Vantaa    |   HS Vantaa

Timo Lahti kyllästyi mauttomaan kuivalihaan ja ryhtyi valmistamaan sitä itse: Yhden miehen yrityksestä on kasvanut useamman työntekijän bisnes

Timo Lahti keksi idean kuivalihan valmistamisesta ollessaan vaellusreissulla pohjoisessa. Nyt hänen yrityksensä on päässyt jaloilleen, ja pian edessä on muutto suurempiin tuotantotiloihin.Ahaa-elämys syntyi poikaporukan vaellusreissulla pohjoiseen kahdeksan vuotta sitten. Vantaalainen Timo Lahti, 32, laittoi jalkaa toisen eteen ja tankkasi energiaa kaupasta ostetulla kuivalihalla.

Ei kovin hyvänmakuista, hän ajatteli.

Kotiin päästyään Lahti päätti kokeilla, voisiko kuivalihaa valmistaa itse. Hänen ajatuksensa oli, että kyllä kuivalihan pitäisi maistua paremmalta kuin vaellusreissulla järsitty tuote.

Hän ryhtyi tuumasta toimeen ja alkoi kokeilla kuivalihan valmistusta kotonaan. Ensin ei tullut juuri minkään makuista, mutta vähitellen makuja alkoi erottua.

”Jossain vaiheessa kaverini sanoivat, että ei tämä Timo enää ihan paskan makuista ole”, Lahti sanoo.


Vuodesta 2014 alkaen kahden ja puolen vuoden ajan Lahti työskenteli päivisin kuorma-auton kuljettajana, iltaisin ja viikonloppuisin hän puuhaili kuivalihan parissa. Kunnes vuonna 2017 hän totesi, ettei aika enää riitä kahteen työhön.

”Ilmoitin silloin hyvissä ajoin työnantajalleni, että kannattaa alkaa etsiä uutta kuljettajaa.”

Aluksi hän ajatteli, että kuivalihan valmistuksella ja myynnillä voisi tienata taskurahoja, mutta kuin varkain siitä oli tullut kokopäiväistä. Hänen yrityksensä, Kuivalihakundin, tilat sijaitsivat vielä huhtikuussa Vantaalla Koivuhaassa. Toukokuun 10. päivä he pääsivät muuttamaan suurempiin tuotanto- ja varastotiloihin Hyrylään Tuusulaan. Vanhoissa tiloissa neliöitä oli 12, uusissa 350.

Vuonna 2017 Lahti valmisti ja myi kuivalihaa yksin, mutta tällä hetkellä täysipäiväisiä työntekijöitä on jo neljä. Nyt kun muutto on tehty, on Lahdella suunnitelmissa palkata kolme lisää.

Haastatteluhetkellä huhtikuussa olemme vielä vanhoissa tuotantotiloissa Vantaan Koivuhaassa. Siellä tilat olivat totisesti käymässä ahtaaksi.

Seinillä olevat hyllyt ovat täynnä pahvilaatikoita, kaksi trukkilavallista valmista tuotetta on pakattu valmiiksi odottamaan lähtöään. Kesken haastattelun tavarantoimittaja tuo vielä lisää raaka-ainetta.

Jyrkkien tikapuumaisten portaiden yläpäässä on lisää laatikoita ja niiden keskellä pieni työpöytä ja tietokone. Alakerrassa pidemmällä sijaitsevat tuotantotilat. Toisessa huoneessa tapahtuu kuivatun lihan leikkaus ja paketointi.

Suljetun oven takana olevassa huoneessa on meneillään kuivalihan valmistusprosessi: siivuttaminen, maustaminen ja kuivaaminen. Tällä kertaa sinne ei pääse, sillä tuotanto on parhaillaan käynnissä. Liha kuivataan teollisuuskuivurissa, ja valmista tuote on 10–13 tunnin kuivatuksen jälkeen.

Kuivalihamarkkinoilla on Suomessa selvästi tilaa. Lahden yritys on ainoa, joka tarjoaa kotimaisesta lihasta valmistettua kuivalihaa. Kilpailijoiden tuotteet ovat ulkomaisia. Lahti uskoo ja on myös osoittanut, että kotimaiselle tuotteelle on kysyntää. Hintakin on kutakuinkin samaa luokkaa kuin kilpailijoilla.

”Kaikki menee aika lailla sitä mukaa, kun saamme tuotetta valmistettua”, Lahti sanoo.


Kaikki yrityksen työntekijät ovat vantaalaisia. Yrityksen tarina sisältää myös pienen kertomuksen kahden vanhan ystävän uudesta kohtaamisesta.

Lahti pyysi lapsuuden naapuriaan Henrik Hertelliä suunnittelemaan yritykselleen logon. Kaksikko oli lapsuudessaan vuosikaudet tiiviisti tekemisissä, mutta sitten heidän polkunsa erkanivat kymmeneksi vuodeksi. Nyt he työskentelevät samassa yrityksessä.

Lahden yritys myy tuotteitaan pääasiassa verkkokaupassa, mutta yritys, siis pääasiassa Lahti, käy myös kiertämässä erilaisia tapahtumia, kuten markkinoita ja messuja. Erityiseksi vetonaulaksi osoittautui vuoden 2017 Keravan valkosipulifestivaalit. Sinne Lahti kehitteli valkosipulilla maustetun kuivalihan. Hän otti mukaan arvionsa mukaan riittävästi kuivalihaa, mutta arvio ei osunut oikeaan.

Kaikki myytiin loppuun tunnissa, ja lisäkyselyitä riitti. Nykyisin valkosipulikuivaliha on jo osa vakituista valikoimaa.

”Markkinoilla monet ihmiset ovat kertoneet yrittäneensä tehdä kuivalihaa itse, mutta huonolla menestyksellä”, Lahti sanoo.

Siitä poiki myös idea: videomuotoinen ohjeistus kuivalihan valmistamiseen.

Periaatteessa valmistus on hyvin yksinkertaista. Ensin tarvitaan hyvä raaka-aine, esimerkiksi naudanlihaa. Yhtä hyvin raaka-aineeksi käy myös kana tai possu. Sitten se siivutetaan alle sentin paksuisiksi siivuiksi, maustetaan soijakastikkeella, mahdollisilla muilla mausteilla ja siirapilla.

Lihan kannattaa antaa maustua yön yli. Sen jälkeen alkaa kuivaaminen, esimerkiksi kasvikuivurissa, mutta myös uuni käy. Alle 50 asteen lämpötilassa kasvikuivurissa lihan kuivuminen kestää 12–20 tuntia, siis hieman pidempään kuin teollisuuskuivurissa.

Lahden bisnes on ollut nousujohteista, mutta haasteitakin on. Yritys on yhä pieni, eikä sillä ole vielä tilojen tai tuotannon määrän vuoksi mahdollisuutta laajentaa tuotantoaan niin laajalle kuin se haluaisi.

Verkkokaupan lisäksi tuotteita myydään kaupoissa pääasiassa eri puolilla Vantaata. Samaan aikaan ulkomaisten kilpailijoiden tuotteita on myynnissä käytännössä jokaisessa kaupassa ympäri Suomea.

”Levikki on meille selkeä haaste, mutta pian saamme onneksi lisää työvoimaa. Ja täytyy muistaa, että olemme tässä vasta alussa”, Lahti sanoo.


Haasteista huolimatta Lahdella on koko ajan ollut kova luotto omaan tekemiseensä. Välillä tulee epäilyksiä, mutta ne auttavat Lahden mukaan pysymään varpaillaan.

”Samalla aiemmista virheistä voi oppia.”

Varusmiespalveluksestaan lähtien kuljetusalan töitä tehnyt Lahti on kulkenut yrittäjänä omia polkujaan. Hän oli vuosien ajan miettinyt, että yrittäjyys kiinnostaisi ennemmin tai myöhemmin, mutta sopivaa ideaa ei löytynyt. Kun idea löytyi, alkoi tapahtua.

Lahdelta on kysytty, mistä ihmeestä hän keksi kuivalihabisneksen, jota voi hyvällä omallatunnolla nimittää melko epätyypilliseksi alaksi.

”Olen aina tykännyt tehdä ja ajatella asioita hieman eri tavalla kuin muut ja olen kulkenut omia polkujani. Sitä tämäkin varmaan on”, Lahti sanoo.

Kasvisvaihtoehtoa kuivalihalle Lahti ei ainakaan vielä ole kokeillut, mutta sekin voisi periaatteessa olla mahdollista.

Yrittäjänä hänen päivänsä venyvät helposti pitkiksi, eikä tasaisia työaikoja ole. Lahti sanoo, että se ei ole ongelma, kun saa tehdä sellaisia asioita mistä tykkää.

Kuivalihan tuotanto on käynnissä arkipäivisin. Silloin hän osallistuu töihin samalla tavalla kuin muutkin. Samalla on tietysti hoidettava myös hallinnolliset asiat ja verkkokaupan tilaukset.

Viikonloppuisin, kun tuotantoa ei ole, hänellä on aikaa keskittyä muihin asioihin, kuten yrityksen sosiaaliseen mediaan ja verkkokaupan chat-viesteihin vastaamiseen. Erityistä painetta ja stressiä hän ei kerro tunteneensa.


”Tehdään ne hommat mitkä pitää. Ei se stressaamalla parane.”

Toisaalta tärkeää on ollut myös vaimon tuki. Kotona pitkille työpäiville riittää ymmärrystä.

”Siitä kuuluu hänelle suuri kiitos ja arvostus”, Lahti sanoo.

Alkuvaiheessa olevan yrittäjän arki on tyypillisesti kiireistä ja vie paljon aikaa, mutta toisaalta uusien tuotantotilojen ja laajennuksen myötä Lahden elämässä vapautuu myös lisätunteja.

Vantaalla he pakkasivat kaikki tuotteet käsin, uusissa tiloissa pakkaus on automatisoitu. Kun yksi aikaa vievä työvaihe poistuu, jää aikaa myös muuhun.


Se tarkoittaa, että Lahti pääsee useamman vuoden tauon jälkeen liikeideansa alkulähteelle – vaellusreissulle pohjoiseen.

”Vielä ei ole kohde selvillä, mutta elokuussa on tarkoitus lähteä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  2. 2

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  3. 3

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  4. 4

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  5. 5

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  6. 6

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  7. 7

   Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

  8. 8

   Ranskalainen Mirazur valittiin maailman parhaaksi ravintolaksi, listaus näyttää kärkikymmenikön

  9. 9

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  10. 10

   Poliisi selvitti Suviseuroille alaikäistä seuraa etsineen miehen henkilöllisyyden ja epäilee häntä nyt rikoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  7. 7

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää