Vantaa    |   HS Vantaa

Johtaja tilasi kahvia lentoasemalla, myyjä lorautti joukkoon hanavettä ja rahasti 4,90 euroa – lue HS Vantaan vuoden suosituimmat jutut

Suomen kenties kallein kupillinen kahvia ja iloinen bussikuski kiinnostivat HS Vantaan lukijoita viime vuonna. Lehti ja sen verkkojulkaisut viettävät vuosipäivää. Ensimmäisen vuoden aikana toimittajamme kävivät juttukeikoilla 55 asuinalueella.Helsinkiläinen Esa Suominen oli lokakuussa lähdössä työmatkalle. Hän tilasi Helsinki-Vantaan lentokentällä tavallisen mustan kahvin, joka loppui kuitenkin kesken.

Myyjä ratkaisi tilanteen täydentämällä kahvia hanavedellä miehen silmien alla. Hinta: 4,90 euroa.

”Jäin toljottamaan, että mitä täällä tapahtuu. Otin kahvin, kiitin ja lähdin pois”, Suominen kertoi jutussa, joka oli toinen HS Vantaan vuoden suosituimmista jutuista.

Suominen kertoi toimittaja Kukka Anderssonille, että häkellyksensä takia ei edes kyseenalaistanut myyjän metodia ja kupin hintaa.

Lue lisää: Johtaja tilasi kupin kahvia Helsinki-Vantaalla, myyjä lorautti joukkoon puolet hanavettä ja rahasti 4,90 euroa: ”Otin kahvin, kiitin ja lähdin pois”

Toinen vuoden luetuimmista jutuista kertoi poikkeuksellisen iloisesta bussikuskista. Sofia Pahtela ajoi keväällä elämänsä ensimmäisen vuoron paikallisbussin ratissa, kertoi siitä sosiaalisessa mediassa ja sai saman tien ylitsevuotavan kiittävää palautetta.

Pahtela kertoi toimittaja Pauliina Jokiselle, että eräs asiakas jopa säikähti saadessaan huomionosoituksen.

”Tervehdin matkustajia ja huikkaan vielä moikat, kun he poistuvat autosta. Teen niin hyvinä ja huonoinakin päivinä.”

Lue lisää: Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

HS:n paikalliset lehdet viettävät tällä viikolla ensimmäistä vuosipäiväänsä. HS julkaisee pääkaupunkiseudulla HS Helsinki-, HS Espoo ja HS Vantaa -lehtiä. Ne jaetaan ilmaiseksi pääkaupunkiseudun talouksiin ja jakelupisteisiin keskiviikkoisin.

Lisäksi HS:n tilaajat saavat oman alueensa paikallislehden Hesarin välissä torstaisin. Näköislehdet voit lukea myös osoitteista HS.fi/helsinki, HS.fi/espoo ja HS.fi/vantaa. HS Helsingin vuoden suosituimmat jutut voit puolestaan lukea täältä.

Vantaalla toimittajamme ovat käyneet vuoden aikana juttukeikoilla 55:lla eri asuinalueella. Alla oleva grafiikka näyttää, mistä kaikkialta olemme kertoneet ihmisiä koskettavia tarinoita.


Juttukeikoilla toimittajamme ovat muun muassa kokeilleet ruumisarkussa makaamista ja tutkineet, miksi omakotitalon katolla on jouluvaloin koristeltu moottoripyörä.

Alla on lyhyitä kurkistuksia viime vuoden ikimuistoisiin seikkailuihin:Lepohetki ruumisarkussa

”Pyhäinpäivän aikoihin tein juttua hautaustavoista ja siitä, miten ne ovat vuosituhansien aikana muuttuneet. Juttua varten kävin tutustumassa Vantaan kaupunginmuseon näyttelyyn Kohti tuntematonta. Näyttelyssä on esillä ruumisarkku, jota saa kokeilla.

Hetken epäröinnin jälkeen oikaisin pitkälleni arkkuun, ja kuuntelin kaiuttimista tulevaa hautajaismusiikkia. Jos paikalla olisi ollut muita, en todennäköisesti olisi kokeillut arkkua, mutta sateisena keskipäivänä olin näyttelyssä yksin, ja sain rauhassa maata arkussa.

Kun kerroin makoilusta, suurin osa kauhistui. He eivät missään nimessä kokeilisi ruumisarkkua! Minua arkku ei hätkäyttänyt, jokainen meistä sinne joskus joutuu, ja olin erittäin iloinen, että pääsin sieltä itse ylös, eikä kukaan laittanut kantta kiinni. Kuolema kohtaa meistä jokaisen joskus, mutta arkkumakoilu muistutti minua siitä, että niin kauan kun arkusta pääsee omin jaloin ylös, on onnekas. On hienoa olla elossa.

Näyttely on edelleen avoinna Vantaan kaupunginmuseossa ja ruumisarkkua voi kokeilla siellä 17.4. asti.” Jonna Hovi-Horkan

Lue lisää: Myyrmäen keskustassa kävellään kivikautisten hautojen yllä: Hautaaminen on muuttunut hämmästyttävän vähän tuhansien vuosien aikanaOmakotitalon katolle päätynyt moottoripyörä alkoi kiinnostaa

”Ajoin marraskuussa Tuusulanväylää pohjoiseen ja huomasin tien reunustalla erikoisen näyn: vanhan omakotitalon, jonka katolla oli jouluvaloilla koristeltu moottoripyörä. Pyörän päällä oli myös ”kuski”.

Jatkoin matkaani, mutta päätin selvittää, mistä on kyse. Pian sain tietää, että tämä kaksipyöräinen on monille kuin maamerkki ja pyörä on seissyt katolla useita vuosia. Kiinnostukseni yltyi. Pari viikkoa myöhemmin ajoin uudelleen talon ohi ja päätin käydä katsomassa taloa tarkemmin. En uskaltanut mennä ovelle saakka. Myönnän, minua jännitti.

Lopulta selvisi, että puutalo on päihteettömän moottoripyöräkerhon kerhotila. Puhuin Pan Raisers -seuran puheenjohtajan kanssa pitkään ja selvisi, että moottoripyörällä olikin mahtava tarina takanaan. Pienestä havainnosta syntyi monipuolinen juttu, se oli palkitseva kokemus.” Kukka Andersson

Lue lisää: Vesa Muttilainen löysi moottoripyörän ja nosti sen talon katolle – nyt sen satulassa oleva hahmo hämmästyttää Tuusulanväylää ajaviaAlueen sydämellisin mies

”Monta sattumaa ja mutkaa sekä annos hyvää tuuria. Niistä koostui viime kevään ikimuistoisin juttukeikka. Näin Facebookissa satunnaisen päivityksen eläkkeelle jäämässä olevasta kaupungin työntekijästä, jolle eräs myyrmäkeläinen kahvila oli päättänyt leipoa kakun kiitoksena työvuosista.

Ajattelin, että tässä voisi olla sopiva haastateltava henkilöjuttuun. Sain mieheen yhteyden pikaisesti ja ehdotin haastattelua loppuviikoksi.

”Jään kyllä eläkkeelle kahden tunnin kuluttua”, mies, Johannes Grönroos, vastasi.

Kiire tuli, mutta kannatti kiirehtiä.

Grönroos kertoi itsestään, elämästään ja työvuosistaan ja ennen kaikkea siitä, kuinka hän ei katso ketään kieroon ja pyrkii aina auttamaan muita, jos vain suinkin osaa. Osana muuta tarinaa hän kertoi, miten omalla ystävällisellä ja lämpimällä olemuksellaan hän erään kerran sai jo itsemurhapäätöksen tehneen miehen pään käännettyä.

”Hän kertoi, että oli ollut menossa koulun viereiseen metsikköön, jossa ampuisi itsensä. Oli jo tehnyt päätöksensä mutta kertoi, että tapaaminen kanssani oli muuttanut tilanteen.”

”Tällaisia ihmeellisiä tapauksia”, Grönroos sanoi.

Kun itselleni sattuu huono päivä, niin palaan tähän juttuun ja Grönroosin ajatuksiin. Se nimittäin usein auttaa.” Jussi Salmela

Lue lisää: Mies oli hiljainen ja tehnyt jo päätöksensä – Sinä päivänä Vantaan Myyrmäessä säästyi kuitenkin yksi elämä, kiitos kaikkien tunteman huoltomiehenToivottavasti tämä on vain tarina

”Kirjoitin kesällä jutun Vantaan vanhimman hautakiven alla lepäävästä Johannes Weckströmistä. Kun juttu ilmestyi, sitä oli ollut pakko lyhentää lehteen ja printtiversiosta jäi pois minua järkyttänyt tarina. Kerron sen nyt tässä.

Weckström oli lapsirakas ja otti kasvattilapsekseen orvon, Jacob Allen -nimisen pojan. Koska Tuomarinkylän kartanossa asui myös Johannes Weckströmin sisko ja veli, oli pojalla monta kasvattajaa. Ilmeisesti iäkkäät sisarukset eivät jaksaneet pitää kovaa kuria Jacobille, sillä hänestä kasvoi villi lapsi, josta palvelusväki ei pitänyt.

Tarinan mukaan erään kerran talon isäntäväki oli matkustanut Helsinkiin asioille, mutta Jacobia ei otettu mukaan matkalle. Palvelusväki vei Collen uimaan Vantaanjokeen. Jacob joutui vedessä vaikeuksiin, mutta palvelusväki ei mennyt avuksi, vaan antoi hänen hukkua.

Jacob Allenin hautakivi on Weckströmin kiven vieressä. Jacob Allen kuoli 8. kesäkuuta 1812.” Jonna Hovi-Horkan

Lue lisää: Kuka oli Vantaan vanhimman hautakiven alla lepäävä kartanonomistaja Johannes Weckström, joka otti hoitaakseen orpopojan ja kuoli naimattomana miehenä?Bisan tila hurmasi

”Aurinko paistoi, kun kaarsimme Sepänmäessä sijaitsevan maatilan pihaan viime vuoden toukokuussa. Bisan tilalla oli käynnissä kevätkylvöt ja muutaman viikon ikäiset karitsat olivat päässeet ensimmäistä kertaa ulkoilemaan. Kontrasti oli suuri, kun metsän takana näkyi Hakunilan korkeat kerrostalot. Näin lähellä kaupunkiasustusta oli aivan erilainen maailma lehmineen, lampaineen ja peltotöineen.

Bisan tilan emäntä Eva-Linn Sjöblom esitteli meille tilaa, joka on ollut suvun omistuksessa jo vuodesta 1893 lähtien. Sjöblom on viidennen polven maatilallinen.” Pauliina Jokinen

Lue lisää: Hakunilan betonilähiön kupeessa on suuri maatila, jota pitää 25-vuotias Eva-Linn Sjöblom: ”Tämä on elämäntyöni”Kenen tarina meidän pitäisi kertoa? Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä kiinnostavista paikoista, ihmisistä ja ilmiöistä Helsingissä. Lähetä vinkkisi osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää