Vantaa    |   HS Vantaa

Hakunilan betoni­lähiön kupeessa on suuri maatila, jota pitää 25-vuotias Eva-Linn Sjöblom: ”Tämä on elämän­työni”

Vantaan Sotungissa sijaitseva Bisan maatila on perhemaatila, joka on kulkenut suvussa vuodesta 1893. Viime vuonna tila siirtyi jo viidennelle sukupolvelle.Hakunilan korkeat kerrostalot siintävät metsän takana, mutta Bisan tilalla Sotungissa kaupungin läheisyyttä ei juuri muuten havaitse.

Kevätkylvöt ovat käynnissä ja käsillä on vuoden vilkkain aika. Kiirettä on pitänyt jo useamman kuukauden ajan: huhtikuussa tilan Herefordin karjalle syntyi kymmenen vasikkaa ja tilan lampaille 137 karitsaa.

Toukokuussa kaikki eläimet ovat päässeet laitumille ja nauttivat ulkoilmasta. Ensimmäistä päivää niityllä olevat karitsat hämmästelevät tiluksiaan ja määkivät innokkaasti.

”Niitä taitaa hieman jännittää”, tilan emäntä Eva-Linn Sjöblom, 25, sanoo ja nauraa.

Vuosi sitten syksyllä Sjöblom otti haltuunsa vanhempiensa maatilan. Sjöblom on neljästä sisaruksesta nuorin, ja hän oli valmistautunut siirtymään tilan johtoon jo muutaman vuoden ajan. Agrologin opinnot ammattikorkeakoulussa ovat jääneet hieman kesken, kun vastuu tilanhoidosta siirtyi hänelle.

”Olisin vielä voinut hetken ajan matkustella ja asua ulkomailla, mutta palasin kotiin, sillä minua tarvittiin täällä”, Sjöblom kertoo.

Nyt Sjöblom on viidennen polven maatilallinen.

Hän on asunut tilalla opintojaan lukuun ottamatta lähes koko ikänsä. Niin on tehty Sjöblomien suvussa jo sukupolvien ajan, sillä Bisan tila on ollut suvun omistuksessa jo vuodesta 1893 lähtien.

Viimeisimmän sukupolvenvaihdon jälkeen Sjöblomin vanhemmat jäivät asumaan talon pihapiiriin, ja Sjöblom muutti tilan päärakennukseen miehensä kanssa.

Vanhemmat auttavat edelleen tytärtään tilan asioissa ja opettavat muun muassa paperihommia. Kiireisimpänä kylvöaikana äiti laittaa koko porukalle lounasta, jotta työt sujuisivat. Isä ja Sjöblomin mies Rasmus Sahl ovat yhdessä pellolla äestämässä ja kylvämässä viljaa.

”Onneksi he ovat täällä auttamassa. Moni asia vaatii vielä opettelua, mutta niinhän se on missä tahansa uudessa työssä”, Sjöblom kertoo.

Arki maatilalla noudattaa vuodenaikoja ja säävaihteluita. Sjöblom herää seitsemän aikoihin. Kun tilalla vielä oli lypsettäviä lehmiä, herätys oli jo viideltä.

Nykyään tilalla on Herefordin karjaa, jota ei tarvitse erikseen lypsää, sillä ne tuottavat maitoa vain oman vasikan tarpeiden verran.

Tilan ensimmäiset Herefordin vasikat syntyivät maaliskuussa. Toistaiseksi vasikat saavat laiduntaa vielä rauhassa, sillä vie ainakin kaksi vuotta ennen kuin ne kasvavat riittävän suuriksi ja niiden lihaa voi myydä.


Bisan tila on monin tavoin harvinaisuus Vantaalla. Yksi tilan erityispiirteistä on tilan tuotteiden suoramyynti: Tilalla myydään karitsaa ja tulevaisuudessa myös Herefordin lihaa. Myös kananmunille on ollut kysyntää, mutta toistaiseksi niitä ei vielä ole valikoimissa.

Sjöblom suunnittelee jatkuvasti, miten saisi kehitettyä tilan tuotantoa. Jo nyt tulot tulevat monesta eri lähteestä.

”Maatilan on kehityttävä jatkuvasti. Emme voi ajatella, että teemme asioita tietyllä tavalla vain, koska niin on tehty aiemminkin”, Sjöblom sanoo.

Seuraavaksi tilan tavoitteena on täysi luomutuotanto. Jo nyt peltoja on viljelty luomutuotantona vuodesta 1994 lähtien, mutta tulevaisuudessa tilalta saa myös luomulihaa.

”Luomutuotanto sopii meille, mutta se ei sovi kaikille, eivätkä kaikki voi olla luomutuottajia, sillä silloin ruokaa ei tulisi riittävästi”, Sjöblom sanoo.

Tilalla on viljeltävänä 30 hehtaaria omaa peltoa ja 130 hehtaaria vuokrapeltoa. Kesän aikana pelloilla kasvaa vehnää, kauraa, ruista, ohraa, härkäpapua sekä nurmea. Luomukaura ja -ruis myydään myllyille leipien valmistukseen, nurmi päätyy eläinten rehuksi.

Myös luomuperuna tekee kauppansa.


Lähiruoka kiinnostaa ihmisiä selkeästi aiempaa enemmän, Sjöblom sanoo.

Tilalta myydään lihaa pääasiassa lähiseudun asukkaille sekä niille asiakkaille, joille tieto lähellä tuotetusta lihasta on kiirinyt perinteiseen tapaan suusta suuhun. Hintaa lihakilolle kertyy hieman enemmän kuin lähikaupassa.

Toistaiseksi lihaa on myytävänä sesonkien mukaan. Keväällä Sjöblom osti tilalle kaksi pakasteallasta, joissa on nyt myynnissä karitsaa.

”Pääsiäisenä myimme ensimmäisen kerran savustettuja lampaan viuluja”, Sjöblom kertoo.

Sjöblom on huomannut asiakkaiden haluavat entistä pienempiä pakkauskokoja. Suosituimpia tuotteita ovat noin puolen kilon kokoiset lampaanlihapalat.

”Aiemmin saatettiin ostaa kokonainen lammas. Nykyään ihmiset käyvät kaupassa paljon useammin ja pakkasessa saattaa olla vähemmän tilaa. Ihmiset kyselevät enemmän pienten pakkausten perään”, Sjöblom kertoo.

Sjöblom ilmoittaa tilan Facebook-sivuilla, kun tilalla on myynnissä tuoretta lihaa. Lihaksi päätyvät eläimet on kasvatettu Bisan tilalla, mutta teurastettu ja paloiteltu sekä pakattu vakuumipakkaukseen tilan ulkopuolella.

Vaikka välimatka Sotungista esimerkiksi Helsingin keskustaan on vain alle 20 kilometriä, päivät kuluvat tilalla vanhempien ja oman miehen kanssa. Töitä on viikon jokaiselle päivälle, eivätkä työajat noudata toimistoaikoja.

Keväisin tilalla on harjoittelija auttamassa, kun eläimiä syntyy ja pellot on kylvettävä. Muulloin Sjöblom työskentelee tilalla kahdestaan miehensä kanssa. Puolisoa jaksaa katsella, kun molemmat ovat unelma-ammatissaan.

”Olemme toistemme parhaat kaverit ja työkaverit. Viihdymme toistemme kanssa.”

Kaupungin läheisyys tuo oman lisänsä maatilan pitämiseen. Pellot kaipaisivat aika ajoin lietelantaa, mutta Bisan tilalla sitä ei juuri levitetä, sillä hajuhaitat leijuisivat alueella viiden päivän ajan.

”Maalla ollaan totuttu elämään hajun kanssa, mutta täällä se tuntuu vähän ikävältä. Me laitamme lietelantaa pellolle vain keväällä tai syksyllä, kun voimme muokata sen saman tien maahan. Silloin haisee vain puoli päivää.”

”Mutta silloinkaan emme levitä lietettä äitienpäivänä tai lakkiaispäivänä.”


Sjöblom ei tunne juurikaan ikäisiään maatilallisia pääkaupunkiseudulta. Nuori maatilallinen onkin pääkaupunkiseudulla harvinaisuus ja moni hämmästelee sekä ammatinvalintaa että paikkakuntaa.

”Vantaalainen maatilallinen on hämmästelyn aihe. Jos kerron Keski-Suomessa asuvalle tilalliselle pitäväni tilaa Vantaalla, ei sitä meinata uskoa.”

Hämmästelyä tulee myös pääkaupunkiseudulla asuvilta. Toisinaan tilan ohi ajaa pyöräilijöitä, jotka pysähtyvät juttelemaan.

”Moni sanoo, ettei edes tiennyt täällä olevan maatiloja.”

Lähimmät lehmät taitavat sijaita Helsingin Viikissä, Sjöblom epäilee. Siellä 62 lehmää asustavat Viikin opetus- ja tutkimustilalla, reilun seitsemän kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta.

Tilan pitäminen on opettanut jo alle vuodessa paljon – etenkin sen, kuinka paljon osaamista työssä on oltava.

”Maatilallinen tarvitsisi ainakin viisitoista eri ammattia, jotka pitäisi hallita”, Sjöblom sanoo ja nauraa.

Eläinten hoidon, viljelyn ja paperitöiden lisäksi on hallittava muun muassa sosiaalisen median päivittäminen. Sjöblom on perustanut Facebook-tilin lisäksi Instagram-tilin, jossa hän kertoo tilan elämästä. Sillä on merkitystä, minkälaisen kuvan tilasta saa, Sjöblom sanoo.

”Me teemme täällä parhaamme eläinten eteen ja toivon, että se näkyy myös kuvissa.”


Pellolla 700-kiloiset Herefordit tulevat tervehtimään vieraita. Sjöblom esittelee uutta karjaa ja kertoo lajin olevan säyseää porukkaa. Lehmät katselevat uteliaina, mutta pysyttelevät muutaman metrin päässä.

Vain Polly-niminen hieho uskaltautuu lähemmäksi. Se pukkaa hieman Sjöblomia, joka silittää eläimen turpaa. Kärpäset lentävät lehmän ympärillä ja vieressä muutaman kuukauden ikäiset vasikat kuopsuttavat maata.

Toukokuinen aurinko lämmittää ilmaa, kun Sjöblom kiirehtii eläinten luota takaisin äestämään peltoja.

”Onhan tämä unelmien täyttymys, mutta myös sitoumus, joka pelotti. Minulla oli suuret saappaat täytettäväksi.”

”Nyt olen sinut tämän asian kanssa. Tämä on elämäntyöni.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  6. 6

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  7. 7

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää