Vantaa    |   HS Vantaa

Pääkaupunkiseudulla on kartanoidylli, joka on jäänyt monelta huomaamatta: ”Kaupunkilaisten takapihalla on tällainen jugend-helmi”

Håkansbölen kartanon mailla on vuosisatojen mittainen historia, mutta nykyinen uniikki jugend-rakennus on vain reilut 100 vuotta vanha.Huonekalut loistavat poissaolollaan, seinätkin ovat vähän rapistuneet. Tapetin takana oleva pinkopahvi kupruilee paikoin. Kartanoa kohti johtavaa tietä reunustaa korkeiden tammien muodostama kuja.

Håkansbölen kartano Ojangon kaupunginosassa, Hakunilan kupeessa on vaikuttava näky. Vehreä piha, voimakkaasti tuoksuvat jasmike-pensaat ja vaikuttavan kokoinen ja näköinen kartano huokuvat mielikuvia menneiltä vuosilta. Vilkasta kartanoelämää, leikkiviä lapsia, kovaa työtä tekeviä talonpoikia sekä hienoja kahvi- ja illallistilaisuuksia.

Kartanoidyllin illuusion rikkoo ainoastaan korkeiden tammien ja etupihan lehmusten takaa pilkottavan Hakunilan betonisten kerrostalojen ylimmät kerrokset. Matkaa kerrostalolähiöön on vain muutamia satoja metrejä.


”Tämä on keidas keskellä kaupunkia”, Vantaan kaupunginmuseon museoamanuenssi Ragni Reichardt luonnehtii.

Vuonna 1908 valmistuneessa Håkansbölen kartanossa on monia erityislaatuisia piirteitä. Yksi niistä on, että se on jugend-tyylinen rakennus. Vieläpä poikkeuksellisella tavalla, sillä se on rakennettu puusta, kun usein varsinkin jugend-linnat on tehty kivestä.

Se on myös koko Vantaan ainoa jugend-kartano. Jokiniemessä kunnostetaan parhaillaan vanhaa jugend-paviljonkia asunnoiksi, mutta kartano ei sekään ole.

Nykyinen kartanorakennus ei ole Håkansbölen ensimmäinen. Samalla paikalla seisoi aiemmin vuonna 1844 rakennettu kaksikerroksinen, uusklassinen kartanorakennus. Nykyinen kartano on arkkitehti Armas Lindgrenin käsialaa. Jugendin perusperiaatteiden mukaisesti hänen tavoitteensa oli luoda suunniteltavasta kohteesta kokonaistaideteos.


Alun perin Lindgrenin oli tarkoitus tehdä vanhaan rakennukseen vain kunnostussuunnitelma. Hän kuitenkin tuli lopulta tulokseen, että päärakennuksen kunnostus olisi kallis, ellei jopa mahdoton tehtävä. Järkevämpää oli rakentaa kokonaan uusi kartanorakennus. Kunnostussuunnitelman tilannut kartanon isäntä Arvid Sanmark myöntyi ehdotukseen ja antoi Lindgrenille valtuudet uuden kartanon suunnitteluun.

Aiemmin paikalla olleessa, vaatimattomammassa kartanossa ei ollut varsinaisesti mitään rakenteellista vikaa. Siellä vain kävi niin kova veto, että asuminen talviaikaan oli mahdotonta.

”Purkajat olivat silloin kuuleman mukaan lähes itkeneet, kun olivat joutuneet pistämään matalaksi niin hyväkuntoisen talon”, Reichardt kertoo.

Hukkaan vanha kartano ei mennyt, sillä sen hirsiä hyödynnettiin myös uuden kartanon rakentamisessa.

Lindgrenin tavoite kokonaistaideteoksesta näkyy rakennuksen sisätiloissa. Lähes jokaisessa huoneessa on toisistaan poikkeava lattiatyyli. Yhdessä huoneessa voi olla vaaleampi puulattia, mutta jo heti viereisessä lattia muuttuu tummaksi linoleumiksi.

Sisätilojen kohokohtia ovat lukuisat kaakel­iuunit, joiden yksityis­kohdissa ei säästelty. Niissä näkyy jäänteitä esimerkiksi luontoaiheisista kuvioista, jotka maalattiin 1930-luvulla piiloon. Jokainen kartanon uuni on erilainen, ja 1930-luvun maalaustöistä huolimatta joitain yksityiskohtia on yhä nähtävillä.


Reichardt innostuu kertomaan uuneista ja esittelee lasten­huoneen uunin poikkeuk­sellisen ominai­suuden: tulisijan ylä­puolella on luukku, jonka takaa avautuu kaksi­tasoinen hylly.

”Täällä säilytettiin lasten ruokalautasia, jotta ruoka pysyi lämpimänä”, Reichardt kertoo.

Kartanon isännäksi 1920-luvulla ryhtyneen Per-Kasten Sanmarkin aikana kartanon tyyliä muutettiin modernimmaksi.

Jugendille ominaiset tummat sävyt saivat väistyä, sisustuksesta tuli vaaleampaa ja pinnoista tehtiin helpommin puhdis­tettavia. Huone­kaluista puoles­taan karsittiin yksityis­kohtia: niistä haluttiin yksin­kertaisia ja koruttomia.


Jos kartanon pää­rakennus on mietitty ja harkittu koko­naisuus, niin sitä on myös kartanopuisto. Taka­pihalla seisoo jykevä tammikuja, etupihalla on lehmuksia ja suuri nurmialue, jota kaupungin työntekijä parhaillaan leikkaa päältä ajettavalla ruohon­leikkurilla.

Kartanopuisto on myös ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa vantaalainen restauroitu historiallinen puisto.

Håkansbölen kartanoa ja sen puistoa tuskin olisi enää olemassa, ainakaan nykyisessä kunnossaan, ilman Vantaan kaupunkia. Kartanon edellinen yksityisomistaja eli Sanmarkien perikunta pani kartanon myyntiin vuonna 2002, ja vuonna 2005 kaupunki osti kartanon päärakennuksen tontin rakennuksineen. Kaupunki osti aluetta yhteensä hieman yli kuusi hehtaaria.Kartano siirtyi kaupungille pääosin kalustettuna. Osan kalusteista se osti yksityisen lahjoituksen turvin ja osa kuului kauppaan.

Tällä hetkellä kartanossa ei ole lainkaan huonekaluja, sillä ne ovat olleet konservoitavina. Myös kartanon konservointi on käynnissä. Tarkoituksena on myös palauttaa näkyville alkuperäistä jugend-tyyliä. Vaaleiden seinien alta paljastuvat alkuperäiset, tummat ja syvät jugend-tyylille ominaiset värit, kuten tiilenpunainen, tummanvihreä ja tummansininen.


Lindgrenin suunnittelemat kalusteet on jo konservoitu, mutta työt sisätiloissa ovat kesken, eikä valmistumisaikataulusta ei ole tietoa.

Nykyinen kartano kertoo 1900-luvun historiasta, mutta Håkansbölellä on ollut kiinnostavia vaiheita jo aiemmilla vuosisadoilla. Niistä ehkä kiinnostavin yksityiskohta liittyy 1700-luvulla Ruotsin kuninkaana olleeseen Kustaa III:een.

Vuonna 1775 Kustaa III matkusti Suurta Rantatietä pitkin Helsingistä Porvooseen, siis myös Håkansbölen tilan ohi. Matkanteko oli hidasta, ja jossain oli yövyttävä. Kuninkaan seurueen yöpaikaksi valikoitui yksi Håkansbölen torpista. Silloin maiden omistaja oli porvarismies Johan Sederholm.


Kuninkaan vierailun muisto­rakennus, useita vuosia vierailun jälkeen raken­nettu mutteri­talo on yhä Håkans­bölen kartanon vieressä. 1900-luvulla kahteen kertaan palanut mutteri­talo on nykyisin yksityisomistuksessa, eikä se ole enää alkuperäisessä kunnossa. Silti se muistuttaa yhä ohi kulkevia ihmisiä Håkans­bölen kartanon 1700-luvun kunin­kaallisista yhteyksistä.

Kartanon piha-alueet ovat ihmisten vapaasti käytet­tävissä, ja osa onkin löytänyt kartanon, ei tosin ruuhkaksi asti. Pihalla yksi mies istuu penkillä lukemassa kirjaa, ja nainen ottaa nurmi­rinteellä aurinkoa.

Reichardt arvelee, että kaikki eivät tiedä, että kartanon puisto on ihmisten vapaassa käytössä. Ainoastaan kartanon ovet ovat lukittuna. Vaikka palvelutarjontaa kartanon alueella on niukasti, niin vanhassa pehtoorin talossa olevassa kahvila Ruunassa riittää kävijöitä.

Kiinnostusta kartanoa kohtaan on ollut ja yleisökierroksia on järjestetty. Esimerkiksi toukokuussa siellä järjestettiin historiakävely.

”Emme mainostaneet kierrosta mitenkään muuten kuin Facebookissa, mutta tapahtuma osoittautui supersuosituksi”, Reichardt sanoo.

Kesällä kartanossa järjestää opastettuja kierroksia Håkansbölen kartanon kummit ry:n aktiivit. Kierroksia on tarjolla aina 4.8. saakka.


Kartano on jättänyt jälkensä myös nyky-Vantaaseen. Sen viimeisen vakituisen asukkaan Per-Kasten Sanmarkin hoidossa kartano keskittyi suurmaanviljelyyn. Se työllisti useita ihmisiä, ja kartano oli yksi Suomen ensimmäisiä täysin koneelliseen maanviljelyyn siirtyneitä tiloja.

Maantaloustoimintaa kartanon mailla jatkettiin 1960-luvulle saakka. Jo sitä ennen Sanmark oli myynyt kartanon maita tonteiksi vuosina 1937–1942. Niistä tonteista muodostui Vaaralan omakotitaloalue.

Tämän kertainen kartanokierros alkaa olla loppupuolella, mutta eräs yksityiskohta pistää vielä silmään. Piha-alueen laitamilla on pieni kivistä rakennettu saari puron keskellä. Sitä ympäröi koivujen muodostama kehä. Saarelle on annettu nimikin, Kaffeholmen.

Tekosaari oli 1800-luvulla Munsterhjelmin suvun lasten teatterinäyttämö. Reichardt kertoo, että lapset kehittivät ja esittivät siellä kesäisin omia näytelmiään.


Haittaa ei ollut siitäkään, että suvun lähipiiriin kuului Suomen kansallisrunoilijana pidetty Johan Ludvig Runeberg.

”Hän kävi auttelemassa lapsia heidän näytelmiensä kanssa”, Reichardt kertoo.

Håkansbölen kartanon tulevaisuudesta Reichardtilla ei ole tarkkaa käsitystä, sillä sisätilojen kunnostuksen ja konservoinnin aikataulusta ei ole tietoa. Paljon kartanossa on jo tehty. Esimerkiksi koko julkisivu, katto ja ikkunat ovat jo kunnostettu.

Reichardt ei usko, että kartanosta tehdään pelkkä kotimuseo. Enemminkin hän uskoo ja toivoo, että pihan tavoin myös kartano tulee kaupunkilaisten käytettäväksi esimerkiksi pienimuotoisia kulttuuritapahtumia varten.

Vertaukseksi Reichardt ottaa Backaksen kartanon, josta on onnistuttu tekemään oivallinen kesäkohde vantaalaisille. Siellä käynnistyi vuonna 2017 muun muassa kesäkahvilatoiminta.

”Kun kaupunkilaisten takapihalla on tällainen jugend-helmi, niin kyllä siitä kannattaa luoda hyvinvointia kuntalaisille.”

Artikkelissa on käytetty lähteenä Elina Riksmanin teosta Håkansbölen kartanossa sekä Jukka Hakon ja Pia Vuorikosken teosta Kartanoelämää Vantaalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  4. 4

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  5. 5

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää