Vantaa    |   HS Vantaa

Vanhanajan ostoskeskus revitään alas Myyrmäessä: ”Rakennus on päästetty liian huonoon kuntoon”

1970-luvun ostarin taru näyttää tulleen tiensä päähän. Tilalle tulee kerrostalo.



Vantaalla Myyrmäessä sijaitsevan Kuohukujan ostarin loppu lähenee. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi suunnitelman rakentaa tilalle asuinkerrostalo ja liikerakennus.

Ostoskeskuksen asemakaavamuutos on jo toista kertaa kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä. Aiempi kaavamuutos palautui valmisteluun kaupunginvaltuustosta.

Edellistä kaavamuutosta vastustivat kristillisdemokraattien, keskustan, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien ryhmät, koska he halusivat säilyttää kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokitellun ostoskeskuksen. Kuohukujan ostoskeskusta pidetään poikkeuksellisen näyttävänä esimerkkinä 1960–1970-lukujen liimapuupalkkiarkkitehtuurista.

Vuonna 1972 valmistuneen ostoskeskuksen on suunnitellut arkkitehti Ilpo Hälvä. Sekä Vantaan kaupunginmuseo että Vantaa-seura ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Vantaalla vanhat ostoskeskukset on poikkeuksetta jyrätty maan tasalle. Vantaalla ei ole suojeltu yhtään ostoskeskusta toisin kuin esimerkiksi Helsingissä, jossa suojelukaava on tehty kolmelle ostoskeskukselle.

Rakennustutkija Susanna Paavola kertoi HS-Vantaalle vuosi sitten antamassaan haastattelussa, että museon mukaan Kuohukujan ostoskeskusta ei tulisi purkaa ainakaan kokonaan.

Tällä kertaa purkusuunnitelmia tuskin kuitenkaan vastustetaan valtuustossa, sillä ostoskeskuksesta tehdyt uudet lisäselvitykset osoittivat, että rakennus on erittäin huonokuntoinen.

Rakennusvalvonnan arvion mukaan ostoskeskus ei ole taloudellisteknisesti korjattavissa. Selvityksen mukaan vanhassa ostoskeskuksessa ei ole käyttökelpoisia rakennusosia. Ne eivät täytä nykyisiä rakentamismääräyksiä tai ovat kunnoltaan huonoja tai eivät ole alkuperäisiä. Katto on vuotanut, palkit ovat taipuneita ja pilarit alapäistään lahot.

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Tarja Eklund (sd) sanoo, että rakennuksen kunnostaminen näyttää epätodennäköiseltä.

”Rakennus on päästetty liian huonoon kuntoon. Sen säilyttäminen tulisi hirvittävän kalliiksi.”

Eklundin mukaan on valitettavaa, että Kiinteistö Oy Myyrinmäki tai kaupunki eivät ole pitäneet rakennuksesta parempaa huolta.

”Kyllä tällaisia ajankuvia pitäisi saada säilytettyä. Mutta suojeltava rakennus täytyy olla siinä kunnossa, että sen voi suojella. Nyt ei ole. Mahdoton on mahdotonta.”

Eklund arvelee, että joillakin ryhmillä saattaa edelleen olla haluja säilyttää ostari. Kokoomus ei kuitenkaan kuulu niihin. Kaupunginvaltuuston ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Piia Kurki (kok) toivoo, että asemakaavamuutos hyväksytään tällä kertaa.

”Arkkitehtuuri siinä ei ole niin merkittävää, että se kannattaisi säilyttää.”

Kurki myös sanoo, että ostoskeskus sijaitsee alueella, jota halutaan tiivistää. Vajaakäytöllä olevan ostoskeskuksen tilalle on Kurjen mukana järkevämpää rakentaa asuinrakennus.

Kaavamuutos siirtyy nyt kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi. Jos kaava hyväksytään, tarkoittaa se Kuohukujan ostoskeskuksen purkamista. Suuria muutoksia uuteen kaavasuunnitelmaan ei ole tehty, mutta nyt läpi menneessä ehdotuksessa muun muassa kerrostalon perheasuntojen määrää on lisätty.

Suunnitelmissa on, että uusien rakennusten parkkipaikat sijoitetaan osin pysäköintihalliin ja osin pysäköintitontille. Pysäköintihallin katolle kaavaillaan saunaa.

Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan uudisrakennuksen rakennusmateriaaleihin otetaan inspiraatiota vanhasta rakennuksesta. Uuteen kerrostaloon on tarkoitus käyttää tummaa tiiltä, puupalkkeja ja oransseja levyjä.

Juttua on korjattu 14.2. kello 9.52. Myös kristillisdemokraatit vastustivat kaavamuutosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää