Vantaa    |   HS Vantaa

Johtaja Elina Ostela-Pyhälä oli niin poikki, ettei enää muistanut missä auton bensatankki on –”Oletko hullu?” kysyi kummityttö uranvaihdosta kuultuaan

Elina Ostela-Pyhälä ryhtyi yksityiseksi perhepäivähoitajaksi työskenneltyään vuosia suuren yrityksen johtotehtävissä. Nyt viikon kohokohta on roska-auton vierailu.Kello soi ennen kuutta. Pian sen jälkeen Elina Ostela-Pyhälä, 51, hauduttaa puuroa ja laittaa pannukakun uuniin sekä keittää spagettia. Jo edellisenä iltana hän on valmistanut tonnikalakastikkeen, jotta se olisi valmis lounasaikaan, kun lapsilla on huutava nälkä.

Varttia vaille kahdeksan ovikello soi ensimmäisen kerran. Ensimmäinen saapuja on Eevi, ikää vuosi ja neljä kuukautta. Pian saapuvat myös Vili ja Matias. Yksi lapsista on joukosta poissa, sillä flunssa jatkuu edelleen.

Normaalisti Ostela-Pyhälällä on hoidossaan neljä alle kaksivuotiasta. Yksityisenä perhepäivähoitajana Vantaan Ylästössä työskentelevä Ostela-Pyhälä on viime elokuusta alkaen pyörittänyt rumbaa, joka alkaa aamupuurolla, kulkee ulkoilun, lounaan ja päiväunien jälkeen jälleen pihaleikkeihin. Välillä rakennetaan legotorneja, tanssitaan ja rakennetaan palapelejä.

Muutos on suuri, sillä vain alle vuosi sitten Ostela-Pyhälä veti aamuisin ylleen jakkupuvun, hyppäsi autoonsa ja suuntasi yli 200 hengen yritykseen, jonka kehitysjohtajana ja osakkaana hän oli ollut jo yli 15 vuoden ajan.


Ensimmäisen kerran ajatus uran vaihtamisesta kävi mielessä vuosi sitten, kun 50 ikävuotta pyörähti mittariin. Viimeistään siinä vaiheessa Ostela-Pyhälä tiesi, että suuntaa oli vaihdettava, kun hän oli ajamassa tankkaamaan autoaan, eikä muistanut, kummalla puolella autoa tankki sijaitsi.

”Ja minä olen aina tankannut autoni itse, mutta en silti muistanut.”

Ostela-Pyhälä oli työssään valmentanut johtamisen taitoa sekä antanut uravalmennusta, joten hän piti itselleen puhuttelun: Vastasiko työ hänen arvojaan? Mitä hän haluaisi tehdä isona?

”Elämä on kuitenkin itsensä johtamista. Koin, että ihmisillä ja ihmisyydellä ei enää ollut liike-elämässä niin suurta arvoa kuin voisi olla.”

Hän listasi tärkeitä arvoja ja asioita, jotka tuntuivat merkityksellisiltä: ulkoilu ja luonnossa oleskelu sekä palvelutyö. Lisäksi Ostela-Pyhälän toiveissa oli, että työtä voisi tehdä kotona.

Pohdittuaan asiaa useita kuukausia ja selvitettyään asiaa, valinta tuntui selvältä: hän halusi ryhtyä yksityiseksi perhepäivähoitajaksi.

Työtä olisi mahdollista tehdä kotona, sillä perheellä on iso omakotitalo, jonka pihalla mahtuu leikkimään. Myös mies ja vielä kotona asuva kuopus antoivat siunauksensa asialle.

”En enää halunnut istua ruuhkissa ja toimistossa ja palavereissa, vaan tehdä jotakin fyysistä työtä.”

”Kummityttöni kysyi olenko hullu, kun vaihdoin Tiger of Swedenin jakkupuvun ja korkokengät kakkavaippoihin. Ja minä vielä pidän korkokengistä! Mutta tiesin, mitä haluan tehdä.”

Ennen kuin Ostela-Pyhälä aloitti yksityisenä perhepäivähoitajana, kunnan perhepäivähoidon valvoja kävi perheen luona kotikäynnillä arvioimassa hoitajan ja kodin soveltuvuuden yksityiseen perhepäivähoitoon. Lisäksi Ostela-Pyhälä myös osallistui kunnan järjestämiin koulutuksiin.

Omakotitalo aidatulla pihalla läpäisi vaatimukset ja myös lupa-asioiden hoitaminen sujui helposti, olihan Ostela-Pyhälä pyöritellyt jos jonkinlaisia papereita aiemmassa työssään.

Vielä piti ostaa kaksosrattaat, hiekkalaatikko, leluja, pottia ja monta muuta tarpeellista tavaraa, jotka Ostela-Pyhälä oli jo ehtinyt laittaa kiertoon omien lapsien aikuistuttua.

”Sain paljon hyviä vinkkejä muilta perhepäivähoitajilta Pakkalan ja Kartanonkosken alueelta. He ovat olleet suurena apuna ja tukena; tukiverkostomme on toimiva ja toisia kannustava.”


Aiemmin Ostela-Pyhälä olisi hypännyt autoonsa jo vartin yli seitsemän ja suunnannut työpaikalleen. Nyt puurotarjoilu alkaa aamupalapöydän ääressä vasta kahdeksan jälkeen.

Pöydän ääressä Eevi, Matias ja Vili opettelevat käyttämään lusikkaa ja syömään ihan itse. Se sujuu jo hienosti, ja mustikkaiset suut käyvät tasaiseen tahtiin puuroannoksen kadotessa muutamassa minuutissa.

Ostela-Pyhälälle on syntynyt rutiini lasten ruokkimiseen ja pukemiseen. Kaikki sujuu sutjakkaasti, puurot löytävät tiensä suuhun, tiskit tulevat tiskattua ja kolme lasta saavat ulkovaatteet päälleen muutamassa minuutissa.

”Olen ollut hyvä organisoimaan ja järjestämään asioita. Samalla kun olen oppinut tuntemaan lapsia, tiedän, kenet puen ensimmäisenä ja kuka jaksaa hetken odottaa.”


Ostela-Pyhälä lähettää usein lasten vanhemmille kuvia lapsista päivän aikana yhteisessä Whatsapp-ryhmässä. Toisinaan hän lähettää kuvan päivän lounaasta: toissa päivänä lapset söivät poronkäristystä sekä puikulaperunoista tehtyä muusia. Toisinaan kuvissa on yhteisiä eläinbongauksia: viime viikolla pihalla vieraili fasaani.

”Minä olen yrittäjä ja tämä on palveluammatti. Kuvien ottaminen ja lähettäminen on osa asiakkaiden eli perheiden palvelua. Lasten vanhemmat ovat kovasti kiitelleet kuvista.”

Yrittäjähenkisyys ja palvelutyö ovat aina tuntuneet omilta. Nyt Ostela-Pyhälä nauttii, kun hän saa taata pienten lasten vanhemmille parhaan mahdollisen palvelun ja huolehtia taaperoiden päivistä.

Ostela-Pyhälällä on aiempaa kokemusta lastenhoidosta nuoruusvuosiltaan, kun hän työskenteli päiväkodissa. Myös hänen omat lapsensa olivat aikoinaan perhepäivähoitajalla.

Yllätyksiä uudessa työssä on ollut vain vähän. Suurin niistä on kenties ollut, kuinka palkitsevalta ja merkitykselliseltä työ on tuntunut: kun lapsi oppii käymään potalla, se tuntuu yhtä hyvältä kuin aiemmassa työssä solmittu suuri asiakaskauppa.

”Olen taas palkkatyössä, josta todella nautin.”


Uravaihdos on luonnollisesti vaikuttanut palkkapussiin. Yksityisen perhepäivähoitajan työstä jää käteen vain osa siitä, mitä aiemmin.

Yksityiset perhepäivähoitajat työskentelevät yksityisinä yrittäjinä ja näin ollen Ostela-Pyhälä on itse vastuussa tulotasostaan. Hän voi itse päättää päivähoidon hinnan, josta Kela korvaa osan kuluista vanhemmille.

”Laskin tarkasti, mitä uranvaihdos tarkoittaa. Laskut on edelleen maksettava ja ruokaa ostettava, joten työn on oltava myös kannattavaa.”

Tulotasoon vaikuttaa, ovatko lapset hoidossa täyden viikon vai osa-aikaisesti. Ensi elokuussa Ostela-Pyhälällä on jälleen yksi hoitopaikka vapaana, kun yksi hoitoperheistä muutti kauemmaksi. Se tarkoittaa yrittäjälle pienentyneitä ansioita.

”Kaikki tällaiset asiat piti ottaa huomioon, kun suunnittelin uravaihdosta.”

Ulkona on käsillä päivän kohokohta: roska-auto kaartaa edellisen talon pihalta ja lapset näkevät sen jo kaukaa. Eevi vilkuttaa roska-astioita kärrääville kuskeille, Vili ei saa jännitykseltään katsetta irti autosta.

”Näin me aina katselemme ja vilkutamme kuskeille. Lasten kanssa tällaiset hetket ovat jännittäviä.”

Kun lapset ovat päiväunilla, saattaa Ostela-Pyhälällä olla hetki aikaa juoda kuppi kahvia. Toisinaan taaperot nukahtavat ja heräävät niin eri aikoihin, ettei kahvitaukoa jää lainkaan.


Perhepäivähoidossa hoitajan työaika muotoutuu lasten hoitoaikojen perusteella. Työaika on pääsääntöisesti 8–9 tuntia päivässä. Ostela-Pyhälällä päivät kestävätkin lähes katkeamattomana nuhanenien pyyhintänä aamulla puoli kahdeksasta iltapäivällä puoli viiteen saakka, kun viimeisin lapsista haetaan kotiin.

Sen jälkeen ilta-aika on vapaana.

”Iltaisin on ihanaa, että omat lapset ovat jo isoja ja saamme miehen kanssa ulkoilla tai laittaa ruokaa. Onhan tämäkin työ, mutta nämä työt loppuvat, kun lapset lähtevät koteihinsa. Aiemmin työasiat olivat mielessä ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla.”

Usein uni tulee jo ennen iltakymmentä, onhan aamulla taas aikainen herätys. Uravaihdos on tuntunut oikealta ratkaisulta.

”Kaikki lähipiirissä antoivat tukensa ja sanoivat minun olevan todella rohkea. Hullu, mutta rohkea”, Ostela-Pyhälä sanoo.Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  2. 2

   Leijonat saa sittenkin lentosaattueen: Hawkit ottavat mestarit vastaan kello 14.30, illalla joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää suorina lähetyksinä

  3. 3

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, Leijonat saapuu iltapäivällä Suomeen

  4. 4

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  5. 5

   Oikeuskansleri moittii ankarasti puolustusministeri Jussi Niinistöä epäasiallisesta ja loukkaavasta arvostelusta

  6. 6

   Eurovaaleista povattiin oikeistopopulistien aaltoa, mutta niskan päälle pääsivätkin EU-myönteiset puolueet – HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, mistä tulos kertoo

  7. 7

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  8. 8

   Nämä kiinalaiset tekonaamat ovat niin tarkkoja kopioita ihmis­kasvoista, että uusi iPhonekin menee halpaan – ja juuri se on tarkoituskin

   Tilaajille
  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  6. 6

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  7. 7

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  10. 10

   HS:n tulospalvelu näyttää, miten oma ehdokkaasi pärjäsi eurovaaleissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää