Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaalla on syrjäinen halli, jonka sisälle pääsevät vain harvat ja valitut – siellä tehdään kaikessa hiljaisuudessa kansainvälistä miljoonabisnestä

Parisataa ihmistä ympäri maailmaa käy säännöllisesti varastohallissa, johon ei pääse sisään kuka tahansa. Hallin sisällä käydään massiivista turkishuutokauppaa. Joulukuussa siellä myytiin yli 100 000 nahkaa.Kiinalainen Ben Zhao, 37, herää Pekingissä aikaisin aamulla. Aamupalaksi hän syö tyypillisen kiinalaisen aamiaisen, nuudeleita ja teetä. Sitten äiti tai vaimo ajaa hänet lentoasemalle.

Hieman yli kahdeksan tunnin päästä Zhao seisoo Vantaa Fur Centeriksi nimetyssä teollisuushallissa keskellä ei mitään ja pukee päälleen valkoisen takin. Takki suojaa Zhaon vaatteita karvoilta, kun hän hypistelee suomalaisten kettujen nahkoja. Zhaon sormet juoksevat tottuneesti pitkin siniketun turkkia, nopeasti hän osaa arvioida karvan paksuuden ja pituuden.

Yhdestä tuuheakarvaisesta ketusta saa noin kahdeksan turkisreunusta vaikkapa huppuun. Pienemmästä saa vain neljä. Koko takkiin tarvitaan kolmen ketun nahat. Hallissa haisee voimakkaasti, mutta se ei haittaa Zhaoa.

”Täällä on hyvä tuuletus, Kanadan huutokaupassa haju oli paljon pahempi”, sanoo Zhao.

Vantaalla turkishuutokauppoja järjestävän Sagan Fursin viestintäpäällikön Tytti Kotipellon mukaan haju tulee eläinten ruoasta.

”Se on eläinten syömän rehun haju. Se tarttuu turkiksiin.”

Riippuen siitä, pitääkö Ben Zhao näkemästään ja tuntemastaan, aikoo hän ostaa noin 5 000–10 000 nahkaa. Tällä kertaa ostetut tai myydyt määrät eivät ole yhtä suuria kuin maaliskuun tai kesäkuun huutokaupoissa, sillä joulukuussa järjestettävät huutokaupat ovat välimarkkinat.

Huutokauppa järjestetään Suomessa neljä kertaa vuodessa ja Join Long Co -yrityksen palkkaama Zhao on paikalla kaikissa.

”Nyt myynnissä on noin 246 000 ketunnahkaa ja 34 000 supia”, kertoo Tytti Kotipelto.


Saga Furs on järjestänyt turkishuutokauppoja jo vuosia. Ensimmäiset paikalliset huutokaupat järjestettiin 1940-luvulla. Saga Furs listautui Helsingin pörssiin vuonna 1986 ja on alansa ainoa pörssiyhtiö.

Vantaan tiloissa Saga Furs on toiminut 1980-luvulta lähtien. Saga Furs työllistää yhteensä 350 ihmistä, joista 150 on vakituisia ja loput kausityöntekijöitä.

”Henkilöstön vaihtuvuus on todella pientä, vain kaksi prosenttia vuodessa”, kertoo Kotipelto.

Pari vuotta sitten Saga Furs sai kaikki toimintonsa saman katon alle, kun Variston Kodin1-myymälä lopetti toimintansa. Aiemmin minkinnahkojen lajittelu tehtiin muualla, mutta nyt sekin hoidetaan Vantaalla.

Hallia vartioidaan vuorokauden ympäri, eikä sisään huutokauppoihin kävellä noin vain. Jotta saliin pääsee, täytyy olla ostajanumero.

Ostajia on tällä kertaa parisataa, kesäkuussa paikalle tuli noin 500 ihmistä. Zhaolle Variston huutokauppahalli on tuttu paikka.

”Olen käynyt täällä kuuden vuoden ajan, yhteensä noin 25 kertaa.”


Karun hallin lisäksi Zhao ei Vantaasta juuri muuta näekään. Päivät huutokaupassa ovat helposti yli 12-tuntisia, eikä väliajalla ehdi mihinkään. Yöt hän viettää hotellissa Helsingissä. Jos vapaa-aikaa jää, hän viettää sen Helsingin keskustassa.

”Helsingissä ei ole pakollisia nähtävyyksiä, kuten Kiinan muuri, joten yleensä shoppailen ja syön jotakin.”

Tuliaisiksi kotiin Kiinaan hän on vienyt suomalaista lasia, Marimekon tuotteita ja kelloja. Entä turkiksia?

”Vaimolleni olen ostanut turkin, itselläni ei ole mitään.”

Kiina on maailman suurin turkistuottaja, joten luulisi, että Zhaolla ei olisi tarvetta tulla Suomeen. Mutta Zhaon mukaan laatu ei ole samanlaista.

”Myös Kiinassa myydään turkiksia, mutta ne eivät ole yhtä hyvälaatuisia kuin Suomessa. Laatu ratkaisee”, kertoo Zhao.

Suomi on maailman suurin sertifioitujen ketunnahkojen tuottaja koko maailmassa. Monia ostajia kiinnostaa erityisesti sinikettu. Sitä ei tarhata enää kuin Suomessa ja Kiinassa. Suurin osa nahoista viedään Kiinaan ja sitä myös Zhao aikoo ostaa.

Vaikka laatu tuo Zhaon Suomeen, tuo hänet tänne myös se tosiasia, että turkishuutokauppoja ei järjestetä missään muualla maailmassa kuin Suomessa ja Tanskassa. Vielä viime vuonna huutokauppa järjestettiin myös Kanadassa, mutta ei enää tänä vuonna.

Ala on pitkään ollut vastatuulessa eikä kauppa käy entiseen malliin. Vantaalla joulukuun huutokaupassa tarjolla olleista 246 000:sta ketunnahasta myytiin puolet.Turkistarhausta vastaan osoitetaan mieltä monissa paikoissa Suomessa ja maailmalla. Useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen kokonaan, näiden joukossa muun muassa Britannia ja Saksa.

Turkistarhausta vastustetaan muun muassa sen vuoksi, että häkissä eläimet eivät voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Virikkeettömät olosuhteet aiheuttavat eläimille käytöshäiriöitä.

Myös Variston hallilla on ollut muutamia protesteja.

”Vuosia sitten portilla on ollut mielenosoittajia, ja kerran ostajia kuljettaneita bussinkuljettajia on häiriköity”, kertoo Kotipelto.


Kiinassa turkiksia myydään edelleen paljon, mutta Zhao epäilee, että tulevaisuudessa turkismyynti voi laskea myös siellä.

”Ihmiset ottavat mallia länsimaista ja seuraavat trendejä.”

Zhaon mukaan ihmiset eivät ole Kiinassa yhtä järjestäytyneitä kuin länsimaissa, joten eläinaktivisteja ei vielä ole samassa määrin. Zhao uskoo, että turkisten käyttö jatkuu Kiinassa, ainakin jossakin muodossa.

”Tuote voi vaihtua. Nyt käytetään vielä takkeja, mutta tulevaisuudessa nuoret eivät ehkä enää halua niitä. Ehkä tilalle tulee turkisreunainen huppu tai huivi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  2. 2

   Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

  3. 3

   Osakemarkkinoilla taas kylmää kyytiä: Pörssien lasku lyö jo ennätyksiä

  4. 4

   Syrjäisellä parkkipaikalla on pieni sininen mökki, jonne kulinaristit ajavat Savosta saakka ahtamaan jauhelihatankoja

  5. 5

   Emme voi valita ajatuksia ja tunteita – Asiantuntija antaa keinoja vaikuttaa sisäiseen ääneen, ja yksi niistä on ”kaupan kassa” -tekniikka

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  5. 5

   Pääministeri: Koronavirukseen tärkeää varautua huolellisesti, mutta samalla välttää ylimitoitettuja toimia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää