Vantaa    |   HS Vantaa

Taru Rautiainen, 46, vaihtoi ammattia ja näki ensimmäisen työvuotensa aikana kuolleen lähes joka päivä

Palliatiivisella osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Taru Rautiainen on nähnyt ensimmäisen vuotensa aikana kuolleen lähes joka päivä.Kun sairaanhoitaja Taru Rautiainen astuu potilaan huoneeseen, hän ei koskaan voi tietää, onko potilas elossa vai kuollut. Palliatiiviselta osastolta ei yleensä kotiuduta muualle kuin taivaan kotiin, jos sellaiseen uskoo. Palliatiivista eli oireenmukaista hoitoa annetaan parantumattomasti sairaille ihmisille.

Vielä muutama vuosi sitten Rautiaisen päivät täyttyivät juhlien järjestelystä, kahvinkeitosta, tarjoilemisesta ja kaikesta muusta, mitä oman pitopalveluyrityksen pyörittämiseen liittyi. Mutta 16 vuotta yrittäjyyttä alkoi painaa.

Kokkina toiminut aviomies alkoi kyllästyä ruoanlaittoon ja siihen, että kaikki viikonloput menivät muiden juhlia järjestäessä.

”Sanoin miehelleni kesämökillä vuonna 2013, että myydään yritys”, sanoo Rautiainen.

Kun yritys sitten myytiin seuraavan vuoden keväänä, jo syksyllä Rautiainen haki sairaanhoitajakouluun. Sisätautien työharjoittelujakson lähestyessä, oli Rautiaisen valinta selvä.

”Halusin palliatiivisen- ja saattohoidon osastolle.”

Sellainen löytyi Vantaan Katriinan sairaalasta. Aika harva ensimmäisiä työharjoittelujaan tekevä valitsee ensisijaiseksi vaihtoehdokseen saattohoito-osaston, mutta Rautiaisesta se tuntui heti omalta.

”Jo pitopalveluaikoina ajattelin, kun järjestelin hautajaisten muistotilaisuuksia, että omaisten kuuntelu ja auttaminen on minun juttuni.”

Rautiainen ei myöskään pelkää kuolemaa tai kuolevien kohtaamista. Tällä osastolla se on tärkeää, sillä potilaita kuolee kaksi tai kolme viikossa. Vuodessa se tekee yli 100 kuollutta. Maassa, jossa monet ihmiset eivät ole nähneet kuollutta koskaan, se on paljon.

Ennen tätä työtä Rautiainenkaan ei ollut nähnyt kuin kaksi kuollutta. Moni ei näe edes kahta, sillä vaikka läheinen kuolisi, ei ole itsestäänselvyys, että vainajaa käydään katsomassa. Yhä useammissa hautajaisissa myös arkut pidetään suljettuina. Se voisi olla Rautiaisen mielestä toisinkin.

”Toivoisin, että Suomessakin arkku olisi auki. Siunaustilaisuus on tavallaan vainajalle järjestetty juhla. Miksi se, ketä juhlitaan ei voi olla mukana omassa juhlassaan?”

Rautiaisen mielestä se, että hyvästijättäjät eivät näe kuollutta lisää sitä, että kuolema koetaan pelottavana ja kaukaisena asiana. Rautiainen uskoo, että kuolleen näkeminen voi helpottaa omaisia käsittelemään omaa suruaan.

”Kuolleen näkeminen konkretisoi kuoleman ja voi auttaa sen todeksi ymmärtämisessä.”

”Ketään ei tietenkään voi pakottaa katsomaan vainajaa, sillä asia on hyvin henkilökohtainen ja jokaisen oma päätös, mutta sitä voi suositella”, Rautiainen lisää.


Rautiainen toivoisi, että kuolemasta puhuttaisiin muutenkin enemmän. Monet omaiset tai kuolevat eivät uskalla ottaa asiaa puheeksi edes viime metreillä. Se voi jättää läheisten mieliin monia selvittämättömiä kysymyksiä.

”Kun tulin osastolle, olin yllättynyt, kuinka vähän lähestyvästä kuolemasta puhutaan. Joillakin on ehkä ajatus, että jos sitä asiaa ei tee näkyväksi, sitä ei ole.”

Vaikka hoitajat keskustelevat omaisten kanssa potilaan tilasta, saattaa silti osalle omaisista tulla järkytyksenä, kun saattohoidossa oleva läheinen kuolee pian osastolle saapumisen jälkeen.

”Jotkut voivat yllättyä, että nyt se sitten kuolikin. Se on surullista. Olisi sekä omaisten että sairastavan kannalta hyvä valmistautua tulevaan ja jutella tunteista, joita lähestyvä kuolema herättää.”

Itse kuoleman hetki on Rautiaisen mukaan yleensä hyvin rauhallinen. Ihmisen hengitys vain hiljalleen lakkaa. Tällaisissa hetkissä, joissa mukana on vain potilas, omainen ja Rautiainen, on jotakin pysäyttävää.

”Minulle on kunnia, että saan olla mukana jossakin niin suuressa. Aika pysähtyy. Tulee syvä rauha ja yhteenkuuluvuuden tunne.”

”On vain se hetki, se ihminen ja hänen eletty elämänsä, hänen rakas läheisensä ja minä, aivan tuntematon heille.”

Aina ammattiroolin ylläpitäminen ei ole sairaanhoitajallekaan helppoa. Toisiin ihmisiin kiintyy enemmän kuin toisiin.

”Kerran eräs potilas tarttui käteeni ja sanoi: ”Taru, minun paras ystäväni.” Oli pakko mennä toiseen huoneeseen pyyhkimään silmiä.”

Vaikka kuoleman näkeminen ei Rautiaista pelota, kärsimyksen katsominen on vaikeaa.

”Pahimmalta tuntuu katsoa potilaita, joiden on vaikea hengittää. Meillä on tietysti lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä keinoja helpottaa potilaiden oloa, mutta ne ovat rajallisia.”

Viime aikoina palliatiivisesta hoidosta on keskusteltu aiempaa enemmän, sillä väestön ikääntyessä, palliatiiviseen hoitoon erikoistuneita hoitajia ja lääkäreitä tarvitaan yhä enemmän.

Tällä hetkellä palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys on Suomessa noin 160 lääkärillä. Heitä ei riitä joka paikkaan, ei edes kaikille saattohoito-osastoille. Katriinan sairaalan saattohoito-osastolla yhdellä lääkärillä on tällä hetkellä palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys.


Rautiaisen mukaan lääkäreiden ja sairaanhoitajien peruskoulutuksessa on liian vähän tietoa palliatiivisesta hoidosta.

”Onneksi asiaan on nyt herätty ja tilanne toivottavasti paranee tulevaisuudessa. Lääkärit on koulutettu parantamaan, joten vaatii heiltä ajattelun muutosta hoitaa kuolemansairaita ihmisiä.”

Rautiainen itse on palliatiivisen- ja saattohoidon kehittämistyön oppisopimuskoulutuksessa työpaikallaan.

Usein paljon kuolemaa nähneet sanovat, että elämän haurauden näkeminen on saanut heidät ”elämään enemmän hetkessä”. Rautiainen ei tarvinnut tätä työtä tietääkseen, että se on tärkeää. Hän ei ole koskaan ollut sitten kun -ihmisiä.

”Olen aina tiennyt, että kuka tahansa voi kuolla, milloin tahansa. Jos jotain haluaa tehdä, se pitää tehdä nyt.”

Nopea päätös hakea sairaanhoitajaksi 42-vuotiaana tuli juuri tästä ajattelutavasta. Rautiainen ei ollut luokkansa vanhin, mutta vanhimmasta päästä. Valmistuessaan viime vuonna hän oli 46-vuotias.

Rautiainen sai heti töitä, osin siksi, että hoito-alalla työllistyy hyvin. Kaikilla aloilla ihmiset eivät ole yhtä onnekkaita. Moni viittäkymppiä lähestyvä huomaa, että edes työhaastatteluihin ei enää pääse.

”Se on järkyttävää! Mitä haaskausta. Keski-ikäiset naiset ovat ihan parhaita. Olemme motivoituneita, meillä on elämänkokemusta, eikä ole vaaraa, että tekisimme enää vauvoja. Kuka voisi olla parempi työntekijä?”

Rautiaisen motivaatio ei jäänyt huomaamatta töissä. Viime vuoden lopussa hän sai Sairaanhoitajaliiton myöntämän Nouseva tähti -palkinnon. Yksi palkinnon myöntämisen kriteeri on myönteinen ja kehittävä asenne hoitotyöhön.

”Olihan se hieno tunnustus, ajattelin, että en voi ihan surkea olla!” hymyilee Rautiainen.

Rankan työn vastapainoksi Rautiainen rentoutuu musiikin avulla.

”Lapsena halusin laulajaksi. Minusta ei tullut ammattilaulajaa, mutta olen laulanut Rekolan sekakuorossa jo 20 vuotta.”

Muutama vuosi sitten Rautiainen liittyi myös harrastebändiin, jossa hän soittaa bassoa. Tulevaisuudessa hän yrittää tuoda musiikkia myös töihin, sillä toisinaan potilaat toivovat musiikkia.

”Kerran jo kokeilimme tätä, raahasimme potilaiden sängyt yhteen, minä lauloin ja toinen hoitaja soitti viulua. Sitä pitäisi olla enemmän.”

Kuka?

Taru Rautiainen


 Sai Nouseva tähti -palkinnon sairaanhoitajan työstään.

 Palkinto jaetaan uransa alussa oleville sairaanhoitajille.

 Asuu Vantaalla miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

 On töissä Katriinan sairaalan palliatiivisen- ja saattohoidon osastolla.

 Harrastaa laulamista, soittamista ja porraskävelyä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi poliisia haavoittui ampumisessa Porvoossa, Krp tutkii murhan yrityksinä, tekijät yhä karussa

  2. 2

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  3. 3

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  4. 4

   Kello 14.02 syntyi poika, ja siinä päivä sitten olikin – Kainuun keskus­sairaalan seinällä on taulu, joka kertoo lohdutonta tarinaa nälkä­maan kohtalosta

   Tilaajille
  5. 5

   Nuuka isoäitini kävisi ilmasto­sankarista, jos hän ei olisi tehnyt neljää ratkaisevaa ”virhettä”

  6. 6

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  7. 7

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  8. 8

   Pääkaupunkiseudulla paukutetaan asuntorakentamisen ennätyksiä, mutta yhdellä alueella tahti hyytyy

  9. 9

   Luulitko, että postin kääntösopimus kääntää kaiken postin? Espoolaismies luuli ja seurauksena pankin kirjeet lojuivat kesän kotona

  10. 10

   Rauhanmies Trump mölisee kohti voittoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nasa tutkii historian todennäköisesti ensimmäistä avaruudessa tapahtunutta rikosta

  2. 2

   Kaksi poliisia haavoittui ampumisessa Porvoossa, Krp tutkii murhan yrityksinä, tekijät yhä karussa

  3. 3

   Omistaja seurasi vierestä, kun pyörä vietiin Finlandia-talon ovelta – näin varkaat ovat järjestäytyneet Töölön­lahdella

  4. 4

   Poliisi puuttui pahoinpitelyihin ja häiriöihin nasujaisissa Vantaalla ja Helsingissä – juhliin osallistuneella nuorella erilainen kuva tapahtumista

  5. 5

   Paula Vesala halusi katsoa oman elämänsä kriisiä ja tuskallisia hetkiä – Nyt hän kertoo, miten syntyi hitti­kappale ja ”mini­kohu”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen Moskovan-suurlähettilään muistelmat kertovat aikakaudesta, joka kuulostaa nyt uskomattomalta – ”Silmiä avaavaa luettavaa”

  7. 7

   Keskellä metsää lymyää luolasauna, jonka lattialla solisee puro – tähän ja moneen muuhun yksityiseen saunaan pääsee yleisökin

  8. 8

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  9. 9

   Tunnelukot saavat meidät elämään kärsimyksessä, mutta menestyssarja This Is Us voi auttaa avaamaan ne

   Tilaajille
  10. 10

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Sade aiheutti ”valtavia vahinkoja” Helsingin rauta­tie­asemalla, metro liikennöi lauantaina mutta Rautatientorin metroasema pysyy suljettuna

  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää