Vantaa    |   HS Vantaa

Joonatan Anttonen, 26, herää aamuisin laittamaan NHL-videoita Instagramiin, nyt seuraajia on yli 100 000 – ”Pystyn elättämään itseni tällä”

Joonatan Anttonen onnistui tekemään jääkiekkofaniudestaan ammatin sosiaalisen median avulla.Opettajaopiskelija Joonatan Anttosen, 26, herätyskello soi joka aamu 6.30. Syynä on miehen suurin intohimo, josta on tullut työ.

Heti herättyään Anttonen katsoo läpi edellisyön NHL-maalit ja editoi niistä suomalaispelaajien onnistumiset omiksi videoikseen. Valmiiden videoiden saatteeksi hän kirjoittaa napakat tekstit, joihin sisältyy aina jokin pieni knoppi tai nippelitieto.

Lopulta hän julkaisee tuotoksensa perustamallaan NHLfi-Instagram-tilillä noin kello seitsemän. Tuhansien suomalaisten aamu alkaa katsomalla näitä supersuosittuja videoita. Seuraajia on yli 100 000. Esimerkiksi Suomikiekko-sivusto on tituleerannut Anttosta ”Suomen kuuluisimmaksi NHL-faniksi”.

”Noin 80 prosenttia seuraajistani on 18–25-vuotiaita miehiä”, uutterasti some-analytiikkaansa seuraava Anttonen kertoo.

Kaikki sai alkunsa Anttosen abikeväänä Vaskivuoren lukiosta Vantaalta.

”Meillä oli aina tapana istua porukalla aamuisin sohvaryhmille juomaan kahvia ja jauhamaan siitä, mitä viime NHL-rundilla tapahtui.”

Anttosen intohimo ja tietämys maailman parhaasta jääkiekkoliigasta teki kavereihin vaikutuksen ja joku ehdotti, että hän voisi kirjoittaa siirtohuhuista sosiaaliseen mediaan. Anttonen ryhtyi tuumasta toimeen.

”Aluksi Instagramiani seurasi vain parikymmentä frendiä. Kuukauden päästä olikin jo tuhat seuraajaa.”

Kun vuonna 2015 Instagramiin tuli mahdollisuus ladata videoita, kaikki muuttui. Kun ennen Mikko Koivun hattutempusta oli vain kuva, nyt tarjolla olikin video.

”Homma räjähti ihan käsiin”, Anttonen sanoo.

Nyt hänen seuraajamääränsä lähentelee 110 000:ta.


Anttosella on selkeä näkemys siitä, mikä on hänen suosionsa salaisuus.

Ensinnäkin kuvapalvelu Instagram on alustana erittäin hyvä. Se tavoittaa tehokkaasti juuri hänen kohderyhmäänsä, ja monella on tapana aloittaa aamunsa juuri Instagramia selaamalla. Instagramia on myös vaivatonta käyttää.

”Tililtä näkee nopeasti NHL:n maalit. Niitä ei tarvitse lähteä etsimään mistään, vaan ne ovat siellä, missä ihmiset muutenkin käyvät”, Anttonen kertoo.

”Nopeudessa voitan kaikki suomalaiset valtamediat”, hän jatkaa.

Instagramin lisäksi Anttonen tekee Snapchat-sisältöä, mutta pääpaino pysyy Instagramissa.

Huippusuositun some-tilin ylläpitäjänä Anttosella on vahva käsitys suomalaisen kiekkokansan kiinnostuksen kohteista. Yksi pelaaja nousee selvästi muiden yläpuolelle.

Patrik Laine on ylivoimaisesti suosituin suomalainen NHL-pelaaja.”

Anttosen mukaan Laineessa on paljon samaa kuin formulakuljettaja Kimi Räikkösessä. Kumpikin antaa tekojensa puhua puolestaan.

”Lainetta ei kiinnosta mikään ylimääräinen. Sellaista arvostetaan.”


Anttonen on huomannut, että Laine jakaa mielipiteitä hyvin vahvasti. Se tietää paljon kommentteja, mikä taas tietää paljon näyttökertoja ja tykkäyksiä.

Anttonen myöntää mielellään provosoivan seuraajiaan väittelemään Laineesta.

”Jengi on joko ihan Lainetta vastaan tai sitten aivan fanipoikia ja -tyttöjä.”

Laineen jälkeen suosituimmat suomalaiset NHL-tähdet ovat Sebastian Aho ja Mikko Rantanen, Anttonen kertoo.

”Olen huomannut, että teini-ikäiset ovat eniten kiinnostuneita itsensä ikäisistä, näistä uuden ajan NHL-pelaajista. Esimerkiksi Mikael Granlundin maaleja katsotaan puolet vähemmän kuin Ahon.”

NHL-kiekolla menee nyt suomalaisittain paremmin kuin koskaan. Pikkuleijonien vuoden 2016 kotikisojen Pula-aho-huuman ja maailmanmestaruuden jälkeen vauhti on vain kiihtynyt. Kotimaisten nuorisotähtien onnistumisia on myös näinä päivinä helpompi seurata kuin koskaan aiemmin. Siitä voidaan kiittää osaltaan Anttostakin.

Anttosen näkemyksen mukaan hän voi julkaista tilillään tekijänoikeudellisia videoita, jotka ovat muutenkin ilmaiseksi saatavilla NHL:n nettisivuilta. Anttonen merkitsee videoihinsa nykyisin sekä NHL:n että Viasatin, jolla on liikkuvan kuvan oikeudet Suomessa.

Viasatin oikeuksia hallinnoivan Nordic Entertainment Groupin mukaan Anttosella ei kuitenkaan ole oikeuksia käyttää NHL:n videoita, koska he omistavat oikeudet Suomessa.

Valtava seuraajamäärä tuo Anttoselle myös tuloja.

”Pystyn elättämään itseni tällä”, Joensuussa opiskeleva Anttonen sanoo.

Summista hän ei halua puhua, mutta niillä tulee toimeen eikä muissa töissä tarvitse käydä.

Tulot muodostuvat esimerkiksi tilillä mainostetuista tuotteista, linkeistä ja erilaisista yritysyhteistöistä. Esimerkiksi peliyhtiö EA Sports on mainostanut uusia NHL-konsolipelejään Anttosen tilin kautta.

Lisäksi Anttonen on hyötynyt tilistään Amerikan-matkoillaan. Esimerkiksi New Yorkissa vieraillessaan paikallinen Rangers-joukkue tarjosi täyden palvelun otteluliput Anttoselle, sillä joukkueen some-vastaava tiesi suomalaisen Instagram-tilin.

Anttonen on nyt vieraillut 12 NHL-hallissa ja hän haluaisi käydä kaikissa halleissa ennen kuin täyttää 30 vuotta. Tällä hetkellä NHL-halleja on 32.


Eikä NHL:n suosio vaikuta olevan hyytymässä. Anttonen ennakoi jo ensi kaudestakin suomalaisittain kiinnostavaa.

”Toivottavasti Kaapo Kakko menee New York Rangersiin. Olisi hienoa saada suomalainen Isoon omenaan. Hän breikkaa varmasti jo ensi kaudella.”

Lisäksi Anttonen kiikaroi Aleksandr Barkovin tähdittämän Florida Panthersin suuntaan. Hän veikkaa seuran uuden päävalmentajan Joel Quennevillen tuovan Floridaan mukanaan ensi kaudelle venäläistähdet Sergei Bobrovskin ja Artemin Panarinin. Anttonen uskoo myös suomalaisen Henrik Borgströmin saavan entistä suuremman roolin ensi kaudeksi.

”Florida tulee olemaan kova. Sitä kannattaa seurata.”

Kandidaatintyötään opettajien sosiaalisen median käytöstä viimeistelevä Anttonen on visioinut NHLfi-tilin tulevaisuutta tarkasti. Hän toivoo, että muutaman vuoden päästä hän on pystynyt palkkaamaan itselleen intohimoisia työntekijöitä pyörittämään toimintaa.

Anttonen aikoo kandinsa valmistuttua keskittyä pääpainoisesti NHL-päivitystensä kehittämiseen.

”Opettajan hommia ehtii kyllä vielä tekemään. Pääsen eläkkeelle ehkä 80-vuotiaana”, Anttonen naurahtaa.

Kaikkinensa Anttonen tuntee kiitollisuutta siitä, että hän sai tehtyä rakkaasta penkkiurheiluharrastuksestaan työn. Siksi hän haluaa lähettää intohimoisille nuorille terveiset.

”Jos käytät johonkin asiaan melkein koko vapaa-aikasi ja tiedät asiasta paljon, voit tehdä harrastuksesta ammatin”, Anttonen sanoo.

”Sosiaalinen media antaa mahdollisuuden siihen.”

Oikaisu 18.4. 2019 kello 9.29: NHL:n videot eivät ole tekijänoikeusvapaita, vaikka ne ovatkin ilmaiseksi saatavilla NHL:n nettisivuilta. Lisätty myös Nordic Entertainment Groupin kanta asiaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvallat ampuu Rovajärvellä kovilla, mutta miksi myös USA johtaa Suomessa pidettävää suurharjoitusta?

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Sdp:n Näkkäläjärvi valehteli puolueelle: Eurovaali­ehdokas allekirjoitti paperin, jossa vakuutti kertoneensa mahdollisesta tuomiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  5. 5

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  8. 8

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   ”Autojen katsastus on menossa mäkeen samalla tavalla kuin taksiuudistus”, sanoo kokenut katsastusmies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää