Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

Saksalaisella sotilashautausmaalla lepää yli kolmesataa sotilasta. Suurin osa on kuollut onnettomien sattumien vuoksi.Elokuun 5. päivänä vuonna 1942 saksalaiset sotilaat olivat todennäköisesti hyvällä tuulella. Edessä oli kotiloma Saksassa, kunhan juna veisi heidät ensin Hankoon, josta laiva Saksaan lähtisi. Suomessa sapuska oli kehnoa, sillä takana oli katovuosi ja perunakin oli loppunut jo kokonaan keväällä. Saksassa luvassa olisi parempaa ruokaa ja mikä parasta, osalla kotona odotti vaimo ja perhe. Todennäköisesti yksi toiveikkaista junamatkaajista oli 32-vuotias Wilhelm Puhl.

Puhl ei koskaan päässyt perheensä luo Saksaan, sillä sotilaita kuljettanut juna ajoi Ähtärin kohdilla korjattavana olleelle raiteelle ja suistui kiskoilta. Sotilaista kuoli heti 26. Tapahtumaa ei koskaan uutisoitu, koska kyseessä oli salainen, aikataulujen ulkopuolella ajava sotajuna. Nyt Wilhelm Puhl lepää Vantaalla sijaitsevalla Saksalaisten sotilaiden hautausmaalla. Samaan hautaan on haudattu ilmeisesti samassa onnettomuudessa kuollut Herbert Heitmann.

”Tällä Saksan Sotilashautahuollon Kansallisliiton perustamalla hautausmaalla lepää arviolta noin 365 saksalaista sotilasta”, kertoo Honkanummen hautausmaan puutarhuri Heli Hyystinmäki.


Aivan tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, sillä yhteen hautaan on haudattu useampia sotilaita, ja uusiakin on tuotu hautausmaalle satunnaisesti vuosien aikana. Monilla haudatuilla ei ole kivissä edes nimiä, sillä heitä ei ole pystytty tunnistamaan.

”Viimeisin tänne siirretty vainaja tuotiin vuonna 2006”, Hyystinmäki sanoo.

Puhlin ja Heitmannin hauta on niitä harvoja, joilla näyttää siltä, että joku vielä muistaa. Hautakiven eteen joku on tuonut kaksi muovitettua valokuvaa. Toisessa kuvassa mies seisoo perhepotretissa ilmeisesti vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Toisessa miehellä on päällään sotilasvaatteet. Takin arvomerkeistä voisi päätellä, että kyseessä on juuri Puhl eikä samassa haudassa lepäävä vääpeli Heitmann.

Suurin osa, noin 200, hautausmaalle haudatuista vainajista on kuollut miinaonnettomuudessa joulukuun 12. päivä vuonna 1944.

Tarinan mukaan päivä oli jo kääntynyt iltaan, kun Inkoon ulkosaaristossa asuva kalastaja kuuli räjähdyksen. Vaikka sää oli myrskyinen, tuuli oli kova ja lunta satoi, kalastaja näki tulipatsaita. Koska elettiin sota-aikaa ja aikaa ennen nopeaa tiedonvälitystä, ei kalastaja saanut tietää, mikä oli aiheuttanut äänen.

Seuraavana päivänä kalastajan luodolle alkoi ryömiä miehiä saksalaisissa univormuissa. Sisään raahautui kaikkiaan 55 miestä. Kalastaja ymmärsi sen verran saksaa, että tajusi heidän pyytävän yösijaa kalastajan mökissä. Miesten vaivuttua uneen, kalastaja hiipi veneeseen ja souti viereiselle saarelle, josta hän soitti Helsingin sotaviranomaisille. Miehet vietiin ilmeisesti vankileirille Neuvostoliittoon.

Tarinan kalastajasta on aikanaan kirjannut ylös hautausmaan entinen puutarhuri Kristian Lerbacka.

”Kukaan ei tiedä paljonko tarinassa on totta, mutta se on varmaa, että 12.12.1944 kaksi saksalaista Z35 ja Z36 hävittäjäalusta ajoi omiin miinoihinsa Inkoon edustalla”, kertoo Hyystinmäki.

Kova tuuli painoi hävittäjät miinakentän sisälle, ja täydessä miinalastissa olevat laivat räjähtivät. Onnettomuudessa kuoli arviolta noin 600 henkeä.

Hautausmaalle on haudattu myös kuusi Suomen sisällissodassa kuollutta saksalaissotilasta. He kuolivat vuonna 1918 Helsingin valloituksessa.

Hautausmaalla olevien sotilaiden haudat on sijoitettu hevosenkengän muotoon suurten kuusten katveeseen. Vaikka lähes luonnontilassa oleva paikka on kaunis, ei haudan levosta voi juuri puhua, sillä nykyisin vieressä pauhaa Lahden moottoritie. Moottoritien vuoksi Saksalaisten sotilaiden hautausmaalle ei enää pääse sen alkuperäisestä sisäänkäynnistä, vaan nykyisin sisään käydään Vantaan vankilan vieressä sijaitsevasta portista.

”Sisäänkäynti suljettiin vuonna 1974”, kertoo Hyystinmäki.

Kun alue vihittiin käyttöön vuonna 1963, ei moottoritietä vielä ollut. Sisään käytiin kunniapihan kautta, jossa on Gustav Seitzin suunnittelema pronssinen veistos nimeltään ”Kaksi naista”.


”Se kuvaa sitä, että suru on yhtä suuri, oli äiti sitten saksalainen tai suomalainen”, kertoo Hyystinmäki.

Syrjässä oleva hautausmaa on saanut olla rauhassa ilkivallantekijöiltä. Satunnaiset kaljoittelevat nuoretkin häipyivät, kun viereen tuli Vantaan vankila.

”Parkkipaikka oli ennen sotkuinen viikonlopun jälkeen, mutta nyt sitäkään ongelmaa ei ole”, kertoo Hyystinmäki.

Honkanummen hautausmaan puutarhurit pitävät huolta, että hautausmaa pysyy siistinä. Kahden viikon välein he siistivät käytävät ja leikkaavat ruohon. Palkan maksaa Saksan Sotilashautahuolto. Kerran vuodessa Vantaan Reserviläiset ry tekee isompia hommia, kuten hautakivien pesua.

”Noin viiden vuoden välein Saksasta tulee sotilaita tekemään isompia ylläpitotöitä, kuten kaatamaan puita”, Hyystinmäki sanoo.

Hautausmaalla vierailijoita käy harvakseltaan, eikä haudoilla juuri näy kukkia tai kynttilöitä.

”Olen ollut töissä täällä parikymmentä vuotta, enkä ole koskaan tavannut yhtään omaista.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  8. 8

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää