Vantaa    |   HS Vantaa

Mies oli hiljainen ja tehnyt jo päätöksensä – Sinä päivänä Vantaan Myyrmäessä säästyi kuitenkin yksi elämä, kiitos kaikkien tunteman huoltomiehen

Eläkkeelle jääneen kaupungin kunnossapitotyöntekijän Johannes Grönroosin mielestä empatialla ja ystävällisyydellä pärjää elämässä pitkälle.Käden nostaminen tervehtimisen merkiksi ja hymy perään.

Vantaan kaupungin katuosaston kunnossapitotyöntekijän Johannes Grönroosin tuntevat kaikki, jotka ovat vuosien varrella liikkuneet yhtään enemmän Myyrmäen aseman lähistöllä.

Rappusten puhdistamista, roskisten tyhjentämistä, lumitöitä, liikennemerkkien korjausta. 33 vuoden ajan hän on työskennellyt Myyrmäen aseman ympäristössä monenlaisissa pihatöissä.

Nyt se aikakausi on tullut päätökseensä, sillä 63-vuotiaana hän on jäämässä eläkkeelle. Haastatteluhetkellä 19. maaliskuuta hän oli juuri päättänyt viimeisen työpäivänsä. Työura on sinikeltaisen työhaalarin palautusta vaille valmis.

”Alkuvuosina paikkailin myös asfalttia ja liimasin reunakiviä toisiinsa. Viimeiset vuodet olen hoitanut roskisten tyhjentämistä tältä alueelta, jonka aikoinaan sain”, Grönroos sanoo.

Napakka ote työhön on juurtunut syvälle. Ulkona kävellessämme hän huomaa repsottavan roskiksen ja kiinnittää sen paikalleen tottunein ottein.

Myyrmäessä hänestä on vuosien saatossa tullut asukkaiden suosikki, voisi sanoa jopa idoli. Se johtuu Grönroosin poikkeuksellisesta taidosta ottaa kaikki asukkaat ja ihmiset huomioon tasavertaisesti. Hän tervehtii asemalla kaikkia riippumatta siitä, miltä he näyttävät tai millaisella tuulella he sattuvat olemaan.

Yleensä huonotuulisetkin vastaantulijat ilahtuvat, kun he kohtaavat iloisen Grönroosin.


Hänen elämäänsä ohjaa ajatus, että pienilläkin teoilla ja eleillä on merkitystä. Oli se sitten ihmisten huolien kuuntelua, auttamista elämässä ja askareissa tai vain yksinkertainen tervehtiminen, on Grönroos sitä mieltä, että ne antavat ihmisille paljon.

”Monille tuntuu riittävän, että he vain näkevät minut.”

Se on helppoa ymmärtää. Istumme tekemässä haastattelua kahviossa Myyrmannin ostoskeskuksessa. Ihmisiä kulkee ohi tasaisena virtana, ja yksi heistä tulee jopa hetkeksi juttelemaan ja vaihtamaan kuulumiset.

Grönroos sanoo miettineensä usein, miksi ihmiset pitävät hänestä niin paljon.

”Minulla on sellainen kummallinen luonne, että kiinnyn ihmisiin. Jokin myötätunnon lahja se varmaankin on. Ihmisten reaktiot silti hämmästyttävät, sillä mielestäni olen vain tehnyt työtäni”, Grönroos sanoo.

Oman luonteensa hän arvelee kumpuavan taustastaan ja lapsuudestaan. Neljän viikon ikäisenä hänet vietiin Seutulaan, Katrinebergin kartanossa toimineeseen lastenkotiin.

Lastenkodissa piti vierähtää vain lyhyt hetki, mutta lopulta hän asui siellä koko lapsuutensa.

”Se oli hyvä ja turvallinen paikka, jossa oli mukava elää”, Grönroos sanoo.

Ihmisten vilinää ja leikkikavereita riitti, sillä lastenkodissa asui 25 lasta. Kääntöpuolensakin siinä oli, sillä lastenkodissa jää usein vaille sellaista läheisyyttä, jota kotona omilta vanhemmiltaan saisi.

”Eikä sitä voi samalla lailla vaatiakaan. En silti muista sellaista tapausta, että kukaan olisi edes ohimennen silittänyt päätäni”, Grönroos muistelee.

Samalla se on kasvattanut Grönroosia ja tehnyt hänestä sellaisen kuin hän on.

”Ihmiset jotenkin vaistoavat sen, että otan heidät henkilökohtaisesti ja tosissaan. Olen heistä aidosti kiinnostunut. Kukaan ei mielestäni ole vain ihminen ihmisten joukossa. En minä muuten sitä osaa selittää.”

Hän kertoo mieluusti tarinoita kohtaamisistaan. Erään työpäivän loppupuolella Myyrmäen aseman kupeessa hän oli törmännyt puolituttuun mieheen ja Grönroos ajatteli, että hänelle täytyy antaa muutama minuutti aikaa.

He menivät istumaan keskelle toria, mutta mies ei sanonut, mikä hänellä oli hätänä. Grönroos puhui hänelle lyhyesti. Heidän tiensä erkanivat kuukausiksi, kunnes mies tuli myöhemmin kysymään Grönroosilta, että muistaako hän heidän tapaamisensa.

Grönroos sanoi muistavansa, ja sitten mies alkoi puhua. Hän oli käynyt juuri ennen heidän tapaamistaan viinakaupassa ja ottanut jo rohkaisuryypyn. Mukana olleessa kassissa oli ladattu ase.

”Hän kertoi, että oli ollut menossa koulun viereiseen metsikköön, jossa ampuisi itsensä. Oli jo tehnyt päätöksensä mutta kertoi, että tapaaminen kanssani oli muuttanut tilanteen.”

”Tällaisia ihmeellisiä tapauksia. Ei näitä aina ymmärrä itsekään”, Grönroos sanoo mietteliäänä.

Ihmiset tulivat juttelemaan työn touhussa olevalle Grönroosille päivittäin. Ja onpa häntä pyydetty myös häihin, hautajaisiin ja syntymäpäiväjuhliin.

Eräänä päivänä hänen huomionsa kiinnittyi ryyppyporukassa pyörineeseen 16-vuotiaaseen tyttöön. Hän meni kysymään, miten noin rauhallisen ja kiltin oloinen tyttö on päätynyt tuollaiseen porukkaan.

”Eikä minulla ole mitään juoppojakaan vastaan, tunnen heidätkin läpikotaisin.”

Lopulta selvisi, että tyttö oli ollut karkuteillä lastenkodista Helsingistä. Hän oli sen jälkeen kysynyt Grönroosilta, olisiko hänestä kuunteluavuksi. Samalla hän esitti Grönroosille kutsun syntymäpäivilleen.

”Ja mielellänihän minä menin. Esittelin itseni ja kävi ilmi, että paikalla olleet ihmiset olivat kuulleet minusta. Siellä oli pöydät koreana ja tyttö oli niin onnellinen”, Grönroos muistelee.

Lukuisia tarinoita työvuosien varrelta kuunnellessa käy hyvin ilmi, miksi Grönroosista pidetään Myyrmäessä niin paljon. Hän tuo ihmisille läsnäolollaan ja luonteellaan hyvää mieltä, mutta samalla hänen otteensa on napakka, jopa koulutuksellinen.

Eräänä talvena läheisen Kilterin koulun kaksi oppilasta tuli pyytämään muutamaa kolikkoa. Aseman isoissa rappusissa oli paljon lunta, ja Grönroos teki lapiohommia hiki hatussa. Hän sanoi pojille, että antaa rahat mielellään mutta vain, jos pojat ottavat Grönroosin luottokulkuneuvosta mopoautosta lapiot käteen ja auttavat häntä lumitöissä.


Pojat tarttuivat heti toimeen ja tekivät lumityöt riuskoin ottein.

”Annoin sitten hampurilaisrahat pojille, ja he olivat erittäin tyytyväisiä. Tuntuuhan se rahakin paremmalta, kun sen eteen on jotain tehnyt”, Grönroos sanoo.

Grönroos toimii tukihenkilönä, kuuntelijana ja ystävänä etenkin niille, joita elämä on kohdellut kaltoin tai jotka muutoin olisivat yksinäisiä. Hän luottaa vankasti pienten tekojen voimaan.

”En ole hakenut mitään suuria asioita. Tavallinen arkielämä on rikasta kunhan pitää silmät ja sydämen auki. Empatia on ehtymätön lähde. Mitä enemmän jaat, sitä enemmän saat”, hän pohtii.

Alati hymyilevä Grönroos hieman vakavoituu, kun hän alkaa pohtia ihmisten onnellisuutta ja onnettomuutta. Hän ajattelee, että jos ihminen pitää kaiken tiukasti itsellään eikä koskaan jaa mitään, voi tulla hyvin onnettomaksi.

Hän miettii myös sitä, saavatko ihmiset nykyisin tarpeeksi rakkautta.

”En tiedä, ovatko ihmiset nykyisin jotenkin todella rakkaudennälkäisiä. Tuntuu, että ihmiset ovat onnellisia jo siitä, jos joku vain huomaa heidät, tervehtii ja hymyilee. Se on monille jo ekstraa.”

Myyrmäki ja myyrmäkeläiset ovat tuoneet hänen elämäänsä paljon iloa. Ja se on selvästi ollut molemminpuolista.

Asemalla sijaitsevan Mike’s Diner -ravintolan Erja Liukka oli leiponut Grönroosille kakun viimeisen työpäivän kunniaksi. Myös Myyrmäen aktiivinen yhdistys Myyrmäki-liike ilmoitti Facebookissa, että se aikoo järjestää Grönroosin kunniaksi juhlat myöhemmin keväällä.

”Ihmiset ovat tehneet elämästäni rikasta ja mielenkiintoista. Eräskin ulkomaalainen mies muisti minut 25 vuoden takaa ja sanoi iloisesti, että vieläkinkö työskentelet täällä.”

Nyt Kivistössä asuva Grönroos ripustaa työhanskansa ja -takkinsa naulakkoon. Kun 63 vuotta tuli täyteen, hän ajatteli, että oma osuus on nyt tehty. Mieli on eläkkeelle jäädessä virkeä, kuten myös keho.

Ihmiset ovat ottaneet Grönroosin omakseen ja jäävät eittämättä kaipaamaan portaita siivoavaa, iloista persoonaa.

Tekemistä riittää silti lisääntyneellä vapaa-ajallakin. Hän saa usein kutsuja kahville ja muihin tilaisuuksiin. Ensi alkuun hän aikoo nauttia niistä ja ehkä siitä tärkeimmästä – ihmisten seurasta.

Hän tekee myös vapaaehtoistyötä seurakunnassa. Siihen kuuluu esimerkiksi ikäihmisten auttaminen arjen askareissa, kuten ikkunanpesussa. Grönroos kertoo saaneensa työltään paljon, mutta siirtyy eläkeläiseksi mielellään. Aikaa jää enemmän myös hänen kolmelle lapsenlapselleen.

”Tuntuu, että on kiva jo vähän hellittää ja ottaa enemmän aikaa itselle.”

Se on varmaa, että tervehdyksiä ja leveitä hymyjä on luvassa jatkossakin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Antti Rinne harmistui hallitusneuvotteluista medialle vuotaneista tiedoista: ”Mistä te tiedätte, että deadline on 22?” Rinne tivasi toimittajalta kolmeen otteeseen

  4. 4

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Brittimediat: Theresa May syrjäytetään ehkä jo lähipäivinä

  9. 9

   Texmex-ravintola Cantina West sulkee ovensa Helsingissä lähes 30 vuoden jälkeen

  10. 10

   Kesä on valko­viinin aikaa, ja HS:n testissä kaksi erottui edukseen: Näissä hana­pakkauksissa hinta ja laatu ovat kohdillaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  3. 3

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  4. 4

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  5. 5

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  6. 6

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  7. 7

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  9. 9

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  10. 10

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää