Britti Aaron Barris ihmetteli, miksi suomalaiset kaivavat pulloja roskakoreista – Nyt hän esittelee keksinnön, joka voi mullistaa pullojen kierrätyksen - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Britti Aaron Barris ihmetteli, miksi suomalaiset kaivavat pulloja roskakoreista – Nyt hän esittelee keksinnön, joka voi mullistaa pullojen kierrätyksen

Vantaalla asuvan brittimiehen keksintö voi mullistaa pullojen kierrättämisen. Can-Caddya todennäköisesti kokeillaan pian pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa.

Tässä on ”Can-Caddy” testattavana suomalaisessa roskakorissa. Kyseessä on yleismallinen pulloille tarkoitettu pidike.

Tässä on ”Can-Caddy” testattavana suomalaisessa roskakorissa. Kyseessä on yleismallinen pulloille tarkoitettu pidike. Kuva: Aaron Barris

Julkaistu: 28.2. 16:53

”Muutin tänne viisi vuotta sitten ja ihmettelin, miten ihmiset tunkevat kätensä olkapäätä myöten roskakoriin kerätäkseen tyhjiä pulloja.”

Näin kertoo Vantaan Myyrmäessä asuva Aaron Barris, joka muutti Britanniasta Suomeen rakkauden perässä vuonna 2015. Barris kehitti idean, joka mullistaisi julkisten tilojen jäteongelman, jossa kierrätyspullot heivataan suotta roskiin.

Kyseessä on yleismallinen pulloille tarkoitettu pidike, joka tekisi pullojen kierrättämisestä turvallisempaa.

Kuvassa Can-Caddy kokeilukäytössä juna-asemalla.

Kuvassa Can-Caddy kokeilukäytössä juna-asemalla. Kuva: Aaron Barris

Keksintö on klipseillä kiinnitettävä tölkkiteline, Can-Caddy, jonka voi asettaa minne tahansa esimerkiksi roskakorien kylkeen, katuvalojen tolppiin tai pyörätelineisiin. Siihen sopivat monen kokoiset pullot ja tölkit.

”Tähän kokeiltiin 3–4 erilaista mallia ennen kuin oikeanlainen syntyi.”

Barris perusti yhtiökumppaninsa Teemu Tuhkasen kanssa pienestä ideasta syntyneen yrityksen. Sen lisäksi, että miehet jakavat yrityksen puoliksi, he ovat naapureita.

Miehet perustelevat keksintöään tarpeelliseksi, sillä monissa muissa Euroopan maissa vastaavanlaisia menetelmiä on jo käytössä.

Tosin tuotetta ei vielä näy katukuvassa, sillä sen käyttöönotossa on vielä monia hidastavia vaiheita. Tällä hetkellä he odottavat kuumeisesti päätöstä, joka ratkaisisi otetaanko tölkkitelineet kokeilukäyttöön esimerkiksi kauppakeskus Jumbossa, Myyrmannissa Vantaalla ja Isossa Omenassa Espoossa.

Brittimies Barris oli sulatellut ajatusta tölkkitelineestä jo vuosia, mutta lopullinen päätös sen toteuttamisesta syntyi, kun miehet löivät viisaat päänsä yhteen oluen äärellä.

”Menimme naapurin [Tuhkasen] kanssa käymään baarissa ja pohdimme, mikä suomalaisessa jätteenkierrätyksessä on vialla? Sitten keksimme, että voisimme oikeasti tehdä pullojen kierrättämiselle jotain ja ratkaista ongelman”, Barris kuvailee iltaa, jolloin idea alkoi kehittyä.

Miehet perustivat yrityksen nimeltä BaTuk Oy viime vuoden marraskuussa. Tällä hetkellä yrityksellä on Can-Caddy -telineestä neljä koekappaletta, mutta ne eivät ole esillä julkisilla paikoilla.

”Tuotamme telineitä lisää tulevina viikkoina kokeilua varten.”