Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaa on koko Suomen huippu kehitysvammaisten työllistämisessä – Yksi heistä on Teija Eteläaho, joka on valloittanut iltapäiväkerholaisten sydämet

Vantaa on yksi edelläkävijöistä työikäisten kehitysvammaisten työllistämisessä. Seurakunnan kerhoissa avustajana työskentelevä Teija Eteläaho on siitä malliesimerkki.Nilkassa on jämäkkä tuki, kävelyä helpottaa yksi kyynärsauva. Hippaleikit Vantaankosken seurakunnan iltapäiväkerhossa Myyrmäessä äityivät reilut neljä viikkoa sitten niin hurjiksi, että seurakunnan iltapäiväkerhon ja kesäleirien avustavan ohjaajan, Teija Eteläahon, 41, jalka vääntyi.

Vantaalla Eteläaho kuuluu melko harvalukuiseen joukkoon. Hän on yksi noin 80 kehitysvammaisesta, jotka ovat Vantaalla palkkatöissä.

Eteläaho on työskennellyt seurakunnassa avustavana ohjaajana viisi vuotta. Ensin hän tuli työvalmennuksen kautta töihin harjoittelijaksi, mutta sittemmin hänestä on tullut avustaja. Talvet kuluvat iltapäiväkerhoissa, kesät leireillä.

Iltapäiväkerhon ja kesäleirien aikana hän leikkii lasten kanssa ulkona ja sisällä. Ulkona lasten suosikkeja ovat erilaiset majaleikit, hippa ja klassikkopeli poliisi ja rosvot. Sisällä hän osallistuu muun muassa kotileikkeihin.

Iltapäiväkerhossa Eteläahon työpäivä kestää kolme tuntia, kesäleireillä kuusi tuntia. Iltapäiväkerhossa Eteläahon tehtäviin kuuluu leikkien lisäksi myös välipalan valmistaminen, tiskaus ja pöytien pyyhkiminen.

Eteläahon kehitysvammaa tuskin edes huomaisi, ellei sitä tiedä. Työpäivien aikana se tulee esiin siinä, että Eteläaho kysyy aina tarkat ohjeet, mitä pitää milloinkin tehdä.


”Esimerkiksi kuinka paljon välipalaleipiä pitää laittaa, tuleeko kaikkiin leikkelettä ja niin edelleen, ettei mene väärin”, Eteläaho sanoo.

Eteläaho on ollut työelämässä jo monta vuotta, mutta se ei ole aivan tavallista. Valtaosa työikäisistä kehitysvammaisista ei ole töissä missään.

Heidän työllistämisessä Vantaa on edelläkävijä koko Suomessa.

Kehitysvammaliiton vuonna 2015 julkaiseman selvityksen mukaan Vantaan kehitysvammaisten työikäisten työllisyysprosentti oli 11,5, kun se valtakunnallisesti oli 2–3 prosentin luokkaa, sanoo Vantaan vammaisten työvalmennuksen eli Virtaamon työvalmentaja Mari Bergman.

”Olemme tehneet töitä pitkäjänteisesti ja etsineet kehitysvammaisille palkkatöitä jo vuodesta 1994 lähtien.”

Vammaisten työvalmentajia Virtaamossa on tällä hetkellä kymmenen.

Tuoreempaa lukemaa työllisyysprosentista kaupungilla ei ole, mutta Bergmanin arvion ja Virtaamon omien laskelmien mukaan työllisyysprosentti on tällä hetkellä suunnilleen vuoden 2015 tasolla tai vähän korkeampi.

Kaupunki on panostanut työvalmentajiin jo kauan, ja viime aikoina heidän määräänsä on lisätty entisestään. Työvalmentajat ovat halunneet Bergmanin mukaan löytää kehitysvammaisten ihmisten potentiaalin palkkatöihin työ- ja päivätoimintaan osallistumisen sijaan.

Työvalmentajat auttavat kehitysvammaisia työllistymisprosessin kaikissa vaiheissa. He kartoittavat työnhakijan työ- ja toimintakykyä sekä toiveita, auttavat työhakemusten teossa, tulevat mukaan haastatteluihin, auttavat työsopimusten teossa, etuuksien hakemisessa ja perehdytyksessä.

Lisäksi työvalmentajat tekevät yritysten kanssa yhteistyötä ja auttavat työnantajia ja työnhakijoita löytämään toisensa.

”Kehitysvammaisille ei ole valmiita työmarkkinoita, joten jos työpaikoilla ei ole valmiiksi olemassa sopivia työtehtäviä, niin me pyrimme räätälöimään heille niitä yhdessä työnantajien kanssa”, Bergman sanoo.

Työvalmentajan ja asiakkaan suhde ei pääty siihen, kun sopiva työpaikka löytyy. Työvalmentaja tarjoaa asiakkaalleen jatkuvaa tukea ja tulee paikalle esimerkiksi silloin, jos työpaikalla ilmenee ongelmia tai työtehtävä vaatii uusien asioiden opettelua.


Useimmiten kehitysvammaiset työllistyvät catering-alalle, laitoshuoltoon, tuotantotyöntekijöiksi tai kaupan alalle. Bergmanin mukaan etenkin keittiötyöt ja laitoshuolto korostuvat tilastoissa.

Työvalmennuksen kautta oman työpaikkansa saanut Teija Eteläaho on työpaikallaan pidetty työntekijä. Eteläahon kanssa työskentelevä Vantaankosken seurakunnan lastenohjaaja Tytti Malinen sanoo, että kun Eteläaho joutui nilkkavammansa takia olemaan sairauslomalla, lapset kaipasivat häntä kovasti.

”Hän on tosi tärkeä aikuinen täällä. Lapset pitävät hänestä valtavasti”, Malinen sanoo.

Kehitysvammaiset työntekijät tarvitsevat usein hyvin tarkat ja selkeät ohjeet, miten työtehtävät tulee hoitaa. Malisen mukaan se on samalla hyvä haaste myös itselle, sillä se pakottaa miettimään, mikä kussakin työtehtävässä on se kaikkein keskeisin seikka. Malisen ja Eteläahon yhteistyö on toiminut moitteetta.

”Teijan tunnollisuus ja luotettavuus on ihanaa. Työ kuin työ, jonka hänen käsiinsä jättää, valmistuu aina parhaalla tuloksella.”

Tarkkuus ja tunnollisuus näkyvät myös Eteläahon luonteessa. Malinen luonnehtii Eteläahoa tunteiltaan selkeäksi ja puhtaaksi. Eteläaho ei juoruile tai puhu kenestäkään pahaa. Lasten riitatilanteisiin hän ei puutu, vaan silloin hän kutsuu toisen ohjaajan paikalle auttamaan.


”Hän ottaa eteensä tulevat asiat juuri sellaisina kuin ne ovat. Hauskat asiat ovat ratkiriemukkaita, ja jos tulee lasten kanssa leikkiessä paha mieli, hänellä on totisesti paha mieli”, Malinen sanoo.

Tämä välittömyys tulee nopeasti ilmi Eteläahosta. Työnsä parasta puolta hänen ei tarvitse kauaa miettiä.

”Parasta on, että saan olla ja leikkiä lasten kanssa.”

Eteläaholla on myös erikoisuus, joka on saanut huomiota ja toiminut monessa tilanteessa opettavaisena apuna. Hän on nimittäin innostunut ja saanut muut innostumaan väritettävistä pöllökuvioista.

Hän oli eräänä kertana lukenut mummonsa luona Apu-lehteä, jossa oli ollut kiinnostavan oloinen kuva väritettävästä pöllöstä. Eteläaho oli tuonut pöllön Maliselle, joka oli tulostanut sen.

”Aloin värittää sitä ja näytin sen Tytille [Malinen]. Tytti sai sitten idean, että tehdään tästä pöllöpuu”, Eteläaho sanoo.


Eteläaho on taitava käsitöiden kanssa, sillä hän on aiemmin suorittanut kolme vuotta kestäneen käsityöartesaanin koulutuksen.

Lopulta pöllöjä syntyi lisää, yhteensä sata kappaletta. Niistä koostettiin kerhon pihamaalle puu, pöllöpuu. Pöllöistä muodostui Eteläahon, Malisen ja kerhon lasten yhteistyöllä symboli erilaisille viisauksille, joita on hyvä muistaa elämässä.

Viime keväänä iltapäiväkerhon lapset keksivät Malisen johdolla pitkän listan viisauksia.

”Saimme siitä lennokkaan jutun, että aina kun kerhossa tapahtui jotain, niin saatoimme kysyä että mitäs se pöllö tästä ajattelisi, oliko viisasta vai ei”, Malinen sanoo.

Muun muassa tällaisia viisauksia he keksivät:

Ole kaveri – ole kaikkien kaveri

Ole kohtelias ja kiltti muita kohtaan! Ole ystävällinen!

Ei saa satuttaa, eikä sanoa rumia sanoja. Lyödä ei saa.

Tavaroiden heittely ei ole viisasta.

Jos toinen haluaa leikkiin mukaan, niin sit pääsee mukaan. Se on muuten epäreilua.

On viisasta olla tekemättä mitään typerää.

Oma suosikkinsa viisauksista on myös Eteläaholla.

”Älä puhu ruoka suussa, tai se menee väärään kurkkuun.”

Malinen iloitsee, kuinka Eteläahon välittömyys ja kyky innostua tarttuu myös lapsiin. Kirkko ja kaupunki -lehti teki taannoin Eteläahosta jutun, jonka jälkeen lapset olivat ihmetelleet kerhossa, että mikä ihmeen kehitysvamma Eteläaholla on.

Hänhän on aivan tavallinen ihminen, lapset olivat sanoneet.

”Se oli mielestäni hieno kommentti. Hän on ihminen ihmisten joukossa ja elää ihan tätä samaa elämää kuin kaikki muutkin. On hienoa, että lapset saavat esimerkin sellaisesta ihmisestä, joka on mieleltään ja sielultaan hyvin puhdas”, Malinen sanoo.

Pian kesäleirit ovat tulleet päätökseensä, ja seuraavan kerran Eteläaho palaa töihin elokuussa vähän ennen kuin lapset aloittavat koulutaipaleensa. Lomasuunnitelmatkin ovat selvät: mökille Mäntyharjun kupeeseen.

”Mölkkyä tykkään erityisesti pelata”, Eteläaho sanoo empimättä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  2. 2

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  3. 3

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  4. 4

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  5. 5

   Miljoonien eurojen vaalirahan alkuperä jää piiloon – Antti Häkkäselle lähes 100 000 euroa tuntemattomista lähteistä

   Tilaajille
  6. 6

   Jättimäisen Apotti-järjestelmän puutteet vaarantavat salassa pidettävät potilastiedot

  7. 7

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  8. 8

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  10. 10

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  3. 3

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim Hussein väittää Twitterissä kaikkia perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan rasisteiksi

  4. 4

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  5. 5

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  6. 6

   Kuluttajien himoitsemasta ihmepulverista tuli hirveä pula

  7. 7

   Helle voi oikeuttaa vuokranalennukseen

  8. 8

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  9. 9

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  10. 10

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  5. 5

   Kaksi loukkaantui ampumistapauksessa Helsingin keskustassa, yksi henkilö otettu kiinni – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää