Vanhanajan ostoskeskus revitään alas Myyrmäessä: ”Rakennus on päästetty liian huonoon kuntoon” - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Vanhanajan ostoskeskus revitään alas Myyrmäessä: ”Rakennus on päästetty liian huonoon kuntoon”

1970-luvun ostarin taru näyttää tulleen tiensä päähän. Tilalle tulee kerrostalo.

Kuohukujan ostoskeskusta pidetään hyvänä esimerkkinä 1960–1970-lukujen liimapuupalkkiarkkitehtuurista. Kuva: Markus Jokela / HS

Julkaistu: 13.2. 13:10, Päivitetty 13.2. 14:10

Vantaalla Myyrmäessä sijaitsevan Kuohukujan ostarin loppu lähenee. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi suunnitelman rakentaa tilalle asuinkerrostalo ja liikerakennus.

Ostoskeskuksen asemakaavamuutos on jo toista kertaa kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä. Aiempi kaavamuutos palautui valmisteluun kaupunginvaltuustosta.

Edellistä kaavamuutosta vastustivat kristillisdemokraattien, keskustan, vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien ryhmät, koska he halusivat säilyttää kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokitellun ostoskeskuksen. Kuohukujan ostoskeskusta pidetään poikkeuksellisen näyttävänä esimerkkinä 1960–1970-lukujen liimapuupalkkiarkkitehtuurista.

Vuonna 1972 valmistuneen ostoskeskuksen on suunnitellut arkkitehti Ilpo Hälvä. Sekä Vantaan kaupunginmuseo että Vantaa-seura ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Vantaalla vanhat ostoskeskukset on poikkeuksetta jyrätty maan tasalle. Vantaalla ei ole suojeltu yhtään ostoskeskusta toisin kuin esimerkiksi Helsingissä, jossa suojelukaava on tehty kolmelle ostoskeskukselle.

Rakennustutkija Susanna Paavola kertoi HS-Vantaalle vuosi sitten antamassaan haastattelussa, että museon mukaan Kuohukujan ostoskeskusta ei tulisi purkaa ainakaan kokonaan.

Tällä kertaa purkusuunnitelmia tuskin kuitenkaan vastustetaan valtuustossa, sillä ostoskeskuksesta tehdyt uudet lisäselvitykset osoittivat, että rakennus on erittäin huonokuntoinen.

Rakennusvalvonnan arvion mukaan ostoskeskus ei ole taloudellisteknisesti korjattavissa. Selvityksen mukaan vanhassa ostoskeskuksessa ei ole käyttökelpoisia rakennusosia. Ne eivät täytä nykyisiä rakentamismääräyksiä tai ovat kunnoltaan huonoja tai eivät ole alkuperäisiä. Katto on vuotanut, palkit ovat taipuneita ja pilarit alapäistään lahot.

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen Tarja Eklund (sd) sanoo, että rakennuksen kunnostaminen näyttää epätodennäköiseltä.

”Rakennus on päästetty liian huonoon kuntoon. Sen säilyttäminen tulisi hirvittävän kalliiksi.”

Eklundin mukaan on valitettavaa, että Kiinteistö Oy Myyrinmäki tai kaupunki eivät ole pitäneet rakennuksesta parempaa huolta.

”Kyllä tällaisia ajankuvia pitäisi saada säilytettyä. Mutta suojeltava rakennus täytyy olla siinä kunnossa, että sen voi suojella. Nyt ei ole. Mahdoton on mahdotonta.”

Eklund arvelee, että joillakin ryhmillä saattaa edelleen olla haluja säilyttää ostari. Kokoomus ei kuitenkaan kuulu niihin. Kaupunginvaltuuston ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Piia Kurki (kok) toivoo, että asemakaavamuutos hyväksytään tällä kertaa.

”Arkkitehtuuri siinä ei ole niin merkittävää, että se kannattaisi säilyttää.”

Kurki myös sanoo, että ostoskeskus sijaitsee alueella, jota halutaan tiivistää. Vajaakäytöllä olevan ostoskeskuksen tilalle on Kurjen mukana järkevämpää rakentaa asuinrakennus.

Kaavamuutos siirtyy nyt kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi. Jos kaava hyväksytään, tarkoittaa se Kuohukujan ostoskeskuksen purkamista. Suuria muutoksia uuteen kaavasuunnitelmaan ei ole tehty, mutta nyt läpi menneessä ehdotuksessa muun muassa kerrostalon perheasuntojen määrää on lisätty.

Suunnitelmissa on, että uusien rakennusten parkkipaikat sijoitetaan osin pysäköintihalliin ja osin pysäköintitontille. Pysäköintihallin katolle kaavaillaan saunaa.

Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan uudisrakennuksen rakennusmateriaaleihin otetaan inspiraatiota vanhasta rakennuksesta. Uuteen kerrostaloon on tarkoitus käyttää tummaa tiiltä, puupalkkeja ja oransseja levyjä.

Juttua on korjattu 14.2. kello 9.52. Myös kristillisdemokraatit vastustivat kaavamuutosta.

Yllätyskäänne Vantaan politiikassa: Pitkään purettavaksi kaavailtu ostari Myyrmäessä sai lisätoivoa

Aavemainen ostoskeskus tekee kuolemaa Myyrmäessä – Muualla vanhoja ostareita jo arvostetaan, Vantaa ei ole suojellut yhtäkään