Vantaa    |   HS Vantaa

Keskelle peltoa alettiin rakentaa 20 vuotta sitten idyllistä asuinaluetta, josta tuli jättimenestys – Miksi Vantaan Kartanonkoski jäi yksittäiseksi onnenpotkuksi?

Värikkäät Kartanonkosken talot ovat Vantaan ylpeys. Arkkitehtuuriltaan kiisteltyä ja kiiteltyä aluetta alettiin toteuttaa 20 vuotta sitten, mutta sittemmin vastaavanlaista asuinaluetta ei ole rakennettu. Miksi ei?Epäaito, lavaste ja valheellinen. Yhteisöllinen, kaunis ja viihtyisä.

Vantaan Kartanonkosken asuinalue jakoi mielipiteitä valmistuessaan 2000-luvun alkupuolella. Kuluneen 20 vuoden aikana Pakkalaan on noussut Kartanonkosken alue, jonka ilme on viehättänyt monia: sen matalahkot talot tuntuvat ihmisen kokoisilta, estetiikka yhdistelee modernia ja mennyttä maailmaa.Samalla sen arkkitehtuuri on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan.

Alue on saanut viimeisen silauksensa 2010-luvulle tultaessa ja siitä on tullut asukkaiden pitämä alue. Suosiosta kertoo muun muassa se, että alue on neliöhinnoiltaan Vantaan kärkipäässä.

Tästä huolimatta vastaavanlaista kokonaisuutta ei ole sittemmin rakennettu muualle Vantaalle, eikä edes muualle Suomeen. Mutta miksi näin, eikö kehittyvässä kaupungissa kannattaisi suosia hyväksi havaittua kaavaa ja lisätä viihtyvyyttä asumiseen?

Se on hyvä kysymys, Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine sanoo.

Alueen menestys on Laineen mukaan kaupungin ylpeys, mutta suosion syihin ei ole lopulta juuri perehdytty.

”Ehkä olisi pitänyt ottaa enemmänkin oppia Kartanonkosken alueesta ja sen onnistumista. Selvittää tarkemmin, mikä siellä on ollut asukkaille mieluista: värit, tunnelma ja muut onnistumiset. Se on ihmisen kokoinen asuinalue”, Laine sanoo.

Asukkaiden kokemuksia omasta asuinalueestaan on selvitetty muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusraportissa vuonna 2010. Tuolloin asukkaat arvostivat erityisesti Kartanonkosken omaleimaista, idyllistä arkkitehtuuria ja kylämaista tunnelmaa. He kiittelivät yhtenäistä ilmettä, alueen rakennusten värityksiä sekä vanhanaikaisuutta.

Asukkaat kokivat, että alueen suunnitteluun oli panostettu ja näin ollen sitä arvostettiin ja sen eteen oli nähty vaivaa. He myös kokivat ylpeyttä omasta asuinalueestaan. Myös alueen yhteisöllisyys on monen mieleen, Laine kertoo.

”Kartanonkosken alue on vantaalaisten ylpeys”, Laine sanoo.

”Se lisää Vantaan monimuotoisuutta ja on hyvä lisä kaupunkiin.”


Kartanonkosken asuinalueen rakentamista edelsi tavanomaista perusteellisempi suunnittelutyö. Vaihtoehtoja kartoitettiin suunnittelukilpailussa, jonka voitti lopulta ruotsalainen arkkitehtitoimisto Djurgårdsstadens arkitekter toteutuksella, jossa oli paljon vehreyttä ja puurtarhakaupunkimaisuutta – olipa suunnittelun inspiraationa muun muassa 1920- ja 1930-lukujen puutarhakaupunginosat kuten Puu-Käpylä.

Toteutuksessa otettiin huomioon ympäröivän luonnon suhde sekä alueen historia. Kartanonkoski nousi Pakkalan pelloille, joiden tunnettu maamerkki on Backaksen vanha kartano. Arkkitehti Erika Wörman otti vaikutteita uuden asuinalueen ilmeeseen Backaksen kartanon tyylistä.

Kartanonkosken toteutumiseen vaikutti myös ajankohta, sanoo yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelun professori Panu Lehtovuori Tampereen teknillisestä yliopistosta.

”1990-luvun laman jälkeen haluttiin toteuttaa jotakin erilaista ja erityistä rakentamisen ja kaavoituksen saralla, mikä edesauttoi Kartanonkosken syntymistä”, Lehtovuori sanoo.

Myös alueen omistus oli yksissä käsissä, mikä vauhditti alueen kaavoittamista, Laine sanoo. Backaksen kartanon alueet olivat kaavoitusvaiheessa Meritan ja Polar-Kiinteistöjen omistuksessa, joten alue saatettiin kaavoittaa kerralla ja rakentaa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana.

”Kaikki oli otollista asuinalueen synnylle,” Laine sanoo.

Sittemmin yhtä otollista hetkeä ei ole tullut vastaan, Laine sanoo.

Alueen toteutus herätti huomiota. Kartanonkosken kaupunkisuunnittelu sai kiitosta ja Yhdyskuntasuunnittelun Seura ry:n palkitsi sen kaupunkisuunnittelun Ruusut-palkinnolla vuonna 2004.

Poikkeuksellinen arkkitehtuuri on myös sopinut suosittujen Risto Räppääjä -lastenelokuvien ulkokuvausten kuvauspaikaksi.


Alue ei kuitenkaan saanut pelkästään kiitosta. Alueen vanhaa mukaileva tyyli herätti keskustelua muun muassa arkkitehtien keskuudessa. Helsingin Sanomatkin kertoi alueen aiheuttamista ristiriidoista vuonna 2004.

”Kartanonkoskea pidettiin kulissina, epäaitona. Nähtiin, ettei menneen kulisseja pitäisi luoda”, Lehtovuori sanoo.

Uusvanhassa arkkitehtuurissa viitattiin 1920-luvun klassisismiin. Näin ollen rakennustyyli ei ollut selvästi nykyajassa, vaan siinä viitattiin vahvasti menneeseen. Se aiheutti silloin vahvoja reaktioita arkkitehtien keskuudessa, Lehtovuori sanoo.

”Aikoinaan Kartanonkoski edusti jonkinlaista muutosta: sekä yhteiskuntasuunnittelussa että arkkitehtuurissa. Vallalla ollut modernismi sai haastajan”, Lehtovuori sanoo.

Vaikka alueen suunnitteluvaihe ja siihen panostaminen saivat paljon kiitosta asukkailta, jäi toteutus arkkitehtien mielestä hieman puolitiehen, Lehtovuori sanoo. Moni aluetta kritisoinut arkkitehti toivoi, että perinteisen näköiseksi suunnitellut rakennukset olisi myös toteutettu perinteisillä menetelmillä.

”Nyt näin ei käynyt, vaan ne ovat aivan tavallisia betonielementtitaloja ja aivan ajalleen tyypillisiä asuntoja, eikä historiassa menty ulkokuorta pidemmälle”, Lehtovuori sanoo.

”Toteutus jäi aika pinnalliseksi, ja teknisesti ne olivat aika tavanomaisia.”

Suomessa vastaavanlaista vanhan ja modernin rakentamisen yhdistelyä ei oltu aiemmin juuri nähty, vaikka muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa vastaava keskustelu uusvanhan arkkitehtuurin roolista oli käyty jo 1980- ja 1990-luvuilla.

”Suomessa keskustelu siitä, voiko uutta rakentaa vanhan näköiseksi jäi silloin käymättä ja nousi pintaan Kartanonkosken kohdalla.”

Sittemmin samanlaista keskustelua on käyty muun muassa Katajanokalle valmistuneen jugendmukaelman kohdalla. Tällöin keskiöön nousi pohdinta siitä, voiko jugend-rakennusta muistuttavaa taloa rakentaa ilman, että myös sen rakennustekniikka vastaa vanhoja jugend-taloja.

Kartanonkoskella arkkitehtuurin lisäksi myös kaupunkisuunnitelma oli aiemmasta poikkeavaa, Lehtovuori sanoo. Uudenlainen kaupunkitila ja -ympäristö tuntuivat silloin poikkeukselliselta, vaikka vastaavanlaisia tiloja on sittemmin nähty muuallakin Suomessa.

”Eurooppalainen kaupunkirivitalomalli on ollut uutta ja myönteistä, mutta saanut jalansijaa Suomessa vähänlaisesti. Se on kuitenkin asukkaille mieluista: moni saa hieman omaa pihaa ja vehreyttä ja vaihtelevia näkymiä.”

Kartanonkoski oli tässä suhteessa edelläkävijä Suomessa, Lehtovuori sanoo.

Katso tästä ilmakuvaa Kartanonkosken alueesta:Vantaalla on sittemmin uudistettu muitakin asuinalueita, mutta vastaavanlaista kaupunkisuunnittelua ei ole toteutettu muualla.

Nykyisin kaupunkisuunnittelussa kantavana teemana on kaupunkimaisuuden lisääminen ja asuinalueiden tiivistäminen. Näin on tehty esimerkiksi Myyrmäessä, missä se on tarkoittanut vanhan purkamista ja uusien rakennusten rakentamista tilalle. Myyrmäkeen on muun muassa suunniteltu jopa 16-kerroksisia kerrostaloja.

”Nyt suunnittelussa on kantavana teemana kaupunkimaisuus: kivijalkoihin halutaan toimijoita ja lasi-ikkunoita. Alueilla tapahtuu tiivistymistä ja uusissa rakennuksissa on lähtökohtaisesti 6–7 kerrosta.”

Samalla kun alueet kaupungistuvat, myös palvelut pyritään sijoittamaan valmistuvien rakennusten yhteyteen, Laine sanoo.

Kartanonkoski on puolestaan tarkoitettu lähes yksinomaan asumiseen. Alueella on kirjasto, hammashoitola ja kouluja, mutta muita palveluita alueella ei liiemmin ole, vaan ne ovat keskittyneet läheiseen Jumbon kauppakeskukseen sekä Tammiston alueelle. Molempiin on Kartanonkoskelta kävelymatka.

”Aikoinaan Kartanonkoskelle kaavoitettiin enemmän tiloja kaupoille, mutta niitä ei sitten missään vaiheessa toteutettu.”

”Jos jotakin tehtäisiin nyt alueella uudelleen, niin palveluita suunniteltaisiin varmasti enemmän.”

Vaikka Kartanonkosken alue onkin ollut suosittu asukkaiden keskuudessa, ei vastaavanlaista kokonaisuutta ole suunniteltu tai toteutettu muualle.

”Näyttää siltä, että se on jäämässä ainoaksi laatuaan”, Laine sanoo.

Lehtovuoren mukaan on harmillista, ettei alueen hyviä puolia ole otettu enempää käyttöön muualla.

”Ei ole sattumaa, että alue on suosittu. Ihmiset tykkäävät tällaisesta pientaloalueesta ja tietenkin tällaiset esteettisesti silmää viehättävät alueet ovat haluttuja.”

Vastaavanlaisten kokonaisuuksien toteutus on kuitenkin jäänyt osittain puolitiehen Suomessa, sillä valtavirrasta poikkeavien talojen suunnittelu ja toteutus on usein rakennuttajille kalliimpaa. Näin ollen asunnoista saatava tuotto saattaa jäädä pienemmäksi, Lehtovuori arvioi.

”Jos tehdään jotakin eri tavalla, hintakin nousee. Se nousee usein kynnyskysymykseksi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  8. 8

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Pitäisikö arabialaisten numeroiden käyttö kouluissa kieltää, kysyttiin mielipide­kyselyssä, mutta mitä silloin oikeastaan kysytään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää