Vantaa    |   HS Vantaa

Rakkaus muutti korealaisen Dong-Hoon Hanin elämän suunnan – Katolisen papin tiukasti rajoitettu elämä vaihtui rivitaloon Hakunilassa

Eteläkorealainen Kansallisoopperan kuoron laulaja Dong-Hoon Han muutti Suomeen vuonna 2009. Han asuu perheensä kanssa Vantaan Hakunilassa.Vieraan kielen opettelu on eteläkorealaisille ihmisille vaikeaa, sanoo Vantaalla asuva eteläkorealainen oopperalaulaja Dong-Hoon Han.

Hänen mukaansa erityisesti länsimaiset kielet ovat haastavia, sillä sanasto, kielioppi ja kielen rakenne poikkeavat koreasta niin paljon.

Silti Han vastailee kysymyksiin sujuvasti suomeksi. Välillä joitain sanoja pitää hetken kaivella muistin syövereistä, mutta kielitaito on hyvä.

Han on asunut Vantaan Hakunilassa vuodesta 2009 ja sitä ennen kuusi vuotta Saksassa Weimarissa. Saksassa hän jatkoi lauluopintojaan Weimarin Musikhochschulessa.

Suomessa hän työskentelee Kansallisoopperan kuorossa. Siis laulaa työkseen. Ja useilla kielillä, sillä oopperaesityksessä lauletaan sillä kielellä, minkä maalaisesta esityksestä on kyse.

Ruotsiksi, suomeksi, italiaksi, ranskaksi ja saksaksi, Han luettelee.


Tälläkin hetkellä hänellä on meneillään kolme eri esitystä, kolmella eri kielellä. Eikö oopperalaulujen opettelu monella kielellä samanaikaisesti ole vaikeaa?

”Ei lainkaan. Harjoittelemalla oppii”, Han vakuuttaa.

Suomessa ja Kansallisoopperassa hän on ihanteellisessa tilanteessa.

”Laulan ja siitä maksetaan minulle palkkaa. Suomen järjestelmä on hyvä, eikä stressiä ole liikaa.”

Eikö Etelä-Koreassa sitten makseta niin hyvin?

Tähän kysymykseen Han ei vastaa, koska ei naurultaan kykene.

44-vuotiaasta Hanista ei pitänyt tulla oopperalaulajaa. Hänestä piti tulla katolinen pappi. Pään uranvaihtoon käänsi rakkaus.

Han opiskeli teologisessa yliopistossa Gwangjun kaupungissa Etelä-Koreassa, ja opiskeluaikana hän tapasi myös nykyisen vaimonsa. Katolisena pappina perheen perustaminen olisi pitänyt unohtaa, sillä naimisiin ei olisi saanut mennä.

Niinpä oli keksittävä jotain muuta. Han oli kiinnostunut laulamisesta jo teologiaa opiskellessaan, ja hän haki opiskelemaan laulua yliopistoon Soulissa.


”Pääsin sitten sisään. Siitä se alkoi”, Han muistelee.

Ensin hän päätyi Saksaan oopperan kuoroon Weimariin. Sinne hän muutti talvella 2002. Muutos oli melkoinen, olihan Han asunut nykyisin yli 11 miljoonan asukkaan Soulissa. Hänen kotikaupungissaankin, Jejun saarella Korean niemimaan eteläpuolella asuu yli 600 000 ihmistä. Weimarissa vain hiukan yli 60 000.

Saksasta Hanin muutti Suomeen. Maisemanvaihdossa ei ole sinällään mitään poikkeuksellista: Han saapui Helsinkiin Kansallisoopperaan koelauluihin ja sai paikan vuonna 2009. Ensin hän muutti yksin, mutta jo samana vuonna hänen vaimonsa ja nyt 13-vuotias poikansa seurasivat perässä. Pian perheen koko kasvaa yhdellä, sillä tammikuussa pariskunnalle syntyy vauva.

Ensin Han ja sitten koko perhe muuttivat Vantaan Hakunilaan, jossa he ovat asuneet tähän päivään saakka. Ensin vuokra-asunnossa kerrostalossa, ja vuodesta 2011 lähtien Han on asunut perheineen omassa rivitaloasunnossa.

Sieltä Han matkustaa päivittäin töihin Oopperatalolle Töölöön.

Viime kesänä Hanista tuli Suomessa pieni kuuluisuus. Hän nimittäin osallistui kilpailuun Tangokuninkuudesta ja ylsi aina finaaliin saakka.

Han valittiin yhdeksi 12:sta finalistista kesäkuun alussa. Kesäkuun lopussa Seinäjoen Tangomarkkinat tiedotti, että Han on jättäytynyt kilpailusta pois. Tangomarkkinat olivat 10.–14. heinäkuuta.


Tangomarkkinoiden tiedotteessa Han kertoi poisjäännin syyksi, ettei hän ole vielä valmis täyttämään yleisön odotuksia mahdollisena Tangokuninkaana.

Lue myös: Dong-Hoon Han jättäytyi pois Tangomarkkinoiden finaalista, festivaali kuvailee päätöstä poikkeukselliseksi

Nyt hän tarkentaa syitä päätökselleen, jota hän pitää yhä oikeana.

”Suomen kielen yksityiskohdat ovat sellaisia, etten osaa niitä tarpeeksi. Suomenkieliset sanoitukset eivät avaudu minulle riittävän hyvin. Haluan ymmärtää paremmin, mitä laulan”, Han sanoo.

Lisäksi monet Tangokuninkaan jo myydyt keikat ensi vuonna olisivat menneet päällekkäin Hanin oopperatöiden kanssa.

Tangokuningas-finaaliin pääsy yllätti myös Hanin.

”Semifinaali oli minun finaalini. Finaalipaikka oli yllätys kaikille, sekä minulle että perheelleni”, Han kertaa.

Ihmisten positiivinen palaute silti ilahdutti Hania. Esimerkiksi Meritango-risteilyllä Han valittiin yleisön suosikiksi miehistä. Kesäkuussa hän kuvaili saamaansa vastaanottoa mahtavaksi. Kielteisiäkin kommentteja sosiaalisessa mediassa tuli, mutta niitä tuli lähinnä tavasta, jolla hän ääntää suomea.

Se ei Hania yllättänyt. Hän muistuttaa olevansa korealainen, ei suomalainen.

Oopperan kuoron laulajana Hanilla on kohtalaisen paljon vapaa-aikaa. Aamupäivisin on usein harjoitukset, illalla toiset harjoitukset tai esitykset. Niiden välissä hän käy usein urheilemassa, sillä se pitää hänet hyvässä laulukunnossa. Oopperalaulajan arki kuulostaa paljon ammattiurheilijan arjelta. Molemmissa harjoitellaan usein kaksi kertaa päivässä.

Esitysillat ovat kiireisiä ja pitkiä. Esimerkiksi nyt meneillään oleva ooppera Carmen on melko pitkä esitys. Se alkaa klo 19, ja kotona hän on yhdeltätoista illalla. Aamulla herätyskello puolestaan soi jo seitsemältä.

”Esityksen jälkeen kroppa käy kierroksilla, eikä uni tahdo heti tulla”, Han sanoo.


Tavallisesti oopperaesityksiä on kahdesta kolmeen viikossa. Joskus voi olla jopa viisi.

Kiirettä Hanilla on pitänyt muutenkin. Kaksi vuotta sitten hän kuvasi Etelä-Korean yleisradioyhtiön EBS:n matkaohjelmaa nimeltä World Theme Travel. Päivittäin Etelä-Koreassa esitettävässä ohjelmassa Han esitteli Suomea neljän jakson ajan. Hän kiersi muun muassa Lapissa, Tampereella, Vantaalla ja Helsingissä.

Ohjelma on Etelä-Koreassa suosittu: sitä katsoo päivittäin kahdeksan miljoonaa ihmistä. Hanin laulutaidot ovat esillä myös ohjelmassa: yhdessä jaksossa hän laulaa Finlandia-hymniä Sibelius-monumentin luona, luonnollisesti suomeksi.

Elokuussa hän kuvasi ohjelmaa jälleen. Sillä kertaa Han keskittyi pelkästään Lappiin. Suomi ja Suomen luonto ovat tehneet häneen vaikutuksen muutenkin.

”Suomessa parasta on luonto, ihmiset ja Oopperatalo. Suomalaiset ovat ystävällisiä. Haluan kiittää työkavereitani, naapureitani ja kaikkia ystäviäni. Luonnon lisäksi ihmiset ovat olleet lahja minulle”, Han sanoo.

”Olen kuitenkin asunut Euroopassa lähes 20 vuotta. Tunnen itseni puoliksi eurooppalaiseksi. Ruisleivästäkin tykkään”, Han sanoo.

Suomalaiseen tapaan Hanilla on kesämökki. Kun hän on lomalla oopperasta, hän viihtyy mökillään Lempäälässä ja kertoo etenkin nauttivansa uimisesta. Lapissa Posiolla hän on puolestaan järjestänyt pääsiäiskonsertin jo seitsemänä vuonna. Kahdeksas on luvassa ensi vuonna.

”Posiolta on peräisin myös innostumiseni tangoon”, Han sanoo.

Han viihtyy Suomessa hyvin, mutta käy myös usein kotimaassaan. Sinne hän haluaisi palata viettämään myös eläkepäiviään, sitten kun se aika koittaa.

Kansallisoopperan laulajan eläkeikä alkaa 55-vuotiaana. Mutta Hanin mukaan baritonina hänen laulun kulta-aikansa on silloin vasta alussa. Han sanoo haluavansa laulaa eläkeiän jälkeen vielä 25 vuotta.

”Ehkä minusta tulee eläkkeellä tangomestari”, Han sanoo ja nauraa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää