Vantaa    |   HS Vantaa

Avaruushenkinen ostoskeskus on seissyt jo yli 40 vuotta Myyrmäen symbolina, nyt se aiotaan jyrätä

Myyrmäen ikonista ostoskeskusta uhkaa purkutuomio, vaikka se on arvioitu kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi.Vielä 60 vuotta sitten Myyrmäen alue, tarkemmin ottaen Mätäjoen laakso oli eheää maaseutumaisemaa. Nopealla tahdilla alueelle nousi kaupunginosa, joka vaati kipeästi palveluita.

Vuonna 1970 vahvistettu Myyrmäen asemakaavarunko loi alueelle suurisuuntaisia suunnitelmia. Yksi toteutuneista projekteista oli Myyrinpuhoksen kauppakeskus, joka valmistui juna-aseman itäpuolelle yhtä aikaa junaradan käyttöön ottamisen kanssa vuonna 1975.

”Myyrmäen lähiö oli jo syntynyt ja kauppakeskusta odotettiin. Oli merkitystä, että aseman lähettyville saatiin vihdoin palveluita”, rakennustutkija Susanna Paavola Vantaan kaupunginmuseosta sanoo.

Myyrinpuhoksessa oli alusta alkaen tarkoitus tarjota monenlaisia palveluita lähiseudun asukkaille. Liiketiloihin valmistui muun muassa pankkikonttori, elokuvateatteri sekä muita pienempiä liiketiloja. Löytyipä rakennuksesta poliisin putkakin.

”Junaradan valmistuessa Myyrinpuhos oli sen verran iso, että ihmiset saapuivat pidemmältäkin. Kauppakeskus ei palvellut vain Myyrmäen aluetta, vaan Vantaata laajemminkin.”

Myyrinpuhoksen futuristinen ilme saattaa kuitenkin pian olla historiaa. Väestömäärän kasvaessa Myyrmäen aluetta halutaan tehostaa, mikä tarkoittaa usein vanhojen rakennusten purkamista uusien tieltä.

Myös Myyrinpuhoksen kiinteistön asemakaavaan on haettu muutosta, ja sen tilalle on suunniteltu uusia asuinkerrostaloja sekä liike- ja palvelutiloja. Kaavamuutosta ovat hakeneet Kiinteistö Oy Myyrinpuhos, Liesikujan Autopaikat Oy ja Kiinteistö Oy Myyrmäen kauppakeskus.

Paavolan mukaan kauppakeskuksen purkaminen olisi sääli, sillä rakennuksella on ollut rooli kaupunginosan identiteetinrakentajana: Vantaalla useat lähiöt ovat rakentuneet ostoskeskusten ympärille, ja niiden läheisyys on vaikuttanut alueella kasvaneiden ihmisten elämään merkittävästi.

”Jos rakennuksia puretaan, katoaa samalla osa alueen luonnetta”, Paavola sanoo.

”Lähiörakentamisessa tehdyt valinnat heijastavat 1960- ja 1970-luvun sosiaalipoliittisia valintoja. Vastaavanlaisia rakennuksia ei enää tehtäisi, sillä nykyään rakentamista määrittelevät erilaiset tarpeet.”

Esimerkiksi 2000-luvun kauppakeskusrakentamisen ihanteet näkyvät muun muassa Jumbon kauppakeskuksessa. Sen yleisilmettä määrittelevät kauppaketjujen logot sekä tekniset ominaisuudet, kuten ilmastointikanavat. Osaltaan rakennus kertoo muun muassa kuluttamisen sekä autoilun lisääntymisestä.

”Rakennukset kertovat paljon yhteiskunnallisista muutoksista ja arvostuksista”, Paavola sanoo.


Vuonna 2008 valmistuneessa Laatua laitakaupungilla. Vantaan ostoskeskukset 1961–1986 -selvityksessä Myyrinpuhoksen katsottiin olevan yksi kaupungin kulttuurihistoriallisesti merkittävimmistä ostoskeskuksista. Selvityksessä Vantaan kaupunginmuseo ja Vantaan kaupungin maankäytön toimialat tarkastelivat kolmeakymmentä vantaalaista ostoskeskusta.

Tyyliltään Myyrinpuhos edustaa arkkitehtuurissa harvinaista konstruktivismia, Paavola kertoo. Tyylisuuntauksessa korostuvat erityisesti yksinkertaisuus, järjestelmällisyys, materiaalien sekä rakenteen korostaminen. Rakennuksessa näkyy myös ennakkoluuloton suhtautuminen uusiin rakennustapoihin muun muassa futuristisissa yksityiskohdissa.

”Siihen aikaan suunnittelussa oli muutenkin vähän avaruushenkeä. Kauppakeskuksen yksityiskohdat ovat tavallaan sukua esimerkiksi Matti Suurosen muoviarkkitehtuurille”, Paavola sanoo.

Suurosen tunnettu teos on muun muassa lujitemuovista valmistettu Futuro-talosarja. Myös Vantaan Simonkylässä on Suurosen suunnittelema huoltoasemarakennus, joka edusti aikanaan 1970-luvulla rakentamisen tulevaisuutta.

Myös Myyrinpuhoksen katolle rakennettu ilmastointihuone viittasi ajan henkeen. Ilmastointihuone näkyy katolta kauas ja toimii edelleen maamerkkinä, Paavola sanoo.

Rakennuksen julkisivussa on puolestaan korostettu rakenteellisia palokatkoja, järjestelmälliseen tyyliin. Kauppakeskuksen julkisivun punaiset ja keltaiset väripaneelit ovat rakennukselle ja rakennusajankohdalle tunnusomaisia.

Sisätiloissa oman erityisen ilmeensä luo teollisuusrakentamiselle tunnusomaiset sienipilarirakenteet. Ne kannattelevat betonivälipohjia, mikä on omiaan mahdollistamaan vapaamman väliseinien sijoittelun.

Yksi rakennuksen ominaisuuksista on muunneltavuus, jonka rakenne mahdollistaa. Myöhemmin sisätiloja onkin muokattu tarpeen mukaan.

”Sienipilarit ovat ostoskeskusrakentamisessa erikoisuus. Muita vastaavalla rakenteella olevia kauppakeskuksia ei Vantaalla ole.”

Kokeelliset ratkaisut ovat sittemmin vaikuttaneet myös rakennuksen ylläpitoon. Kauppakeskus vaatisi Paavolan mukaan kunnostusta, mutta yksilölliset ratkaisut saattavat nostaa korjaamisen hintaa.

”Esimerkiksi julkisivut muodostuvat elementeistä, joihin on samaan karmiin yhdistetty ikkunat ja ympäröivä seinärakenne. Nykyään ei vastaavia rakennusosia enää valmisteta, joten rakennusosia tulisi huoltaa mahdollisimman hyvin ja kauan.”

”Vasta sen jälkeen tulisi pohtia, minkä tyyppisin ratkaisuin voitaisiin korvata niitä osia, joita ei voi enää kunnostaa, jotta siihen liittyviä kulttuurihistoriallisia arvoja ei menetettäisi.”

Joitakin muutoksia rakennukseen on tehty aikojen saatossa. 1990-luvulla torilla sijainneet alkuperäiset katokset purettiin ja julkisivun ilme muuttui, kun moduulijakoon suunniteltu betonilaatoitus korvattiin standardilaatalla. Tilalle rakennettujen katosten väri vaihtui alkuperäisestä punaisesta sävystä vaalean harmaaseen.

Vaikka uusitut osat eivät tukeneetkaan alkuperäistä konstruktiivista arkkitehtuuria, olivat muutokset kohtalaisen pieniä. Näin ollen yleisilme on pysynyt edelleen hyvin samankaltaisena.

Myyrinpuhos ei ole ongelmineen yksin: moni muukin ostoskeskus Vantaalla kaipaisi kasvojenkohotusta, mutta niiden kunnostaminen voisi tulla omistajilleen kalliiksi.

”Ostoskeskukset ovat yksilöllisiä rakennuksia, jolloin korjaaminenkaan ei välttämättä ole se helpoin tai halvin asia”, Paavola sanoo.

Nyt valmistellun kaavatyön aikana Vantaan kaupunginmuseo on esittänyt Myyrinpuhoksen suojelua tai osittaista suojelua, jolloin rakennuksen merkittävimmät osat säilytettäisiin ja rakennusta uudistettaisiin osittain.

”Tuolloin uudisosan suunnittelu tulisi tehdä alkuperäisen rakennuksen ehdoilla.”

Suojelua arvioidaan muun muassa edustavuuden, harvinaisuuden, alkuperäisyyden tai ajalleen tyypillisyyden perusteella.

Nämä arvot saattavat olla vastakkain tehokkuusajattelun kanssa, jolla rakennusten purkamista perustellaan, Paavola arvioi.

”On tärkeää, että kaupunkikuvassa olisi myös eri aikaan rakennettuja kerroksia. Ja niitä voisi luovallakin tavalla yhdistää. Se toisi mielenkiintoisempaa ja arvokkaampaa maisemaa.”

Esimerkiksi Vantaalla sijaitseva Kuohukujan ostoskeskus sai toukokuussa lisäaikaa, kun Vantaan kaupunginvaltuuston enemmistö ei hyväksynyt kaavamuutosta, joka antaa mahdollisuuden purkaa ostoskeskus.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  4. 4

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  5. 5

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksi saksalaisturistia sai 950 euron sakot kahvin keittämisestä Rialton sillan juurella Venetsiassa

  8. 8

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  9. 9

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  10. 10

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  10. 10

   Kaksi vuotta Töölönlahden rannalla toiminut jäätelökioski sai äkkiä kaupungilta lähtöpassit ja ilmoituksen 1 000 euron sakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää