Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaa haluaa oman ”pöhinäpointtinsa” – Onko Myyräncolo Myyrmäen oma Teurastamo tai Kaapelitehdas?

Myyrmäessä puuhataan parhaillaan uutta kulttuurikeskittymää, jossa on tarkoitus saada aikaan ihmeitä.Entinen Imatran Voiman laboratoriona toiminut talo ei varsinaisesti näytä houkuttelevalta. Ulkoapäin virastotalolta näyttävä rakennus tyhjeni laboratorion työntekijöistä jo vuosia sitten, ja nyt tilaan odotetaan aavistuksen luovempaa kävijäkuntaa.

Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Myyrmäen juna-asemasta sijaitsevan rakennuksen alakerran on tarkoitus muuttua kevään aikana asukkaiden omaksi klubi- ja taidetilaksi.

Alakerrokseen sijoittuvassa, Myyräncoloksi nimetyssä tilassa on peräti 1 200 neliötä.

Toistaiseksi kaikki on vielä hieman rempallaan: klubitilaan on suunnitteilla äänentoistojärjestelmä, joka vetää Myyrmäki-aktiivin Petteri Niskasen mukaan vertoja jopa Helsingissä sijaitsevan G Livelabin äänentoistolle. Keikoistaan tunnettu tila on saanut paljon kiitosta ensiluokkaisesta äänentoistostaan.

Myös Myyräncoloon on suunnitteilla valkokangas ja surround-äänentoisto, jotta tilassa voidaan pitää erilaisia kulttuuritapahtumia ja keikkoja.

”Tiloissa voi jatkossa toimia 150 hengen klubi”, Niskanen maalailee.

Kaikkialla tuoksuu tuore maali. Seinille on ilmestynyt näyttäviä graffiteja ja osa seinistä on maalattu liitutaulumaalilla, jotta jokainen kävijä voi jättää oman jälkensä.

Tilojen vuokralaisina toimii tällä hetkellä muun muassa Street Art Vantaa, joka on taiteillut useita muraaleita ympäri Vantaata sekä vastannut monien juna-asemin taideteoksista. Lisäksi tiloissa toimii SayFM radioasema, Mamia Company nykytanssiteatterin tilat, Sabrina ja Saarten tyttäret -kuorokollektiivi sekä monia muita luovien alojen yrittäjiä.

Lisäksi tiloissa on taiteilijoiden työhuoneita, bändien harjoitustiloja ja käsityöyrittäjien työtiloja.


Myyrmäessä asukkaille halutaan tarjota tila, jossa ammattilaiset pääsevät tekemään käsillään töitä. Jo olemassa olevassa coworking-tilassa moni naputtelee päivät töitä tietokoneella, mutta vastaavanlainen työtila puuttui ihmisiltä, joiden työtehtävistä lähtee ääntä tai muita jälkiä.

”Ei haittaa vaikka maali haisisikin”, Niskanen vakuuttaa.

Kaikkiaan Eläkevakuutusyhtiö ELO:n omistamassa rakennuksessa on neliöitä yli 10 000. Talossa on ollut käyttäjiä viimeisten vuosien aikana, mutta Myyräncolon tilat tyhjenivät viime syksynä, Niskanen kertoo.

Alueelle luodaan parhaillaan uutta kaavarunkoa, joten laboratorion tyhjentyneet tilat saatiin käyttöön, kunnes rakennus joidenkin vuosien päästä mahdollisesti puretaan.

”Tämä on väliaikaistila. Todennäköisesti tilalle rakennetaan jossain vaiheessa asuntoja, mutta se tapahtuu aikaisintaankin muutaman vuoden kuluttua.”

Viime kuukausien aikana tiloihin on tuotu sohvarykelmiä, johtoja, piuhoja, valkokankaita ja kahvinkeittimiä. Sekä paljon kaikkea muuta, mitä luovat työntekijät omissa hommissaan tarvitsevat. Klubitilojen viereen on noussut pala palalta radio SayFM:n tilat ja ne odottavat lähetysten alkamista.

”Pojilla on tarkoitus pistää ihan oikea radiotoiminta käyntiin. Täällä on paljon mielenkiintoisia tekijöitä, jotka ovat kiinnostuneet tekemään yhdessä töitä”, Niskanen kuvailee.


Myyräncolo ei ole ainoa Myyrmäen asukkaiden alulle pistämä tapahtuma: yhteisin voimin on järjestetty jo vuosia kyläjuhlia, kohennettu juna-asema sekä annettu asukkaille itselleen mahdollisuus järjestää omia tapahtumiaan.

Myyräncolossa säilytetään muun muassa äänentoistolaitteita, telttoja, tuoleja ja pöytiä, joita voi lainata tai vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin kuten kaupunginosajuhliin.

”Kerran eräs naisporukka tuli kertomaan, kuinka he toivoisivat Myyrmäki-liikkeen järjestävän toppahousutanssit. Sanoin heille sen olevan hyvä idea, mutta heidän tulisi järjestää se itse – ei meiltä voi erityisesti tilata tapahtumia”, Niskanen sanoo.

Niskanen ja muut aktiivit neuvoivat naisia, mitä tapahtuman järjestämisessä kannattaisi ottaa huomioon. Pienellä avustuksella toppahousutanssit järjestyivät.

”He eivät olleet koskaan aiemmin järjestäneet minkäänlaisia tapahtumia, mutta niin vain he saivat aikaan tanssit, joita järjestettiin useammankin kerran”, Niskanen muistelee.


Vastaavanlaista pioneerihenkeä hän toivoo myös Myyräncolon käyttäjiltä: kaikki ovat tervetulleita toteuttamaan omia luovia ideoitaan.

Niskanen on aiemminkin nähnyt, kuinka kulttuuritiloja on noussut pääkaupunkiseudulle. Hän muistelee avointen tilojen, yhteisöllisyyden ja yhteisen tekemisen mahdollistaneen aikoinaan jo Lepakon ja Kaapelitehtaankin syntymisen.

”Aikoinaan ne olivat hieman syrjässä, mutta vetivät ihmisiä puoleensa, sillä vastaavaa ei ollut muualla tarjolla. Nyt pöhinäpointteja on paljonkin, ja sellainen kaivataan Vantaallekin”, Niskanen sanoo.

Niskanen on ollut mukana Myyräncolon luomisessa ja uskoo tilan vetävän paljon kiinnostuneita lähiseuduilta. Hän uskoo kulttuurin ja taidetilojen vetävän väkeä samasta syystä kuin esimerkiksi Teurastamo ja Suvilahti ovat vetäneet ihmisiä puoleensa Helsingissä.

Nyt myös Myyräncolon on tarkoitus tuoda yhteen luovien alojen tekijöitä ja mahdollistaa samanlaiset olosuhteet Vantaalla.

”Myyräncolo on kombinaatio siitä, mitä aikaisemmat paikat ovat olleet. On samankaltaisia elementtejä, mutta ei yksi yhteen minkään muun kanssa”, Niskanen sanoo.


Vastaavanlaisille tiloille on ollut jo pitkään kysyntää, Niskanen kertoo. Kun sana Myyräncolon työtiloista kiiri vuokralaisten keskuudessa, moni kiinnostunut otti yhteyttä.

”Nyt on jo jonoa. Toivottavasti saisimme vielä lisää työtiloja”, Niskanen toivoo.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  9. 9

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää