Vantaa    |   HS Vantaa

Vantaalla on syrjäinen halli, jonka sisälle pääsevät vain harvat ja valitut – siellä tehdään kaikessa hiljaisuudessa kansainvälistä miljoonabisnestä

Parisataa ihmistä ympäri maailmaa käy säännöllisesti varastohallissa, johon ei pääse sisään kuka tahansa. Hallin sisällä käydään massiivista turkishuutokauppaa. Joulukuussa siellä myytiin yli 100 000 nahkaa.Kiinalainen Ben Zhao, 37, herää Pekingissä aikaisin aamulla. Aamupalaksi hän syö tyypillisen kiinalaisen aamiaisen, nuudeleita ja teetä. Sitten äiti tai vaimo ajaa hänet lentoasemalle.

Hieman yli kahdeksan tunnin päästä Zhao seisoo Vantaa Fur Centeriksi nimetyssä teollisuushallissa keskellä ei mitään ja pukee päälleen valkoisen takin. Takki suojaa Zhaon vaatteita karvoilta, kun hän hypistelee suomalaisten kettujen nahkoja. Zhaon sormet juoksevat tottuneesti pitkin siniketun turkkia, nopeasti hän osaa arvioida karvan paksuuden ja pituuden.

Yhdestä tuuheakarvaisesta ketusta saa noin kahdeksan turkisreunusta vaikkapa huppuun. Pienemmästä saa vain neljä. Koko takkiin tarvitaan kolmen ketun nahat. Hallissa haisee voimakkaasti, mutta se ei haittaa Zhaoa.

”Täällä on hyvä tuuletus, Kanadan huutokaupassa haju oli paljon pahempi”, sanoo Zhao.

Vantaalla turkishuutokauppoja järjestävän Sagan Fursin viestintäpäällikön Tytti Kotipellon mukaan haju tulee eläinten ruoasta.

”Se on eläinten syömän rehun haju. Se tarttuu turkiksiin.”

Riippuen siitä, pitääkö Ben Zhao näkemästään ja tuntemastaan, aikoo hän ostaa noin 5 000–10 000 nahkaa. Tällä kertaa ostetut tai myydyt määrät eivät ole yhtä suuria kuin maaliskuun tai kesäkuun huutokaupoissa, sillä joulukuussa järjestettävät huutokaupat ovat välimarkkinat.

Huutokauppa järjestetään Suomessa neljä kertaa vuodessa ja Join Long Co -yrityksen palkkaama Zhao on paikalla kaikissa.

”Nyt myynnissä on noin 246 000 ketunnahkaa ja 34 000 supia”, kertoo Tytti Kotipelto.


Saga Furs on järjestänyt turkishuutokauppoja jo vuosia. Ensimmäiset paikalliset huutokaupat järjestettiin 1940-luvulla. Saga Furs listautui Helsingin pörssiin vuonna 1986 ja on alansa ainoa pörssiyhtiö.

Vantaan tiloissa Saga Furs on toiminut 1980-luvulta lähtien. Saga Furs työllistää yhteensä 350 ihmistä, joista 150 on vakituisia ja loput kausityöntekijöitä.

”Henkilöstön vaihtuvuus on todella pientä, vain kaksi prosenttia vuodessa”, kertoo Kotipelto.

Pari vuotta sitten Saga Furs sai kaikki toimintonsa saman katon alle, kun Variston Kodin1-myymälä lopetti toimintansa. Aiemmin minkinnahkojen lajittelu tehtiin muualla, mutta nyt sekin hoidetaan Vantaalla.

Hallia vartioidaan vuorokauden ympäri, eikä sisään huutokauppoihin kävellä noin vain. Jotta saliin pääsee, täytyy olla ostajanumero.

Ostajia on tällä kertaa parisataa, kesäkuussa paikalle tuli noin 500 ihmistä. Zhaolle Variston huutokauppahalli on tuttu paikka.

”Olen käynyt täällä kuuden vuoden ajan, yhteensä noin 25 kertaa.”


Karun hallin lisäksi Zhao ei Vantaasta juuri muuta näekään. Päivät huutokaupassa ovat helposti yli 12-tuntisia, eikä väliajalla ehdi mihinkään. Yöt hän viettää hotellissa Helsingissä. Jos vapaa-aikaa jää, hän viettää sen Helsingin keskustassa.

”Helsingissä ei ole pakollisia nähtävyyksiä, kuten Kiinan muuri, joten yleensä shoppailen ja syön jotakin.”

Tuliaisiksi kotiin Kiinaan hän on vienyt suomalaista lasia, Marimekon tuotteita ja kelloja. Entä turkiksia?

”Vaimolleni olen ostanut turkin, itselläni ei ole mitään.”

Kiina on maailman suurin turkistuottaja, joten luulisi, että Zhaolla ei olisi tarvetta tulla Suomeen. Mutta Zhaon mukaan laatu ei ole samanlaista.

”Myös Kiinassa myydään turkiksia, mutta ne eivät ole yhtä hyvälaatuisia kuin Suomessa. Laatu ratkaisee”, kertoo Zhao.

Suomi on maailman suurin sertifioitujen ketunnahkojen tuottaja koko maailmassa. Monia ostajia kiinnostaa erityisesti sinikettu. Sitä ei tarhata enää kuin Suomessa ja Kiinassa. Suurin osa nahoista viedään Kiinaan ja sitä myös Zhao aikoo ostaa.

Vaikka laatu tuo Zhaon Suomeen, tuo hänet tänne myös se tosiasia, että turkishuutokauppoja ei järjestetä missään muualla maailmassa kuin Suomessa ja Tanskassa. Vielä viime vuonna huutokauppa järjestettiin myös Kanadassa, mutta ei enää tänä vuonna.

Ala on pitkään ollut vastatuulessa eikä kauppa käy entiseen malliin. Vantaalla joulukuun huutokaupassa tarjolla olleista 246 000:sta ketunnahasta myytiin puolet.Turkistarhausta vastaan osoitetaan mieltä monissa paikoissa Suomessa ja maailmalla. Useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen kokonaan, näiden joukossa muun muassa Britannia ja Saksa.

Turkistarhausta vastustetaan muun muassa sen vuoksi, että häkissä eläimet eivät voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Virikkeettömät olosuhteet aiheuttavat eläimille käytöshäiriöitä.

Myös Variston hallilla on ollut muutamia protesteja.

”Vuosia sitten portilla on ollut mielenosoittajia, ja kerran ostajia kuljettaneita bussinkuljettajia on häiriköity”, kertoo Kotipelto.


Kiinassa turkiksia myydään edelleen paljon, mutta Zhao epäilee, että tulevaisuudessa turkismyynti voi laskea myös siellä.

”Ihmiset ottavat mallia länsimaista ja seuraavat trendejä.”

Zhaon mukaan ihmiset eivät ole Kiinassa yhtä järjestäytyneitä kuin länsimaissa, joten eläinaktivisteja ei vielä ole samassa määrin. Zhao uskoo, että turkisten käyttö jatkuu Kiinassa, ainakin jossakin muodossa.

”Tuote voi vaihtua. Nyt käytetään vielä takkeja, mutta tulevaisuudessa nuoret eivät ehkä enää halua niitä. Ehkä tilalle tulee turkisreunainen huppu tai huivi.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  4. 4

   Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osakesäästötilille – onko Orpo poikkeuksellisen huono sijoittaja vai yli-innokas veronmaksaja?

  5. 5

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  6. 6

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  7. 7

   Demokraattijohtaja Pelosi käytti useita kyniä Trumpin virkasyytteen allekirjoittamiseen, republikaanit ärsyyntyivät

  8. 8

   Oikeusprosessit venyvät Suomessa todella pitkiksi, koska samat asiat käsitellään kahteen kertaan – eduskunnan oikeusasiamies esittää täyttä muutosta oikeusjärjestelmään

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Maailma lämpenee nyt ennätys­vauhtia: ”Kiihtyvä lämpenemis­tahti on voimakas hälytys­signaali”

  6. 6

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  7. 7

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  8. 8

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  9. 9

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  10. 10

   Ruotsin tähtibloggaaja hehkutti kesällä maailman­valloitustaan, mutta nyt hän on tehnyt konkurssin, myynyt luksus­huvilansa ja irtisanonut puolet henkilöstöstään – Mitä tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Helsinki irtisanoi korkean johtajan – Vapaavuori: ”En voi hyväksyä, että kyvyttömyyttä katsotaan läpi sormien”

  6. 6

   Esa otti halvan pillerin ja tuhosi seksi­elämänsä – 500 suomalais­miestä kertoi HS:lle kaljuuntumisen seurauksista

   Tilaajille
  7. 7

   Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   ”Mysteeriauto” puuttui poliisitehtävään: Hätävilkuin varustettu volkkari pysäytti bussipysäkin runnoneen sekavan kaksikon

  11. Näytä lisää