Vantaa    |   HS Vantaa

Suomi on tuhansien murheellisten purojen maa, mutta puro­talkkarit pelastavat Vantaan purot yksi kerrallaan

Purotalkkarit naaraavat vedestä styroksit ja oluttölkit, vahtivat taimenia ja kertovat työstään ohikulkijoille.Purot vilisevät elämää. Pienessäkin purossa voi elää useita eri kalalajeja, kuten salakoita, kivennuoliaisia ja pikkunahkiaisia.

Veden riittävä laatu ja esteetön virtaus ovat välttämättömiä kaloille. Puroihin heitetty romu horjuttaa herkkää ekosysteemiä, kalat eivät pääse kutemaan ja luonto köyhtyy.

Vantaalla kaloilla ja muilla puroissa elävillä olennoilla on kuitenkin omat suojelijansa, purotalkkarit. Toimenkuva perustettiin Vantaalle viisi vuotta sitten, ja määräaikaisina kesän yli toimivia purotalkkareita on kaksi.

Tänä vuonna tehtävää hoitavat Jukka Suomela ja Janne Kuusela. He molemmat opiskelevat ympäristöalaa ja kiinnostuivat purojen hyvinvoinnista kalastusharrastuksen kautta. Kolmannen työviikkonsa alussa he ovat jo hitsautuneet toimivaksi työpariksi, joka kohentaa ja ylläpitää purojen kuntoa.

”Kaikki mikä liittyy Vantaan puroihin on meidän työtä. Mukavaa työtä”, Suomela tiivistää.

Purotalkkarit tekevät töitä kahdella eri tasolla. Paljon on käytännön työtä, roskien naaraamista, taimenten tarkkailua ja patojen raivaamista. Lisäksi on valistustyötä. Purotalkkarit kertovat työstään kiinnostuneille ohikulkijoille ja laajemmalle yleisölle Facebookissa Vantaan Purotalkkarit -sivulla.

Ihmisen suoristamat, haisevat ja levää kasvavat purot eivät herätä suuria sympatioita tai houkuttele panostamaan niiden suojelemiseen.

”Monelle on juurtunut se ajatus, että purot ovat jotain kurarännejä”, Kuusela harmittelee.

Ne voivat kuitenkin olla myös kauniita.

Purotalkkarit kutsuvat Kylmäojaa mallitapaukseksi. Kymmenen vuotta sitten Kylmäojassa oli virtausongelmia ja lentokentältä valuva jäätymisenestoaine glykoli oli saastuttanut veden. Nyt se solisee ja välkehtii alkukesän auringossa. Muutos on vaatinut paljon suunnitelmallista työtä. Roskat on pyritty naaraamaan pois säännöllisesti ja lentokentällä tehtiin paljon töitä, jotta glykoli ei pääsisi valumaan vesistöön.

Helsingin Longinoja on eräänlainen puroutopia. Haiseva ja törkyinen oja muuttui kauniisti solisevaksi kaupunkipuroksi sitkeällä työllä. Kaupunkilaiset järjestäytyivät ja toimivat aktiivisesti puron pelastamiseksi. Nyt Longinojasta pidetään huolta koko yhteisön voimin.

Samanlaista aktiivisuutta purotalkkarit toivoisivat vantaalaisilta. Että puroja alettaisiin pitää muunakin kuin viemärinä.

”Vaikka puhutaan tuhansien järvien maasta, kalakannat ja vesistöt ovat monin paikoin aika huonossa kunnossa”, Suomela huomauttaa ja Kuusela täydentää: ”Että samalla pitäisi sitten puhua tuhansien huonovointisten järvien maasta.”

He uskovat voivansa osaltaan vaikuttaa kaupunkilaisten asenteisiin. Usein kyse on tietämättömyydestä. Esimerkiksi purojen kalalajien suuri kirjo voi tulla yllätyksenä.

Harva vahingoittaa puroja tahallaan. Purotalkkarit osoittavat Kylmäojaan tehdyn kivipadon. Kivien kasaaminen padoksi voi olla hauskaa ja näennäisen harmitonta ajanvietettä, mutta se voi kuitenkin sotkea puron ekosysteemiä. Tähänkin ongelmaan auttaa tiedon lisääminen.

Talkkarien aamut alkavat Tikkurilan varikolta, jossa päivän työt suunnitellaan. Valmistelun jälkeen autoon lastataan muun muassa kahluuhousut ja jätesäkkejä. Sitten purotalkkarit suuntaavat sinne, missä heitä tarvitaan. Välillä suunnitelmia joudutaan muuttamaan lyhyelläkin aikataululla, sillä luonnossa tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Veden laadun ja kalojen elinolojen parantamiseksi on tunnettava luonnon tarpeet.

”Se on aika mystinen paikka kuitenkin, vaikka olisi vähän enemmän perehtynytkin. Vähän oma maailmansa”, Kuusela luonnehtii.

Luontoa ei ole tarkoitus kahlita ja pakottaa toimimaan tietyllä tavalla. Jos vedenpinta laskee tai nousee luonnollisista syistä, sen annetaan tapahtua.

Ihmiset aiheuttavat puroille haittaa muutoinkin kuin suoristamalla ja saastuttamalla luonnontilassa olevia puroja. Lämpenevän ilmaston aiheuttamat helteet tappavat kaloja. Siksi purotalkkareiden työ on luonnon monimuotoisuuden turvaamista ja tukemista silloinkin, kun ihmisen vaikutuksia ei näe suoraan.

Purotalkkarit keräävät taustatietoa purojen tilasta ja toimivista järjestelmistä. Esimerkiksi erilaisia kutusoraikkoja rakennetaan ihmisvoimin. Toimivaa soraikkomallia voidaan tulevaisuudessa kopioida muuallekin ja päästä hyviin tuloksiin vähemmällä työmäärällä.

Nyt käynnissä on valtakunnallinen pienpoikastarkkailu. Alan toimijoita ja vapaaehtoisia on haastettu tarkkailemaan kalojen lisääntymistä. Kerättyä dataa hyödynnetään purojen kunnostuksen ja ylläpidon suunnittelussa.

Salakalastus tuottaa purotalkkareille päänvaivaa. Vantaan kaupunki ei ole myöntänyt puroihin verkkokalastuslupia. Jotkut koittavat silti onneaan, sillä kiinnijäämisen riski on pieni. Riskinotto voi kuitenkin käydä kalliiksi. Taimenen kalastamisesta saa lähes neljän tuhannen euron sakon. Järvilohen henki on vielä kalliimpi, yli seitsemäntuhatta euroa.

Purotalkkareiden mielestä rangaistukset ovat paikallaan. Ne viestivät luonnonsuojelun vakavuudesta. Kalastuskieltoja ei aseteta huvin vuoksi tai asukkaiden kiusaksi. He haluavat rohkaista luonnossa liikkuvia ilmoittamaan salakalastajista purotalkkareille, poliisille tai hätänumeroon. Kalastaminen tekee tärkeän luonnonsuojelutyön tyhjäksi, jos vaivalla ja hellyydellä hoidettujen purojen asukit pyydystetään.

Paljon on kiinni ihmisten asenteista. Purotalkkareiden tehtävänä on jakaa tietoa kaikille asiasta kiinnostuneille.

”Mitä te teette?” huikkaa joku ohi kulkevasta alakouluikäisten ryhmästä. Suomela ja Kuusela selittävät selkeän tottuneesti. Työstään kertominen on heille mieluista, sillä siten he pystyvät lisäämään tietoisuutta. Purotalkkarit toivovat koulujenkin kiinnostuvan lähipuroista enemmän.

”Ei tarvitse lähteä Sea Lifeen katsomaan kaloja. Lähempääkin löytyy, ja vielä ihan ilmaiseksi”, Suomela huomauttaa.

Naaraamalla saadaan kerättyä monenlaisia roskia. Esimerkiksi polkupyöriä löytyy siltojen alta runsaasti. Hämmentävin löytö on kuitenkin hyvin arkinen, Suomela kertoo. Kylmäojasta noukittiin 17 jalkapalloa. Kuusela muistaa purosta löytyneen myös pussillisen olutta.

”En tiedä olivatko ne karanneet joltain vai laitettu jäähtymään, mutta sen verran levääntyneitä olivat, että eivät näyttäneet houkuttelevilta.”

Suurin osa puroista löytyneestä tavarasta on selkeästi jätettä, mutta välillä löytyy myös käyttökelpoisia esineitä. Haastattelupäivän aamuna pientareelta löytyi lasten potkulauta ja retkisänky. Etenkin täysin toimivan, kuljetuspussissaan olevan sängyn matka Kylmäojan penkereelle ihmetyttää purotalkkareitakin.

”Se ehkä pistää hämmästelemään, että mistä se vimma tulee heittää ne asiat tuonne puroon”, Kuusela pohtii. Puroista löytyy akkuja, mopoja, potkulautoja ja polkupyöriä. ”Mikä ihmisessä synnyttää sen ajatuksen, että tuonne mä sen heitän?”

Haasteista huolimatta purotalkkarit nauttivat työstään. Taimenten seuraaminen ja oman työn jälkien näkeminen tuovat vastapainoa ikävämmille hommille, kuten roskapatojen purkamiselle. Kuusela haaveilee näkevänsä purotalkkareiden hoitaman kutusoran kelpaavan kaloille. Siitä tietäisi, että heidän työllään on oikeasti ollut väliä kalojen hyvinvoinnille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  6. 6

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  7. 7

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  9. 9

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  10. 10

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää