Vantaa    |   HS Vantaa

Jukka Toivonen, 51, tiesi jo yläasteella tulevan ammattinsa: Vantaan Energian toimitusjohtaja on elänyt hämmästyttävän suoraviivaisen elämän

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen on yksi niistä, joiden käsissä on ilmastonmuutoksen avaimet.Käsi ylös, kuinka moni oli yläkoulussa TET eli työelämään tutustumisviikollaan töissä yrityksessä, jonka palveluksessa voisi olla vieläkin?

Aika harva käsi varmaan nousee, mutta yksi niistä on Jukka Toivosen, 51. Tammikuussa Vantaan Energian toimitusjohtajana aloittaneen Toivosen työura on ollut harvinaisen suoraviivainen.

”Jo nuorena minua houkutti päästä sähköfirmaan töihin.”

Toivosen nuoruus sattui aikaan, joka oli energiantuotannon kannalta mielenkiintoinen. Toivosen ollessa viisivuotias maailmaa koetteli öljykriisi. Neljä vuotta myöhemmin Suomeen rakennettiin ensimmäinen ydinvoimala. Näistä tapahtumista Toivonen ei muista juuri mitään, kipinä energia-alalle tuli arkielämän kokemuksista.

”Näin, kun kotiseudulla Sauvon ja Paimion teillä liikkui Lounais-Suomen sähkön autoja ja he rakensivat sähköverkkoa. Se näytti pikkupojasta mielenkiintoiselta.”

Yläasteen TET-jaksolla Toivonen hakeutui harjoitteluun sähköinsinööriyritykseen, joka vahvisti hänen päätöksensä hakeutua energia-alalle.

”Lukion jälkeen jatkoin Tampereen teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan sähkövoimatekniikkaa.”

Kesätöitä löytyi – mistäs muualta kuin – Imatran Voima -sähköyhtiöstä. Sieltä hän siirtyi Helsinkiin silloisen IVO Voimansiirron, nykyisen Fingridin palvelukseen, sieltä Fortumille ja Fortumilta Vantaan Energiaan.

Uraan mahtuu vain pieni sivuaskel hyvin nuorena. Toivosen isä oli ammatiltaan kuorma-autoilija, ja siinä vaiheessa kun muut starttailivat mopojaan ensimmäistä kertaa, ajeli Toivonen kuormaajalla.

”Meillä oli kotona kaikenlaisia härveleitä, ja aloin ajaa kuorma-autoilla heti, kun näin sieltä ulos. Peruuttelin täysperävaunulla ja tein kuormia.”

Isän jalanjälkien seuraaminen ei kuitenkaan kiinnostanut.

”Isäkin rohkaisi, että lue itsellesi mieluummin joku toinen ammatti kuin lähdet tälle uralle.”

Jos Toivosen ura on ollut selkeän nousujohteinen, niin on ollut Suomen sähkönkulutuksenkin. Pieniä notkahduksia lukuun ottamatta sähkönkulutus on kasvanut tasaisesti näihin päiviin asti. Uudet hiilidioksidia tuottamattomat energiaratkaisut, kuten sähköautot, eivät ole viemässä leipää Toivosen pöydästä, sillä sähkönkulutuksen arvellaan nousevan tulevina vuosina.


Suomen hallituksen tavoite on, että vuonna 2030 Suomessa olisi 250 000 sähköautoa. Matkaa tavoitteeseen vielä on, sillä Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan vuonna 2018 täyssähköautoja oli liikenteessä 2 404 ja hybridiautoja 13 095.

Toivosen mukaan yleinen harhaluulo on, että sähkönkäyttö kasvaa sähköautojen myötä tolkuttomasti. Lisäenergiantarve sähköautoille olisi noin yksi terawattitunti. Se on saman verran kuin kotitalouksien vuotuinen sähkönkulutus Helsingissä.

”Suomessa on niin hyvä tilanne, että edes uusia investointeja sähköverkkoon ei pelkästään sähköautojen vuoksi tarvitse juurikaan tehdä.”

Toivonen itse on jo siirtynyt puolittain uuteen aikaan. Alla on hybridi-Volvo V90. Lyhyet matkat hän ajaa sähköllä, pitkät bensalla.

”Aina kun polttomoottori pärähtää käyntiin, tulee syyllinen olo.”

Kotona Espoossa omakotitalo lämpiää maalämmön avulla ja kesämökki ilmalämpöpumpuilla.

”Nuorempi tyttäreni pistää meidät kierrättämään. Se on hyvä juttu. Muutos lähtee lapsista.”

Toivonen on kahden lähes aikuisen tyttären isä. Aikanaan tyttäret tottuivat siihen, että isä oli paljon poissa kotoa. Yritysostot pitivät isän ulkomailla.

”2000-luvun alkupuolella olin noin sata päivää vuodesta Tukholmassa. Sitten olin Norjassa ja sen jälkeen Puolassa. Lastenhoito jäi silloin vaimon vastuulle.”

Liitto vaimon kanssa on kestänyt yhtä kauan kuin urakin, sillä vaimo löytyi jo Paimion lukiosta. Naimisiin pari meni vuonna 1995.

”Varmaan meidän sielut sopivat hyvin yhteen”, arvelee Toivonen pitkän liiton salaisuutta.

Vapaa-aikanaan Toivonen suuntaa usein perheensä kanssa mökille Sauvoon. Siellä hän veneilee saaristossa tai korjailee jotakin. Viikonloput kuluvat puuhastellessa, viimeksi valmistui roskakatos mökille.

”Paikallaan olo on tosi raskasta, mielelle tekee parempaa tehdä jotakin.”

Energia-ala on aina ollut tärkeä, mutta nyt ilmastonmuutoksen myötä kaikkien silmät ovat kääntyneet energiayrityksiin ja niiden toimiin. Toivosen mielestä on hienoa olla mukana energia-alan muutoksen kärkijoukoissa.

”On äärimmäisen mielenkiintoista, kun pystyy oikeasti vaikuttamaan näihin asioihin.”

Toivosen ensimmäisiä tehtäviä uutena toimitusjohtajana oli ilmoittaa, että Vantaan Energia aikoo luopua kivihiilen käytöstä vuoteen 2022 mennessä. Toivonen on päätöksestä ylpeä, sillä Suomen tavoite on olla kivihiilivapaa vuoteen 2029 mennessä. Vantaa on pääkaupunkiseudun isoista kaupungeista ensimmäinen, joka luopuu kivihiilestä kokonaan.

”Ajatusmaailma on ollut, että kivihiilestä voi luopua myöhemminkin. Mutta miksi ei luovuttaisi jo nyt, jos voidaan?”


Espoossa energiaa aiotaan tuottaa syvälämpökaivon avulla. Geolämpölaitoksen on arveltu kattavan noin kymmenen prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta. Vantaan Energialla ei ole ainakaan vielä suunnitelmissa kaivaa omaa syvälämpökaivoa.

”Seuraamme, miten Espoon pilottihanke onnistuu. Jos se toimii hyvin, saatamme seurata perässä. Martinlaakson voimala-alue voisi olla sille hyvä sijainti.”

Tällä hetkellä paukut laitetaan Vantaan jätevoimalan laajennukseen. Voimalan laajennuksen on tarkoitus olla käytössä vuonna 2022.

”Se ja Martinlaakson biovoimala kattavat sitten lähes koko Vantaan lämmöntarpeen.”

Vantaan Energiasta omistaa 60 prosenttia Vantaan kaupunki ja 40 prosenttia Helsingin kaupunki. Ensi vuoden alussa Vantaan Energia on liittämässä yhteen sähkön vähittäismyyntiliiketoiminnan yhdeksän muun yhtiön kanssa. Uudesta yhtiöstä tulee tällöin asiakasmäärältään Suomen kolmanneksi suurin sähkönmyyntiyhtiö.

”Tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi.”

Henkilökohtaisessa elämässä Jukka Toivosella ei ole suuria toteutumattomia haaveita. Elämä on mennyt niin kuin hän ajattelikin.

”Olen tyytyväinen mies. Ei ole juuri asioita, joita tekisin toisin, jos aloittaisin uudelleen.”

Pienen miettimisen jälkeen Toivonen keksii yhden toteutumattoman haaveen.

”Vaikkapa aitoa perinteistä Kiinaa tai Japania olisi hienoa nähdä, ei mitään suurkaupunkia.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Jukka Toivonen

Vantaan Energian toimitusjohtaja.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja suorittanut MBA-tutkinnon.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä.

Omistaa Melli-nimisen koiran.

Asuu Espoossa, kotoisin Sauvosta.

Viettää vapaa-aikansa kesämökillä ja veneillen.

Harrastaa lenkkeilyä ja laskettelua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  4. 4

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  7. 7

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  8. 8

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  10. 10

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää