Vantaa    |   HS Vantaa

Lauri Latvala, 21, huomasi huhtikuussa olevansa yhtäkkiä ilman töitä, pieni viesti Facebookissa heitti hänen elämänsä uuteen suuntaan

Kokkiopiskelija ja omaa yritystoimintaansa aloitteleva Lauri Latvala kertoo, mistä kesän juhlien ruokiin kannattaa etsiä makuja.Vantaalainen kokkiopiskelija Lauri Latvala, 21, joutui huhtikuussa yllättävän tilanteen eteen. Hän oli viime syksystä lähtien käynyt opiskelujen ohessa töissä ravintolassa, ja hänen tarkoituksensa oli viettää samassa paikassa myös kesä. Yllättäen Latvalalle ilmoitettiin ravintolasta, että se suljetaan, eikä töitä olisikaan tarjolla.

Hetken Latvala mietti ja päätti, että nyt ei auta jäädä tuleen makaamaan. Yrittäjähenkinen nuori mies kirjoitti Facebookiin Vantaan Puskaradio -ryhmään julkaisun, jossa kertoi, että ryhtyy tarjoamaan catering-palveluja juhliin ja yksityistilaisuuksiin. Kuitenkin niin pienimuotoisena, että kokonaistienestit jäävät alle 10 000 euron, että välttyy arvonlisäveron maksulta.

Julkaisun kirjoittaminen kannatti, sillä tarjouksia ja kyselyitä on sen jälkeen piisannut. Pian hän oli jo valmistamassa eräälle pariskunnalle seitsemän kalan maistelumenun. Pääsiäisenä hän teki juhliin kolmen lajin pääsiäismenun.

Eikä mennyt aikaakaan, kun ravintola Backaksesta otettiin Latvalaan yhteyttä ja tarjottiin kesäksi työharjoittelupaikka oppisopimuksella.

”Ja onneksi oppisopimuksella, niin saan palkkaakin”, Latvala sanoo.

Oman kotinsa lisäksi yhtenä catering-tukikohtana Latvalalla on ollut hänen tyttöystävänsä vanhempien talo. Kun he ovat sattuneet olemaan pidemmällä reissulla, Latvala on ottanut omakotitalon kerrostaloasunnon keittiötä tilavammat puitteet hyötykäyttöön.

Latvala on harpponut kokin urallaan melkoista vauhtia, sillä hän aloitti opintonsa Ravintolakoulu Perhossa Helsingissä viime syksynä. Ruoanlaitto häntä tosin on kiinnostanut jo pienestä pitäen. Hänen suvussaan ja perheessään on paljon luovilla aloilla työskenteleviä ihmisiä, ja ruoanlaiton voi liittää tähän samaan joukkoon.


Latvalan vanhemmat ovat viulisteja, isä Kansallisoopperassa ja äiti Lahden kaupunginorkesterissa. Musiikki on ollut keskeinen osa myös Latvalan elämää. Kitaraa soittava Latvala oli pitkään kallellaan musiikkiuralle.

Hänen bändinsä Division Sixin solisti, Lukas Leon, sai levytyssopimuksen ja keskittyy soolouraansa. Se ja intohimo ruoanlaittoa kohtaan vahvistivat Latvalan ajatusta urasta ruoan parissa.

Musiikki kulkee Latvalan elämässä yhä mukana, mutta toistaiseksi hän panostaa täysillä ruokaan.

”Vasta pari vuotta sitten aloin ajatella vakavasti, että kokin ammatti voisi juttuni.”

Ja ruoanlaiton suhteen Latvalalla riittää ideoita. Tyylikseen ja tavoitteekseen hän linjaa ei-suomalaisen ruoan, joka on kuitenkin Suomesta.

Se tarkoittaa, että hän hankkii raaka-aineet Suomesta, mutta valmistaa ne perinteisestä suomalaisesta tyylistä poikkeavasti. Makuja hän etsii etenkin luonnosta, esimerkiksi sienistä ja metsän eri yrteistä.

”Menuiksi olen suunnitellut muun muassa lehtimetsää ja tundraa. Niiden raaka-aineet ovat peräisin nimensä mukaisista paikoista”, Latvala kertoo.

Luonto on Latvalalle tärkeä. Metsässä kävely, kalastus, yrttien ja sienten keräily ovat aktiviteetteja, joiden parissa hän on viettänyt elämässään paljon aikaa.

Sieltä syntyvät myös hänen ruokaideansa. Latvala puhuu paljon riistasta ja kalasta, mutta kasvisruokaa hän on miettinyt yhtä lailla.

Kasvisruokiin, esimerkiksi grillattuihin kasviksiin hän kertoo etsineensä makuja metsän siimeksestä: muun muassa apilasta ja jäkälästä, joista kasviksiin saa Latvalan mukaan oivallisia makuja.

”Kasvisruoka on jo nyt nousussa, mutta se varmasti jatkaa nousua entisestään”, Latvala sanoo.

Toistaiseksi Latvala aikoo jatkaa catering-toimintaansa pienimuotoisesti, mutta opintojen päättymisen jälkeiset suunnitelmat siintävät jo silmissä. Hänen tarkoituksena perustaa toiminimi jo lähitulevaisuudessa, jotta haave omasta catering-yrityksestä on taas askeleen lähempänä toteutumista.

Ruoanvalmistus helpottuu, kun käytössä on ammattikeittiö. Kotikeittiö on lähtökohtaisesti suunniteltu ruoan valmistukseen pienemmälle ryhmälle. Seitsemän kalan menun valmistaminen tyttöystävän vanhempien keittiössä oli Latvalan mukaan ”aikamoinen kaaos”.

Kotikeittiöllä on myös omat rajoitteensa. Esimerkiksi sushia Latvala ei tarjoile, koska raa’an kalan käsittelyssä voi aina olla omat vaaran paikkansa.

”Vaikka sitäkin voisin periaatteessa tehdä, mutta en halua ottaa riskiä, että jokin menisi pieleen”, Latvala sanoo.


Hänen tulevaisuuden tavoitteensa on pyörittää catering-toimintaa fine dining -hengessä. Sen lisäksi hän haluaisi avata pienen pubihenkisen ravintolan.

”Se voisi olla sellainen rento olohuone”, Latvala sanoo.

Nyt Latvalan catering-palvelut toimivat kahdella tavalla. Hän tekee asiakkaalle ehdotuksen kokonaisesta menusta, jota asiakas voi sitten kommentoida ja esittää siihen omia toiveitaan. Näin löytyy lopulta molempia miellyttävä kokonaisuus.

Tulevaisuudessa hänen haaveensa on, että hän saisi itse määrittää, mitä tarjoaa. Sellainen vaatii luonnollisesti kokemusta, mainetta ja itsensä brändäystä.

Kokonaiskuvaa Latvala on ehtinyt jo miettiä.

”Vahvuuteni ovat suunnittelussa ja kokonaisuuksien hallinnassa sekä annoksien laatimisessa”, Latvala sanoo.

Tasapainoiseen kokonaisuuteen Latvala on ammentanut oppia musiikista. Musiikki koostuu eri osa-alueista, jotka muodostavat eheän kokonaisuuden, mutta niiden on oltava tasapainossa.

Hyvä kappale on kuin hyvä annos, Latvala selittää. Basso tai rummut eivät saa erottua liikaa tai kitara soida miten sattuu.

”Soitinten on oltava balanssissa samalla tavalla kuin ruoka-annoksen ainesosien on oltava balanssissa.”

Jos Latvala saisi nyt valita juhlavieraille tarjottavan annoksen, olisi se kalapainotteinen.

Yrttimarinoitua grillattua nieriää, hunajamarinoituja juureksia, sellerisipulipyreetä ja manteliyrttivoita. Kokonaisuus koostuu tavallisista aineksista, mutta veden se saa kielelle.

Mutta ei pääruokaa ilman jälkiruokaa, joka sekin valmistuu grillissä: pizzapohja, jonka päälle tulee smetanaa ja kermavaahtoa. Niiden kaveriksi Latvala laittaisi mansikoita.

”Myös persikat toimivat tuollaisessa tosi hyvin”, hän lisää.

Ruoanlaitossa Latvala kannustaa rohkeuteen. Latvala kertoo, että hänelle on tultu sanomaan, että esimerkiksi kalaruoat ovat jääneet valmistamatta, kun ei ole uskallettu kokeilla. Ei haittaa, vaikkei ensimmäisellä kerralla tulisikaan täydellistä.

”Hyviä ruokia on helppo tehdä, kun on vaan rohkea. Kannattaa kokeilla eri mausteita ja erilaisia kaloja. Makuja löytyy vaikka mistä.”


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  8. 8

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  9. 9

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  10. 10

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää