Vantaa    |   HS Vantaa

Suomi luisui kohti katastrofia, kun Vantaalla avattiin ennennäkemätöntä luksusta hehkuva elokuvateatteri: Nyt siitä ei ole jäljellä edes yhtä esinettä

Bio Grand -elokuvateatteri täytti syyskuussa 80 vuotta. Nykyisessä elokuvateatterissa ei ole jäljellä mitään alkuperäisestä teatterista.Syksyllä 1939 Suomi oli suuren katastrofin kynnyksellä. Saksan ja Neuvostoliiton salaisessa sopimuksessa Suomi oli jo nimetty kuuluvaksi Neuvostoliiton etupiiriin.

Mutta loppukesällä tästä ei Suomessa tiedetty vielä mitään. Tikkurilassa elettiin vielä hetki kuten ennenkin. Elokuvateatteri Bio Grandia rakennettiin ja se aukaisi ovensa 16.9.1939.

Rajatien ja Valtatien eli nykyisten Tikkurilantien ja Kielotien kulmaan avautunut teatteri oli Vantaan ensimmäinen, jos katsotaan nykyisen Vantaan rajoja. Uudesta 320-paikkaisesta teatterista tuli heti suosittu. Vantaalla ei ollut aiemmin nähty mitään teatterin kaltaista.

”Teatterissa oli amerikkalaistyyliset neonvalot, koppalakkiset vahtimestarit ja samettipäällysteiset punaiset nojatuolit”, kertoo Vantaan kaupunginmuseon museoharjoittelija Hanna Ellermaa.

Samassa rakennuksessa avattiin myös Bio-kahvila ja kemikalioliike. Grandin liiketalon rakennutti Ingrid Ekman. Hänellä oli aiempaa kokemusta elokuvateatteritoiminnasta, sillä hän pyöritti myös Helios-teatteria Malmilla. Avajaispäivänä yleisölle näytettiin ranskalainen elokuva Isä vastoin tahtoaan.

Heti talvisodan syttymispäivänä 30.11. Vantaa sai osansa sotatoimista. Neuvostoliiton oli tarkoitus pommittaa Malmia, mutta vahingossa pommi putosi Tikkurilaan. Pommitus on mahtanut olla järkytys Ingrid Ekmanille, joka oli muuttanut Bio Grandin yläkertaan pakoon Helsingin pommituksia. Elokuvateatteria ei kuitenkaan suljettu edes sodan aikana. Teatteri esityskertoja harvennettiin ja ohjelmistoa muutettiin.

”Puolustusvoimien katsauksista tuli teatterin vakio-ohjelmaa”, kertoo Ellermaa.

Sodan jälkeen alkoi elokuvien kultakausi. Ohjelmisto oli kansainvälistä: englantilaisia, ranskalaisia ja ruotsalaisia elokuvia näytettiin kotimaisten elokuvien rinnalla.

”Saksalaisten elokuvien tilalle tuli sodan jälkeen neuvostoliittolaisia elokuvia”, sanoo Ellermaa.

Kultakauden lopetti televisio. Kävijät vähenivät ja Bio Grand ränsistyi. Vuonna 1963 teatteritoimintaa alkoi pyörittää Osmo Rantanen. Rantasen työnteko loppui vuonna 1973, kun hän sai halvauksen konehuoneessa ja toiminta siirtyi Kent Filmi Oy:lle.

Hienon elokuvateatterin luisu rupuska-luokkaan oli melko nopea. Vuonna 1976 kirjoitetussa Helsingin Sanomien jutussa teatterin vuokraaja Kent Filmi Oy:n toimitusjohtaja Johannes ”Jussi” Puikkonen kuvailee teatteria näin.

”Grand on resuteatteri, eikä sitä enää kannata korjata. Tällaiseen teatteriin eivät kaikki ihmiset tule, vaikka filmi olisi hyväkin.”

Bio Grandista oli tullut yleinen irvailujen kohde huonokuntoisuutensa vuoksi. Kaksikerroksinen funkkistalo oli vajonnut syvälle maahan ja sen perustukset alkoivat pettää. Myös sisätilat kaipasivat remonttia. Puikkonen kuvailee salia ”ikävän näköiseksi”.

Puikkosen ennustus, että paikkakuntalaisten teattereiden aika oli tällä seudulla ohi, oli kuitenkin ennenaikainen.

Vaikka alkuperäinen Bio Grand purettiin vuonna 1982, rakennettiin sen tilalle kahta vuotta myöhemmin uusi liiketila, jossa nykyinen 184-paikkainen Bio Grand toimii. Uudessa teatterissa ei ole jäljellä mitään vanhasta teatterista.

”Seinälle on ripustettu muutama valokuva alkuperäisestä teatterista, mutta mitään esineitä meillä ei ole”, kertoo Bio Grandin elokuvatoimintaa nykyisin pyörittävä Olli Saari.

Saari on ollut yrittäjänä teatterissa vuodesta 2017, jolloin teatteria vuodesta 1989 lähtien johtanut B.G Films Oy:n omistaja Kimmo Lohman siirtyi muualle töihin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että jos mitään mullistavaa ei tapahdu, saa Bio Grand juhlia kahdenkymmenen vuoden päästä satavuotisjuhliaan.

”Meillä on ollut jo vuosia tasainen kävijämäärä, mutta tarkkoja lukuja emme kerro. Viime vuosina kävijämäärä on ollut jopa hieman kasvussa”, kertoo Saari.

Suurille remonteille ei Bio Grandissa ole tarvetta, sillä sekä kalusto että sisustus on vielä asiallisessa kunnossa.

”Pientä ohjelmistomuokkausta saattaa olla tulossa. Jossain vaiheessa suunnitelmissa on näyttää konserttitaltiointeja tai muita tapahtumia”, sanoo Saari.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  4. 4

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  7. 7

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Lauri Markkaselle tupla-tupla, kun Chicago kaatoi NBA:n hallitsevan mestarin Toronton

  10. 10

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit yhteis­työhön

  7. 7

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  10. 10

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää