Vantaa    |   HS Vantaa

Roska-astiat haisevat välillä selittämättömän pahalle, mutta se ei ole roskakuski Anna Karvosen pahin kammo: ”Täällä on nyt tällaista, tuletko jeesaamaan?”

Anna Karvonen, 21, päätyi roskakuskiksi sattumalta. Roskakuskina työskentelevä nainen on edelleen harvinaisuus, mutta Karvonen on törmännyt ennakkoluuloihin vain harvoin.Jäteauto kulkee hitaasti pitkin Länsi-Vantaan katuja. Muutama metri eteenpäin. Pysähdys. Jälleen hieman eteenpäin ja uusi pysähdys. Auto kulkee jäteäastialta seuraavalle ja Anna Karvonen, 21, juoksee tyhjentämään jälleen uutta astiaa.

Muutamassa minuutissa Karvonen on napannut kolmen lähimmän talon jäteastiat, kiinnittänyt ne jäteauton perässä olevaan hissiin ja kipannut astioiden sisällön nappia painamalla auton sisuksiin.

Jätteet rouskuvat, kun ne rutistuvat jäteauton säiliöön.


On sattumaa, että Karvonen päätyi roskakuskiksi. Kaksi kesää sitten Karvonen etsi itselleen kesätöitä, mutta niitä ei tuntunut kovasta yrityksestä huolimatta löytyvän.

Hänen tuttunsa työskenteli ympäristöhuoltoalalla ja kehotti Karvosta kokeilemaan, josko jäteautonkuljettajan työ tuntuisi mielekkäältä. Jo muutamien työvuorojen jälkeen Karvonen huomasi pärjäävänsä työssä. Se, viihtyykö työssä, selviää usein nopeasti.

”Osa käy tekemässä yhden vuoron ja toteaa, ettei tämä ole itselle sopiva homma. Työ vaatii oma-aloitteisuutta, eikä homma sovi sohvaperunalle.”

Työvuoron aikana tyhjennettäviä jäteastioita on keskimäärin 250. Se tarkoittaa, että apukuskin on myös noustava ja laskeuduttava jäteautosta lähes yhtä monta kertaa.

Työparina toimivat kuljettaja ja apukuljettaja jakavat tehtävät niin, että tehtävänä on laskeutua autosta ja tyhjentää astioita. Etenkin pientaloalueella hän saattaa kulkea osan matkasta jäteauton rinnalla, kun tyhjennettävät astiat sijaitsevat lähekkäin. Kuljettaja vastaa ajoreitin suunnittelusta ja auton ajamisesta.

”Jos molemmilla on kuorma-autokortti, saatamme vaihdella rooleja työpäivän aikana”, Karvonen kertoo.

Läheskään aina ei apukuljettajaa ole, vaan pääsääntöisesti kuljettaja tekee työtä yksin.

Tyhjennettävien astioiden määrä riippuu siitä, onko alueella omakotitaloja, rivitaloja vai kenties kerrostaloja.

”Kilpailemme välillä muiden kuskien kanssa siitä, paljonko saamme tyhjennettyä astioita vuoron aikana, mutta kaikkia alueita ei voi verrata keskenään.”

Karvonen teki ensimmäisen kesän apukuljettajan hommia ja jäi sen jälkeen oppisopimuksella yritykseen suorittamaan ammattikuljettajan tutkintoa. Tutkinnon aikana Karvonen on ajanut C-kortin ja saanut ammattikuljettajan pätevyyden. Kaksi vuotta kestänyt koulutus loppuu kahden kuukauden kuluttua.

Koulutuksen aikana hän on oppinut ajamaan suuria roska-autoja, eikä se ole aivan helppoa: 2- ja 3-akselisia autoja peruutetaan paljon ja usein hyvinkin pieniin paikkoihin. Apuna on paljon erilaisia kameroita, jotka näyttävät, mitä suuren auton takana ja sivuilla tapahtuu.

”Aluksi oli vaikea hahmottaa, miten auto kääntyy, mutta senkin oppi.”

Ennen roskakuskiksi kouluttautumistaan Karvonen haaveili liikunta-alasta, nyt tulevaisuuden unelma-ammatti on vaihtunut.

”Haluan hyödyntää nyt saamaani koulutusta ja hakea opiskelemaan logistiikkainsinööriksi.”

Auto suuntaa Vantaan Kivistöön, josta pientaloalueen jäteastiat käydään tyhjentämässä maanantaisin.

Punaiset kolmiot auton tietokoneen näytön kartalla näyttävät, mistä seuraava roska-astia käydään tyhjentämässä. Jokainen tyhjennetty astia kuitataan järjestelmään yksitellen. Näin ajonopastusjärjestelmään jää jälki tyhjennetyistä kohteista, mahdollisesta lisäjätteestä ja muista poikkeamista. Samalla työjohto voi seurata, miten keräily etenee ja kuittauksien perusteella kunnallinen jätehuoltoyhtiö saa tiedon myös laskutusta varten.

Monissa omakotitaloissa on vain sekajäteastia, jonne kaikki jätteet päätyvät. Silloin astioista saattaa löytyä ihan mitä vain. Silti jätteistä lähtevä haju on yllättävän mieto.

Toisin on loppukesästä, Karvonen sanoo.

”Silloin astioissa saattaa olla esimerkiksi mätänevää ruohoa, joka haisee ihan käsittämättömän pahalle.”

Lähes jokaisella jäteautonkuljettajalla on myös omat kammotuksensa: osa inhoaa esimerkiksi ampiaisia, jotka pörräävät kesäisin roska-astioiden ympärillä. Karvonen puolestaan kammoaa toukkia, jotka kiipeävät astioiden kansien päälle. Silloin apuun tulee työpari.

”Huikkaamme toisillemme, että täällä on nyt tällaista. Tuletko jeesaamaan.”

Työpari on olennainen apu työpäivien aikana. Töitä tehdään yhdessä monta tuntia päivässä, joten toiseen oppii tutustumaan. Karvonen työskentelee usein naispuolisen kollegansa kanssa, ja kahden naisen tiimi herättää paljon huomiota kulkiessaan.

”Moni yllättyy nähdessään naisen jäteautonkuljettajana. Saamamme huomio on lähes aina positiivista.”

Karvonen on törmännyt ennakkoluuloihin ainoastaan silloin, kun hän on ollut työvuorossa miespuolisen kollegansa kanssa. Silloin asiakkaat esittävät asiansa ja kysymyksensä lähes aina miespuoliselle jäteautonkuljettajalle.

”Näin on käynyt myös silloin, kun kyseessä on ollut harjoittelija ja minä olen ollut perehdyttämässä häntä.”

”Eihän hän voi uutena työntekijänä tietää vastausta esimeriksi siihen, kuinka usein alueen roska-astiat tyhjennetään. Silloin odotan hetken, kunnes asiakas esittää kysymyksen minulle.”


Kaikkiaan Urbaser Oy:n kolmestasadasta kuljettajasta suomessa on tällä hetkellä naisia alle viisi prosenttia. Suuri osa kuljettajista on siis edelleen miehiä. Yritys ajaa pääkaupunkiseudulla muun muassa HSY:n eli Helsingin seudun ympäristöpalveluiden jätekuljetuksia.

”Naisten määrä on ollut nousussa ja toivommekin heitä enemmän alalle. Aiemmin heitä ei ollut juuri lainkaan”, Urbaser Oy:n kuljetusesimie Miko Petäjäinen kertoo.

Petäjäisen mukaan työn vaativimpiin puoliin kuuluu juuri suurella roska-autolla ajaminen sekä työssä jaksaminen.

Jäteautonkuljettajan työ on hyvin fyysistä: täydet jäteastiat painavat useita kymmeniä kiloja ja niitä raahataan monia, jopa kymmeniä metrejä kerrallaan. Kesällä jäteastioiden renkaat rullaavat mukavasti, mutta talvella tilanne on toinen.

”Silloin renkaat menevät jumiin lumesta, ja töitä saa tehdä todella paljon.”

156-senttinen Karvonen on huomannut fyysisten rajojen tulevan vastaan vain silloin, kun roska-astian pohjalle on jäänyt tyhjentämisen jälleen yksittäisiä roskapusseja. Silloin ne pitää noukkia käsin, jolloin astiaan on sukellettava vyötäröä myöten.

Kahdeksantuntisten työpäivien jälkeen Karvonen suuntaa vielä jalkapallo-, judo-, tai jääkiekkoharjoituksiin. Parhaimmillaan hän on mennyt työvuoron jälkeen kaikkiin kolmiin treeneihin.

”Onneksi sellaista ei ole kovin usein.”


Kivistössä uudehkon kerrostalon jätehuone on täynnä pahvia, sekajätettä, muovikrääsää, huonekaluja ja paljon muuta. Ikävimmät yllätykset odottavat usein juuri vuokrakerrostalojen kierrätyshuoneissa.

Sekajätettä keräävä Karvonen raivaa ensin tien seinustalla odottavien roska-astioiden luo. Lattia pursuaa tavaraa, kuten rikkinäisiä huonekaluja, joiden kuljetus ei kuulu yrityksen vastuulle, vaan on taloyhtiön itsensä hoidettavana.

Täpötäynnä olevien sekajäteastioiden sisältö tyhjenee jäteauton uumeniin, mutta lattialle jää edelleen pahveja ja roskaa. Pahimpia ovat kuun vaihteen jälkeiset maanantaiaamut, jolloin monet vuokralaiset ovat muuttaneet ja jäteastiat ovat ääriään myöten täynnä. Usein myös lattialle on kertynyt jätettä ja erityisesti pahvilaatikoita on paljon.

”Olemme yhteydessä isännöitsijään ja kerromme, että pahvit kannattaisi tyhjentää taloyhtiössä nykyistä useammin.”

Jokaisesta lisäjätteestä lähtee myös ylimääräinen lasku taloyhtiölle, minkä voisi kuvitella motivoivan tarkempaan jätehuoltoon.

”Muutosta ei kuitenkaan tapahdu kovin nopeasti ilmoituksesta huolimatta vaikka se lisäisi siisteyttä ja myös kuljettajan työturvallisuutta.”

Vaikka yllätyksiä tuleekin välillä eteen, suuri osa asiakkaista on kuitenkin entistä kiinnostuneempi kierrätyksestä ja jätteiden oikeaoppisesta lajittelusta.

Karvonen on huomannut asiakkaiden kiinnittävän yhä enemmän huomiota kierrätykseen. Jätteiden lajittelusta kysellään myös paljon. Moni haluaa tietää, miten muovit tulisi pakata, minne akut voi kuljettaa ja mitä biojäteastiaan saa laittaa.

”Asiakkaat tulevat usein juttelemaan ja neuvon heitä mielelläni, miten jätteet tulisi kierrättää.”


Karvosen perhe ja ystävät olivat aluksi hämmästyneitä alavalinnasta, mutta erityisesti hänen äitinsä oli ylpeä tyttärensä saamasta työstä.

”Asenteet roskakuskeja kohtaan ovat selvästi muuttuneet. Tämä on tärkeää työtä.”

Sen tietävät myös reitin varrella odottavat pikkulapset. Monella pihamaalla odotetaan innokkaasti, kun jäteauto kaartaa näkyviin. Usein Karvonen saa kiitokseksi ihailevan katseen tai ujon vilkutuksen.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  7. 7

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  8. 8

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  9. 9

   Hissillä ylös, pyörällä alas

  10. 10

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää