Vantaa    |   HS Vantaa

Käytännössä jo purkutuomion saanut Vaaralan kirkko pelastui, kun vantaalainen Seppo Vihinen puuttui peliin

Yrittäjä Seppo Vihinen osti Vaaralan purku-uhan alla olleen kirkon vuonna 2013. Nyt rakennus on jälleen entisessä loistossaan, mutta nimi on vaihtunut kappeliksi.Jos asiat olisivat menneet toisin, Vaaralan kirkkoa, tai nykyisin kappelia, ei olisi ollut olemassa enää pitkään aikaan.

Myrskyisät vuodet koettelivat rakennusta vuosia, kirjaimellisesti. Todellinen vääntö kirkkorakennuksen kohtalosta alkoi helmikuun 2002 jälkeen, jolloin talvimyrsky repi kirkon vesikatteesta puolet irti.

1990-luvulla alkanut soutaminen ja huopaaminen jatkui vuosia. Jo 1990-luvulla Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto päätti, ettei kirkkoa enää kunnosteta. Silloin ajateltiin, että halvalla tehdyssä kirkossa täytyy olla niin pahoja rakenteellisia ongelmia, ettei sitä kannattanut pitää, vaikka varsinaista näyttöä siitä ei ollut. Kuitenkin marraskuussa 2002 kirkkovaltuusto päätti aloittaa kirkon kunnostustyöt Hakunilan seurakunnan aloitteesta.

Seurakunta suostui silloin 10 vuoden jatkoaikaan. Vuonna 2012 tehdyn tilannearvion mukaan remontti olisi tullut maksamaan lähes miljoona euroa. Se näytti kuoliniskulta. Tilannearvion mukaan kirkko oli huonokuntoinen, terveysriskejä sisältävä rakennus, jonka peruskorjaus ei ollut perusteltua.

Seurakuntayhtymä arveli saavansa julkirakennuksen tontin muutettua pientalotontiksi. Kirkon omakseen ottaneet nuoret ryhtyivät vastustamaan purkupäätöstä ja keräsivät nimilistankin kirkon säilyttämiseksi. Sekään ei auttanut, sillä kyse oli myös rahasta.

Vaaralan kirkon tarina alkoi jo vuonna 1959. Vaaralaan muuttanut Fazerin omistama Hangon keksin tehdas halusi työntekijöilleen paikan hengellisen elämän hoitamista varten. Tehtaan johto lahjoitti tontin seurakunnalle, jotta siihen rakennettaisiin kirkko. Uusi kirkko vihittiin käyttöön syyskuussa vuonna 1960. Vaaralan kirkosta tuli Helsingin pitäjän ensimmäinen lähiökirkko.


Kirkosta muodostui jo sen varhaisina vuosina Hakunilan seurakunnan nuorisotyön keskus, jossa nuorille oli tarjolla vastuuta erilaisten kunnostustöiden myötä, ja vastuun mukana tuli tietenkin toimintavapautta. Kirkko oli nuorille tärkeä, ja osoitus siitä nähtiin vuonna 2012: Vantaan Seurakuntayhtymän Kirkkovaltuuston kokouksessa joulukuussa 2012 lehterille kokoontuneet nuoret saivat Vaaralan kirkolle aikalisän samassa kokouksessa, jossa Tikkurilan kirkon purkupäätös meni läpi.

Kirkko on ollut sen koko olemassaolonsa ajan selvästi tärkeä juttu paikallisille asukkaille, muillekin kuin nuorille. Helsingin Pitäjä 2004 -kirjassa kerrotaan kattavasti erilaisista talkootöistä, joilla kirkkoa kunnostettiin.

”Vaaralan kirkon kattoa tervatessa yksi talkoolainen kertoi, että hän ei ole juuri seurakunnan tilaisuuksissa käynyt. Eikä todennäköisesti tule käymään vastaisuudessakaan. Mutta jos kerran kylälle on kirkko saatu, niin kirkko pitää säilyttää. Kirkossa on tärkeintä, että se on!” kirjassa sanotaan.

Vaaralalaiset pitivät kirkosta, mutta silti sen purkaminen näytti vääjäämättömältä, kunnes vantaalainen yrittäjä Seppo Vihinen päätti toimia. Vuonna 2013 hän osti kirkon Vantaan seurakunnilta 207 000 euron kauppahinnalla, koska hän halusi pelastaa sen. Vihinen oli varma, että sisäilma-asiat ovat ratkaistavissa ja kirkko korjattavissa.

”Talomme valmistui siihen lähelle pari vuotta aiemmin. Kuulimme sitten, että nyt kirkko on menossa oikeasti purkuun. Purku-uhkahan oli 90-luvulla kestovitsi, mutta 2013 se näytti oikeasti toteutuvan”, Vihinen sanoo.


Vihinen alkoi neuvotella seurakunnan kanssa. Hänen ajatuksensa oli, että kyllä ison omakotitalon kokoinen kirkko täytyy pystyä pelastamaan, eikä päästää sitä puskutraktorin jyräämäksi.

”Aluksi kirkon kiinteistöjohtokunta varmaan piti minua kylähulluna, mutta pääsimme asioissa eteenpäin.”

Seurakunta ja Vihinen aloittivat neuvottelut huhtikuussa 2013. Kaupat syntyivät varsin nopeasti, jo kesäkuussa. Seuraavat puoli vuotta vierähti intensiivisen remontoinnin parissa, että kirkkorakennus saatiin käyttöön jouluksi.

Vihisen mukaan sisäilmaongelmia kyllä oli, muttei erityisen laajalti. Rakennuksen takaosan huoneissa oli vuotoja katoissa, ja sitä kautta seiniin oli tullut kosteusvaurioita. Seinät hiottiin kuivajääpuhalluksella kuntoon. Itse kirkkosalissa hometta ei ollut.

Vaikka takaosan huoneiden kosteusvauriot korjattiin, ei niistä ole yritettykään tehdä tiloja yleisökäyttöön, vaan ne toimivat nyt varasto- ja toimistotiloina.

”Monessa kirkossa tuntuu olevan niin, että jos jossain tilassa on ongelmia, niin koko kirkko leimataan huonoksi. Jos tuomiokirkon kellarissa sattuisi olemaan ongelmia, niin eihän silloinkaan demonisoitaisi koko kirkkosalia”, Vihinen vertaa.

Kirkko vaati paljon kunnostusta, vaikka mittavia sisäilmaongelmia ei ollutkaan. Muun muassa kattoa uusittiin ulkoa ja sisältä, lämmöneristystä parannettiin ja tekniikkaa vaihdettiin nykyaikaisempaan. Vuonna 2017 tehtiin vielä joitain sisäilmaa parantavia töitä, mutta nyt kunnostukset alkavat olla valmiina.

Vähän Vihinenkin joutui tulemaan vastaan. Rakennuksen siirryttyä yksityisomistukseen sanan kirkko käyttöä ei enää sallittu. Niinpä Vaaralan kirkosta tuli Vaaralan kappeli.

Ristikin vietiin pois.

”Yhtenä aamuna mennessäni paikalle huomasin sahausjäljet. Puinen risti oli viety pois. Kysyin asiasta ja sain vastauksen, että risti on seurakunnan tunnus ja sen omaisuutta, joten se oli vietävä pois”, Vihinen sanoo.


Vihinen on kuitenkin asentanut kirkon lasitorniin ristin, johon on kiinnitetty led-valaisimet. Kun ne pidetään päällä, illalla tornin lasiseinän läpi näkyy sininen risti.

Vihinen kattaa kirkosta aiheutuvia kuluja vuokraamalla kirkon tiloja, mutta vuokraustoiminnankin jälkeen Vihinen pyörittää kappelia tappiolla. Sen Vihinen tosin tiesi jo ryhtyessään hankkeeseen, eikä se ole häntä haitannut.

Kirkossa kokoontuu muun muassa kaksi seurakuntaa. Toinen on englanninkielinen helluntaiseurakunta Omega Fire Ministries ja toinen on venäläissuomalainen Maailman Valo -seurakunta.

Vihisen ajan ensimmäisinä vuosina samat nuoret, jotka olivat käyttäneet Vaaralan kappelia, jatkoivat siellä kokoontumista. Nykyään nuorten ohjattu toiminta on siirtynyt kokonaan Hakunilan kirkolle.

Tosin keväisin rippikoululaisille järjestetään muutama tilaisuus kappelissa. Myös joululauluiltojen ja jouluaaton hartauden pitäminen kappelissa on jatkunut. Maanantai-iltaisin kappelissa kokoontuu jumpparyhmä ja torstai-iltaisin solu. Iltakirkko on tiistaisin.

Häät, muistotilaisuudet ja ristiäiset kappelissa ovat myös mahdollisia.

”Juuri eilen sovin ristiäisistä marraskuussa. Kastettava lapsi oli tosin vielä soittajan mahassa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä

  2. 2

   NFL:ssä nähtiin poikkeuksellista väkivaltaa: ”Hän saa 30 vuoden pelikiellon”

  3. 3

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  4. 4

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  5. 5

   Erdoğanin vierailu Valkoisessa talossa sai erikoisen käänteen: Turkin presidentti alkoi esitellä tabletilta kurdien vastaista propagandaa

  6. 6

   Etelä-Koreassa heräsi pelko Yhdys­valtain joukkojen pois­vetämisestä: Trump vaatii maalta viisin­kertaista korvausta sotilas­voimista

  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Feminismistä tuli poliittinen iskusana – Keskustan opiskelijajärjestön feminismi uhkaa kääntyä maaseudun nuoria naisia vastaan

  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Huuhkajat huomattiin Yhdysvalloissakin, suomalaisten riehakkaat juhlimistavat herättävät ihmetystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  5. 5

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä

  10. 10

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää