Päiväkotien tuloselvityksessä on kohta, jota nykyvanhemmat eivät ymmärrä – Se on peräisin ajalta, jolloin lehmiä lypsettiin käsin - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Päiväkotien tuloselvityksessä on kohta, jota nykyvanhemmat eivät ymmärrä – Se on peräisin ajalta, jolloin lehmiä lypsettiin käsin

Mikä ihme on syytinki ja miksi sitä kysytään päiväkodin tuloselvityslapussa?

Mitenkä on, onko syytinkivähennyksiä? Muista merkata se varhaiskasvatuksen tuloselvityslomakkeeseen. Kuva: Vantaan kaupunki

Julkaistu: 14.2. 15:19, Päivitetty 14.2. 16:10

Päiväkoti-ikäisen vanhempi, onko tullut tehtyä syytinkisopimus? Muistithan merkata sen Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen tuloselvityslappuun.

Mutta mikä ihme on syytinki? Sana tuntuu kuuluvan menneisyyteen, aikaan jolloin lehmiä lypsettiin vielä käsin. Ja sieltä ajalta se onkin peräisin.

”Syytinki on ikivanha maatalouden aikainen sopimus, joka liittyy sukupolvenvaihdokseen. Nuoripari joutuu huolehtimaan vanhan isäntäparin elatuksesta”, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen suunnittelija Merja Asikainen.

Syytinki eli kiinteistöeläke on oikeudellinen järjestely, jolla yleensä sovitaan asumisoikeudesta. Eli esimerkiksi, jos nuorempi sukupolvi saa maatilan, sovitaan syytinkisopimuksessa, että vanhalla pariskunnalla on yhä oikeus asua talossa.

Syytinkisopimukseen voi kuulua muutakin, kuten sopimus siitä, että vanhan pariskunnan ruoan ja sähkön maksavat tilan uudet jatkajat.

Vaikea uskoa, että Vantaalta löytyisi kovin monta päiväkoti-ikäisen huoltajaa, joilla on syytinkisopimus. Omakotitalon tai saati sitten kerrostalon nurkkiin harvemmin otetaan edellistä sukupolvea asumaan.

”En ole ikinä törmännyt yhteenkään. Ei täällä pääkaupunkiseudulla ole sellaisia”, arvelee Asikainen.

Asikaisen mukaan vastausvaihtoehto kummittelee edelleen tuloselvityslapussa, koska syytinki on mukana varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaissa.

”Se ei ole meidän oma keksintö. Opetusministeriö osaa sanoa, miksi kohta on edelleen Vantaan lomakkeessa. ”

Opetusministeriön mukaan kohta on oltava lomakkeessa, koska kyseessä on laki.

”Jos jollain vantaalaisella olisi syytinkisopimus, heillä on oikeus siihen, että mahdollinen syytinkivähennys otetaan huomioon varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa”, kertoo opetusneuvos Tarja Kahiluoto.