Vantaa    |   HS Vantaa

Rahan kerääminen juniori­joukkueelle vaatii sinnikkyyttä ja voi aiheuttaa riitelyä – Vantaalainen Christian Leikkainen sai idean, kuinka varainkeruusta tehdään järkevää

Christian Leikkainen perusti yrityksen, joka tekee seurojen ja joukkueiden varainkeruuta niiden puolesta.Talkootyö on orgaaninen osa suomalaisia junioriurheilujoukkueita. Lumitöitä, varastojen siivoamista, myyjäisiä, turnauskioskin pitoa ja niin edelleen.

Talkoiden keskeinen tavoite on kerätä joukkueelle rahaa esimerkiksi kausi- tai kuukausimaksujen pienentämiseksi tai yksittäistä turnausmatkaa varten.

Seuroissa toimitaan usein vapaaehtoisvoimin, ja pääasiassa seuran joukkueet järjestävät rahankeruunsa itse.

Jalkapalloa pelaavan pojan isä ja neljä vuotta itsekin jalkapallovalmentajana toiminut vantaalainen Christian Leikkainen keksi, että tässä olisi oiva bisnesmahdollisuus.

Hän perusti puolitoista vuotta sitten kahden yhtiökumppaninsa kanssa yrityksen, Sport Familyn. Yritys auttaa asiakkaitaan eli seuroja ja joukkueita varainhankinnassa. Tietty prosenttiosuus varainhankinnan tuloksista jää yritykselle, loput menevät seuroille.

Puolessatoista vuodessa asiakkaita on tullut jo toistasataa.

”Kierrämme yrityksissä ja tarjoamme seurojen kanssa räätälöityjä kumppanuuspaketteja, ja annamme näille yrityksille esimerkiksi mahdollisuuden hyödyntää seurojen jäsenmääriä omassa markkinoinnissaan”, Leikkainen sanoo.

Leikkaisen mukaan suomalaisten urheiluseurojen ja yritysten kannattaisi tiivistää yhteistyötään. Hänen mukaansa potentiaalia olisi muuhunkin kuin pelipäivien kahvioihin, ja esimerkiksi digitalisaatio tekee Leikkaisen mukaan tuloaan tälläkin saralla.

”Yritykset saattavat kuvitella, ettei esimerkiksi paitojen mainoksista ole hyötyä. Kyllä lapset saattavat muistaa pelipaidastaan sen Penan Pajan logon viiden vuoden kuluttua.”

Aikuisten kilpatason joukkueilla on usein omat myyntiorganisaationsa varainhankintaan, mutta junioritoiminnassa Sport Familyn avaus on ainakin Leikkaisen tietämyksen mukaan ainoa laatuaan.

Hänen mukaansa seurojen varainhankinnassa on keskeistä myös, että Suomeen muuttaa ulkomailta paljon lapsia.

”On tärkeää, että heillekin voi tarjota mahdollisuuden harrastaa ja kerätä rahaa, että he voivat myös harrastamistaan jatkaa”, Leikkainen sanoo.

Yksi pitkälti talkoille ja vapaaehtoistyölle toimintansa perustava seura on helsinkiläinen Pakilan Visa. Seuran toimihenkilöt ja valmentajat tekevät töitään vapaaehtoisesti, ja pelaajien kausimaksut ovat maltillisia.

Seuran keskeinen tavoite tarjota mahdollisuus harrastamiseen mahdollisimman monelle.

Pakilan Visan 10-vuotiaiden tyttöjen koripallojoukkueen joukkueenjohtaja Johanna Bojang sanoo, että seura itsessään järjestää joukkueille säännöllisesti talkoomahdollisuuksia varainkeruuta varten.

”Visalla on esimerkiksi kymmenien vuosien perinteet joululahjapakkaamon pitämisestä Kannelmäessä, nykyisin kauppakeskus Kaaressa”, Bojang sanoo.

Muutenkin seuran talkootoiminta kuulostaa varsin perinteiseltä: kahvion pitämistä ottelutapahtumissa, järjestyksenvalvontaa, siivoamista ja niin edelleen.

”Tosin omassa joukkueessani tytöt ovat niin nuoria, että pääasiassa talkoita tekevät heidän vanhempansa. Vanhemmat juniorit voivat tehdä myös itse”, Bojang sanoo.

Talkoiden tekemistä Bojang pitää hyvänä asiana.

”Talkoot kasvattavat joukkuehenkeä. Niitä ei tehdä pelkän rahan keräämistä varten, vaan myös elämää varten. On hyvä oppia, että asioita on tehtävä sen eteen, että pääsee esimerkiksi ulkomaanturnaukseen.”

Bojangin kokemuksen mukaan talkoiden tekeminen on hiljaisempien viime vuosien jälkeen taas lisääntynyt.

”Välissä oli sellainen meininki, että kauden kustannukset hoidettiin pääasiassa laskut maksamalla.”

Christian Leikkaisen toivoo, ettei tulevaisuudessa nuorten tarvitsisi itse olla pitämässä kioskia tai myymässä sukkia tai keksejä.

”Parasta olisi, jos pelaaja voisi keskittyä harjoittelemaan. Siten saamme tasokkaampia pelaajia ja valmentajia, ja urheilijoiden ja lajien tasot paranisivat.”

Talkoilla ja varainkeruulla on paikkansa myös siksi, ettei lasten harrastaminen ole ainakaan muuttunut edullisempaan suuntaan. Leikkaisen 11-vuotiaan pojan jalkapallojoukkueen kuukausimaksu on 55 euroa, joka on Leikkaisen mukaan varsin edullinen hinta. Aiemmassa joukkueessa kuukausimaksu oli 95 euroa, eikä ole tavatonta, että hinta tuon ikäisellä juniorilla kohoaa 150 euron tuntumaan.

Toisinaan talkootöistä ja varainhankinnasta tulee myös riitaa, erityisesti kerättyjen rahojen jakamisesta. Jotkut ovat sitä mieltä, että rahat kuuluisivat niille, jotka ovat olleet mukana tekemässä talkoita. Toiset taas ovat sitä mieltä, että rahat tulee jakaa joukkueelle tasaisesti riippumatta siitä, kuka talkoita on ollut tekemässä.

Leikkainen on jälkimmäisen ratkaisun kannalla.

”Joku saattaa olla esimerkiksi kipeänä tai loukkaantuneena tai ei muuten vain pääse paikalle. Olisi epäreilua jättää joku sen takia ulkopuolelle.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  3. 3

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  4. 4

   Suomi on saanut uuden hallituksen – suora lähetys eduskunnasta juuri nyt

  5. 5

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

  7. 7

   Laura Huhtasaari syytti koulun julistetta ”vihapuheen lietsonnasta” – apulaisoikeuskansleri antoi koululle puhtaat paperit

  8. 8

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  9. 9

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  10. 10

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää