Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaan kirkot eivät esineillä koreile – arvoesineitä löytyy vain Pyhän Laurin kirkosta

Vantaan kirkkojen harvat arvoesineet ovat Pyhän Laurin kirkossa. Sieltäkin tulipalo ja uskonpuhdistus ovat vieneet suuren osan aarteista.Italialaisilla on Jeesuksen jalanjäljet, joulupukin esikuvan, Pyhän Nikolaoksen pyhäinjäännökset, Sikstuksen kappeli ja vaikka mitä muuta. Suomalaisissa kirkoissa onkin sitten vähän väljempää. Erityisesti Vantaan kirkoissa Martti Luther voisi myhäillä tyytyväisenä, sillä niissä ei kultaesineillä koreilla.

Vanhoja arvoesineitä löytyy lähinnä vain vuonna 1894 uudelleenrakennetusta Pyhän Laurin kirkosta. Sieltäkin kruunu siivosi katoliset esineet omiin hoiviinsa uskonpuhdistuksen aikaan. Osa kirkosta paloi vuonna 1893, mutta kivinen rakenne säilyi. Vuonna 1452 valmistunut keskiaikainen harmaakivikirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

Kirkkohallitus suositti vuonna 1999, että luterilaiset seurakunnat luetteloisivat kirkollisen esineistönsä. Vantaalla inventointi tehtiin vuosina 2005–2011. Vantaan kymmenestä kirkosta on tällä hetkellä käytössä seitsemän. Pyhän Laurin kirkkoa lukuun ottamatta kaikki Vantaan kirkot ovat nuoria. Suurin osa niistä on rakennettu 1960-luvun lopussa, eikä niihin näin ollen ole kertynyt suurta määrää arvoesineistöä.

Pyhän Laurin kirkko on jo itsessään arvoesine. Sen sisätilat on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer vuonna 1894, kun edellinen kirkko paloi. Lämmityslaitteista lähtenyt kipinä pomppasi paanukatolle ja pian koko kirkko oli tulessa. Kirkkosalista saatiin pelastettua R.W. Ekmanin maalaama alttaritaulu vuodelta 1853 ja muutamia muita esineitä.

Kirkon arvokas interiööri oli kovilla vuonna 2011, kun kirkossa järjestettiin Metallimessu. Hevimusiikkimessujen järjestäminen Pyhän Laurin kirkossa loppui lyhyeen, kun vanhan kirkon rakenteet alkoivat tutista.

”Desibelit olivat niin kovat, että katosta tippui palasia alas”, kertoo pappi ja projektityöntekijä Riikka Wikström Vantaan seurakunnista.

Tulipalosta pelastuneita esineitä ovat kirkon seinän puiset pyhimyspatsaat 1400-luvulta. Patsaat selvisivät, koska ne olivat palon aikaan muualla.

”Ne ovat todennäköisesti kuuluneet alttarikaapin veistoskokonaisuuteen”, sanoo Wikström.

Nykyisin puunväriset veistokset ovat aikanaan olleet kirkkailla väreillä maalattuja.

Palosta selvisivät myös sakastissa olleet 1800-luvulla valmistetut kynttilänjalat. Viitisen vuotta sitten toiselle kynttilänjaloista kävi kuitenkin hullusti. Keskiaikapäivien yhteydessä kirkossa oli avoimet ovet. Eräs vapaaehtoisista huomasi, että arvokkaat kynttilänjalat olivat jääneet esille. Hän päätti viedä ne sakariston puolelle turvaan.

”Hän otti holkista kiinni ja ote lipesi. Kynttilänjalka putosi hänen kädestään lattialle ja hajosi”, kertoo Pyhän Laurin kirkon suntio Ritva Alanen.


Aiemmin kynttilänjalat olivat siunaustilaisuuksissa arkun päädyssä, mutta nyt ne odottavat korjausta kaapin päällä.

Tulipalosta saatiin pelastettua myös yhä käytössä olevat kaksi pronssista kattokruunua. Vanhimman vuodelta 1651 olevan kruunun on lahjoittanut Westerkullan kartanon isäntä Henrik Johan Wunsch. Kattokruunua koristaa kaksipäinen kotka, joka oli yleinen aihe keskiajan kruunuissa. Pelastettuihin esineisiin kuuluu myös kaksi hopeista ehtoolliskalustoa.

”Ne eivät ole enää käytössä, vaan niitä säilytetään seurakunnan taidevarastossa”, kertoo Wikström.


Tulipalon jälkeisiin arvoesineisiin voi laskea alttaritaulun yläpuolella olevan konsulinna Maria Ekmanin lahjoittaman kuori-ikkunan.

”Kerrotaan, että ikkunan yläosassa olevat kaksi enkeliä ovat Ekmanin Keravanjokeen hukkuneet serkkutytöt”, sanoo Wikström.


Yksi mielenkiintoinen esine kuuluu Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan, Vanda svenska församlingin, haltuun. Kun Köningstedin kartanon omistaja Frans Gripenberg meni naimisiin vapaaherratar Sofia Mannerheimin kanssa 30-luvulla, tarvittiin morsiamelle tietenkin kruunu. Violetteja ametisteja kantavan kruunun valmisti jalokiviseppä Alexander Tillander vuonna 1930. Myöhemmin kruunu lahjoitettiin ruotsinkieliselle seurakunnalle.

”Lahjakirjan mukaan kruunua saavat käyttää kaikki Helsingin Pitäjän morsiamet”, kertoo Wikström.


Suntio Ritva Alanen muistelee, että kruunu on ollut virassaan joskus 2000-luvulla.

”Silloin oli joku perinnehäätapahtuma, jossa kruunu oli käytössä.”

Muiden vantaalaiskirkkojen arvoesineet ovat huomattavasti nuorempia. Hämeenkylän ja Korson kirkot tunnetaan taidekirkkoina. Hämeenkylässä on taidemaalari Silja Rantasen ja kuvanveistäjä Martti Aihan moderneja teoksia.

”Korsossa on hieno vaihtuva alttaritaulu”, sanoo Wikström.

Alttaritaulu oli vuonna 2005 valmistuessaan Suomen ensimmäinen alttaritaulu, jossa käytettiin liikkuvaa sähköistä kuvaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi maailman etsityimmistä taideteoksista löytyi samasta galleriasta, josta se katosi 23 vuotta sitten

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  5. 5

   Suomiräpin vaikuttavin riimi on valittu – Sen kirjoittanut Avain kertoo, miltä suosio tuntuu ja miksi hänen kappaleensa on äänestyksen ykkönen

  6. 6

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  8. 8

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  10. 10

   Elena Vikström kuuli rapinaa ja sohvatuolissa odotti liito-orava – vaarantuneet jyrsijät tunkevat toistuvasti asuntoihin Tapiolassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  3. 3

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  7. 7

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  9. 9

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää