti tahtotila on, että halutaan auttaa ja merkinnät pyritään tekemään selkeästi, mutta kyllä palautetta tulee. Keittiöissä ei voida valmistaa ruokaa samoilla välineillä, joilla on käsitelty esimerkiksi kananmunaa, jos asiakkaalla on kananmuna-allergia. Ravintoloiden vastuulla on myös kertoa, jos he eivät pysty valmistamaan keittiössä ruokaa turvallisesti”, Toikko muistuttaa.

Toisinaan myös inhimilliset virheet saattavat johtaa vaaratilanteisiin.

”Tiedonkulku tarjoilijan ja keittiön välillä voi ontua. Se, miten tieto menee keittiöön saakka ja onko se varmasti ymmärretty oikein – paljon voi sattua matkalla”, Toikko sanoo.

Myös asiakkaalla on vastuu kertoa vakavista allergioistaan sekä kantaa mukanaan adrenaliinipiikkiä vaaratilanteiden varalle.

Toikon mukaan erilaisten allergialistausten ja -lappujen kuljettaminen ravintolaan ei ole kovin yleistä, mutta suositeltavaa erityisesti ulkomailla. Haittaa siitä ei ole Suomessakaan, hän muistuttaa.

”Se on ihan hyvä ja suositeltava tapa. Etenkin, jos on paljon allergioita.”

Laine kiittelee asiakkaita, jotka ilmoittavat allergioistaan jo etukäteen. Myös lapulle listatut allergiat helpottavat kokin työtä.

”Silloin minun ei tarvitse käydä erikseen kysymässä kaikkia allergioita. Etukäteisilmoitus myös nopeuttaa työtä.”

Kun ravintolaan tulee isompi seurue syömään, allergeenit kysytään aina etukäteen. Silloin Laine pyrkii valmistamaan allergisille samaa ruokaa kuin seurueen muille jäsenille, mikäli se vain on mahdollista.

”Toimin näin erityisesti silloin, jos kyseessä on allerginen lapsi. Aikuinen usein ymmärtää, jos ei voi syödä samaa ruokaa kuin muut, mutta lapsi ei välttämättä ymmärrä”, Laine sanoo.


Laine on pyrkinyt helpottamaan omaa työtään valmistamalla kaikki ruoat jo lähtökohtaisesti laktoosittomina sekä mahdollisuuksien mukaan gluteenittomina. Erityisesti lounasaikaan se helpottaa työtä, kun moni voi valita pöydästä itselleen sopivia ruokia.

”Valmistettavan ruoan on oltavan mahdollisimman monikäyttöistä ja sopivan jo valmiiksi mahdollisimman monelle. Lisäksi pyynnöstä ruoan saa omien tarpeiden mukaan.”

”Joka kerta ihminen on saanut ruokaa, vaikka olisi mikä allergia”, Laine sanoo.

Suurimmat haasteet Laine on kohdannut ravintolakeittiön sijaan päiväkodissa työskennellessään.

”Tein huvikseni yhtenä kesänä töitä päiväkodissa. Siinä oli haastetta paljon enemmän, että sai allergisen lapsen syömään ruoan”, Laine sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oodi on jo niin suosittu, että Helsingin kirjastobudjetti on menossa ainakin puoli miljoonaa euroa miinukselle

  2. 2

   ”Miljoonaperijätär” kestitsi New Yorkin seurapiirejä ja lainasi satojatuhansia dollareita – sitten paljastui, että hän on venäläisen rekkakuskin rahaton tytär

  3. 3

   Veronika Honkasalo twiittasi ”eduskunnan miespöydistä” ja sai osakseen silmien pyörittelyä – kuppilassa 36 vuotta istunut Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että asia on juuri näin

  4. 4

   Matkustajat keksivät jälleen uuden keinon huijata lipuntarkastajia, mutta nyt HSL aikoo laittaa pummilla matkustavat kuriin

  5. 5

   Venäläinen raakaöljy saastui yllättäen: Useat Euroopan maat keskeyttivät tuonnin Družba-putkea pitkin

  6. 6

   Eduskunta joutui siivoamaan oman väkensä ”Rajat kiinni nyt!” ja ”Vahva ilmastolaki nyt” -julisteet työhuoneiden ikkunoista

  7. 7

   Antti Rinne tekee hallitusta kysymyksillä, joissa on aivan eri henki kuin neljä vuotta sitten

  8. 8

   Rovaniemeläismiehen 20 vuotta vanha Opel on onnistunut keräämään kuukaudessa yli tuhannen euron sakkopotin keskellä Helsingin ydinkeskustaa

  9. 9

   ”Galtsuun oli vähän liian helppo kipata teinin angsteja” – Vivian Nick tunnistetaan edelleen kadulla, koska 15 vuotta sitten hän oli Irc-gallerian julkkis

  10. 10

   Näiden 11 kysymyksen pohjalta Sdp alkaa rakentaa hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  2. 2

   Kun lapsi nolostuu muiden edessä, aikuinen voi syöstä hänet entistä pahempaan oloon – Vältä näitä kahta sanaa

   Tilaajille
  3. 3

   Hussein al-Taee rakentaa vanhoista Facebook-kirjoituksista itselleen kesto-ongelmaa – kuurupiilo median kanssa päättyi epämääräisiin kommentteihin

  4. 4

   OP pani ”eräänlaiseksi monumentiksi” kutsutun pääkonttorinsa myyntiin

  5. 5

   Presidentin kanslia selittää, miksi Sauli Niinistön taskusta pilkotti kahvitilaisuudessa seteli

  6. 6

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  7. 7

   Etelähelsinkiläisen arvotalon uumeniin asennettiin robotti, joka mullistaa käsityksemme autojen pysäköintiin vaaditusta tilasta

  8. 8

   Näiden 11 kysymyksen pohjalta Sdp alkaa rakentaa hallitusta

  9. 9

   Mitä tehdä, kun rakkaus omaan puolisoon tuntuu hiipuvan?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Miljoonaperijätär” kestitsi New Yorkin seurapiirejä ja lainasi satojatuhansia dollareita – sitten paljastui, että hän on venäläisen rekkakuskin rahaton tytär

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   Juhana Vartiainen otti kuvan selfietä ottavista Emma Karista ja Maria Ohisalosta – syntyi totaalinen some-kiehunta, vaikka kukaan ei oikein tiedä miksi

  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Lomat, ylenpalttiset asuin­neliöt ja kaikki muu luksus verolle – Rikkaiden kuuluukin hävitä ilmasto­toimissa, jyrähtää professori Lassi Linnanen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää