Vantaa    |   HS Vantaa

Jos asiat olisivat menneet 50 vuotta sitten toisin, Koivukylä olisi nyt jopa 100 000 asukkaan jättilähiö

Koivukylästä piti tulla modernin lähiösuunnittelun mallikappale. Osittain niin kävikin, mutta työ jäi puolitiehen.Kaupunki 50 000:lle, mahdollisesti 100 000 asukkaalle vuonna 2000. Se on tiivis, korkeiden rakennusten ja monien maanalaisten ja maanpäällisten tasojen rakennelma.

Jos pitäisi arvata, mistä on kyse, niin ensimmäisenä ei tulisi mieleen Vantaan Koivukylä. Silti juuri noilla sanoilla Helsingin Sanomat Koivukylää luonnehti reilut 50 vuotta sitten, toukokuun kuudentena päivänä vuonna 1969.

Koivukylän piti olla malliesimerkki täysin uudesta ja edistyksellisestä lähiörakentamisesta. Periaatteessa niin kävikin, mutta enemmän tai vähemmän se jäi puolitiehen.

Nykyinen Koivukylän keskusta näyttää harmaalta ja tavalliselta lähiöltä. Suurin osa Koivukylän suuralueen vajaasta 30 000 asukkaasta on 16–64-vuotiaita, eli sen väestörakenne on tavanomainen. Lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia.

Jotain erityistä siinä silti on, mutta mitä?

Vastaus löytyy HS:n 50 vuoden takaisesta jutusta, jossa Koivukylästä sanotaan näin: ”Jalankulkijan kaupunki, jossa pärjää kuolematta myös polkupyörällä ja jalan.”


Ajoneuvo- ja jalankulkuliikenne erotetaan toisistaan niin, että ajoneuvot ovat alatasoilla, kävelijät kansilla ja silloilla kaiken päällä. Koivutorin kiinteistön kävelyteillä ja silloilla erottelu on yhä käytössä.

Vuonna 1966 laaditussa kaavarunkosuunnitelmassa Koivukylästä suunniteltiin silloista lähiörakentamisen uusinta uutta, New town -mallia. Mallin keskeinen ajatus on, että ei rakenneta vain asuinaluetta täyteen taloja, vaan asuinalueesta tai tässä tapauksessa lähiöstä pyritään rakentamaan viihtyisä, miellyttävä ja mahdollisimman sujuvasti toimiva kokonaisuus.

New town eli uusi kaupunki oli ajatus uudenlaisesta puutarhakaupungista ja tehokkaammasta keskustarakentamisesta. New town -mallin mukaisesti rakennettuja alueita on myös muualla. Niistä kuuluisimpia ovat esimerkiksi Englannissa sijaitsevat Harlow, Bracknell ja Milton Keynes sekä Hollannin Zoetermeer ja Harlemmermeer.

Yksi kantava ajatus New town -mallissa oli, ettei lähiötä rakenneta metsään, vaan metsä tuodaan lähiöön. Lähiötä leimaa vihreys rakenteen sisällä, eikä viheralueita ole vain sen reunoilla.


Siinä ei mietitä pelkästään rakennuksia, vaan hahmotellaan lähiön kokonaisuutta myös kaupunkisosiologisista ja kaupunkitaloudellisista näkökulmista.

Nykypäivän kaupunkisuunnittelussa Koivukylän kädenjälki näkyy. Enää ei rakenneta harmaita betonilähiöitä, vaan kaupunginosien toiminnallisuuteen, viheralueisiin ja viihtyvyyteen panostetaan.

Vielä 60-luvulla tuollainen ajattelu ei ollut Suomessa lainkaan tyypillistä, sanoo Vantaan kaupungin aluearkkitehti Vesa Karisalo.

”Mallissa rakentaminen on tehokasta, palvelut ja sosiaaliset kontaktit ovat lähellä. Koivukylästä piti tulla yksi Vantaan tärkeimmistä kaupallisista keskuksista.”

Sen ajan suunnitelmissa Tikkurilan piti jäädä vain hallinnolliseksi keskukseksi. Viheralueita ja suunnitelman mukainen keskusta Koivukylään tuli, mutta rahan takia työ jäi puolitiehen.

Kaavarunkosuunnitelman raportista käy ilmi, että suunnitelmaa varten laadittiin selvityksiä, jotka maksoivat pitkälti rakennusliikkeet. Tuohon aikaan ei ollut tyypillistä, että selvityksiin olisi käytetty erityisen paljoa rahaa. Kaavarunkosuunnitelma on suunnittelun vaihe, jossa kerätään ideoita ja ajatuksia ja suunnitelmia siitä, mitä ja miten alueelle voisi rakentaa, mikä siellä toimisi ja mikä ei.

Selvitykseen haluttiin Karisalon mukaan ympäristön ja miljöön yksityiskohtaisia laatutavoitteita, kuten rakennusten materiaaleja ja muotoilullisia seikkoja. Ne jätettiin lopulta käsittelemättä ja kokonaan pois raportista, koska lopputulos ei olisi ollut taloudellisesti kannattava.

Rakennusliikkeet laittoivat rahahanansa kiinni. Ne halusivat suunnitelmia, joita olisi helppo markkinoida kustannustehokkaasti. Suunnitelmat laadukkaista materiaaleista ja niiden muotoilujen erityispiirteistä hylättiin.


”Silloin oli tapana, että kaiken piti olla yksinkertaista ja taloudellisesta. Se johti monotonisiin rakennustyyppeihin. Ihmisten laatuympäristöön ei panostettu kuten olisi ehkä pitänyt”, Karisalo sanoo.

Laajempi kaavarunkosuunnitelman mukainen toteutus jäi puolitiehen myös siksi, että suunnitelma oli ehtinyt osin jo vanhentua siinä vaiheessa, kun rakentaminen käynnistyi.

Kaupallisen keskuksen muodostaminen yhteen paikkaan ei ollut enää kannattavaa, koska suuret valtaväylien varrella olevat marketit alkoivat yleistyä.

”Kauppaketjut eivät halunneet enää pieniä lähikauppoja, vaan isoja peltomarketeja”, Karisalo sanoo.

Yksinkertaisuus ja taloudellisuus näkyvät Koivukylän nykymaisemassa. Sen keskusta on rakennettu aikanaan tehtyjen suunnitelmien mukaisesti, mutta rakennukset itsessään eivät ole laadukkaita. Silti keskustan alue on kokonaisuutena merkittävä.

”Vuoden 1969 kaavarunko on edistyksellinen asiakirja, vaikka se rakennusliikkeiden takia kesken jäikin”, Karisalo sanoo.

Koivukylästä tuli rakennustyylinsä takia aikansa arkkitehtuurin ja suunnittelun mallikappale. Koivukylän suunnitelmia on hyödynnetty muun muassa arkkitehtiopiskelijoiden oppimateriaalina.

Pelkän kaavarunkosuunnitelman perusteella ei rakenneta vielä mitään, se tapahtuu asemakaavan perusteella. Asemakaavasta jäi pois yksityiskohtia, joita kaavarunkosuunnitelmassa esitettiin. Käytännössä vain nyky-Koivukylän keskusta on rakennettu New town -mallin mukaisesti.

Tällä hetkellä Koivukylän tornitalo­keskustassa on voimassa suojelu­kaava, joka on Suomen ensim­mäinen lähiö­aikakaudella tehty kokonaisuuden suojelukaava. Karisalon mukaan on kuitenkin sana­muodoiltaan epäselvää, että mitä oikein suojellaan.

”Koivu­kylän rakenteessa on suojelemisen arvoisia asioita, mutta rakennukset itsessään eivät ole”, Karisalo sanoo.


Tornitalo­keskustan raken­nusten ulko­näkö on melko vaatimaton, mutta kokonai­suus itsessään olisi Karisalon mielestä suojelun arvoinen.

”Olisi hauska kuvitella lopputulos, jossa yhdistyvät hyvä kaava, hyvä runkosuunnitelma ja hyvät rakennukset. Silloin se olisi sellainen kuin alun perin oli ajateltu.”

Puutteistaan huolimatta Koivukylällä on ollut merkittävä vaikutus nykypäivän kaupunkisuunnitteluun. Vuoden 1969 kaavarunkosuunnitelman teossa käytettiin uutuutena osallistavaa työtapaa, mikä ei ollut ajalle tyypillistä. Oli säännöllisiä suunnittelukokouksia, toisten osastojen kuulemisia, yhteistyötä.

Nykypäivän kaltaista alueen asukkaiden kuulemista silloin ei vielä harrastettu, mutta noista ajoista nykyisin aktiivikäytössä oleva työtapa on lähtenyt liikkeelle.

”Alueella ei silloin ollut juuri asukkaitakaan, eikä siihen aikaan asukkaita ollut tapana noin isoilla asioilla vaivata”, Karisalo sanoo.

Kaikille New towneille on yhteistä, ettei yksikään niistä ole toteutunut lopulta niin kuin suunnittelijat alun perin kuvittelivat. Mutta tärkeää taustatietoa niistä on jäänyt, etenkin sosiologisesta näkökulmasta.

Nykyään ei vain enää rakenneta rakentamisen takia, vaan alueita ja rakennuksia suunnitellaan ympäristöpsykologian ja sosiologian kautta sekä hyödynnetään tutkimustuloksia niin, että alueista tulisi ihmisille mahdollisimman miellyttäviä ja laadukkaita. Samalla kun uusia alueita suunnitellaan, niin vanhoista ja hyvin tehdyistä alueista ja rakennuksista halutaan pitää kiinni.

Vantaalla pohditaan parhaillaan useita suojeluratkaisuja. Esimerkiksi lukuisten ostoskeskusten suojelussa on ollut epäselvyyksiä ja eriäviä mielipiteitä kaupungin organisaation sisällä.

Nyt Vantaalla pähkäillään, mitä ja miten Koivukylässä kannattaisi suojella, koska rakennukset eivät erillisinä ole suojelun arvoisia, mutta miljöö ja Koivukylän keskustan rakenne kyllä.

Fakta

Koivukylä


 Koivukylän suuralueella on reilut 29 000 asukasta.

 Alueen väestö on kasvanut tasaisesti koko ajan, ja kasvun odotetaan jatkuvan tulevaisuudessakin.

 Alueen uusien asuntojen rakentaminen on keskittynyt Leinelän alueelle.

 Koivukylän keskustaan on suunniteltu uusia asuntoja ainakin tuhannelle ihmiselle.

Lähde: Vantaan kaupunki

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  2. 2

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  3. 3

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Hovioikeus: Autoilijalla ei ole velvollisuutta selvittää lumen peittämän nopeusrajoituksen sisältöä

  6. 6

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Sauli Niinistön viestintäpäällikkö vaihtuu, Katri Makkonen siirtyy takaisin Yleen

  9. 9

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  10. 10

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää