Hallitus jyrähti ja Jani Viljakaisen taksikeikat loppuivat kuin seinään: ”Oli pakko keksiä jotain”, uuden bisneksen pikavauhtia keksinyt yrittäjä sanoo - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Hallitus jyrähti ja Jani Viljakaisen taksikeikat loppuivat kuin seinään: ”Oli pakko keksiä jotain”, uuden bisneksen pikavauhtia keksinyt yrittäjä sanoo

Lähitaksi lanseerasi uuden palvelun nimeltä lähiapu. Rajatorpan ravintola Koto hyödyntää kuskeja nyt ruoan kotiinkuljetuksessa.

Lähitaksin yrittäjä Jani Viljakainen lähdössä viemään ravintola Koton lounasannoksia ennakkotilauksen tehneille. Kuva: Johanna Levoniemi

Julkaistu: 21.3. 9:19, Päivitetty 21.3. 9:47

Pähkinärinteessä asuvan Lähitaksin yrittäjän Jani Viljakaisen työ muuttui alle viikossa täydellisesti, kun Suomen hallitus ilmoitti uusista rajoitustoimista maanantaina. Taksirintamalla kuin muuallakin Suomessa liikehdintä hiljeni.

”Autot seisovat tolpilla, joten minun oli pakko keksiä jotain.”

Viljakainen jakoi nopeasti Facebook-ilmoituksen, jolla tarjosi paikallista kaupankäyntiapua koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville. Hän sanoo, että se on parempi kuin ei mitään.

Nyt Viljakainen tekee yhteistyötä Rajatorpassa sijaitsevan ravintola Koton kanssa: Hän kuljettaa lähialueen asukkaiden tilaamia ruoka-annoksia Länsi-Vantaan alueella.

Lounasajan ulkopuolella Viljakainen kyyditsee tavalliseen tapaan ihmisiä tai hoitaa asukkaiden puolesta ruokaostoksia.

Ensimmäinen kuljetuspäivä oli eilen ja tilauksia tuli rutkasti.

Yhteistyö syntyi, kun ravintola Koton yrittäjä Johanna Levoniemi oli yhtä lailla tiukan paikan edessä. Alle viikossa ravintolassa tapahtui dramaattinen asiakaskato ja Levoniemi lanseerasi pian uuden suunnitelman ravintolalleen. Hän keksi, että lounaan voisi tilata edeltävänä päivänä suoraan kotiin.

Ravintoloitsija Johanna Levoniemi kiikuttaa lounastilaukset lämpölaatikossa Jani Viljakaisen kyytiin. Kuva: Johanna Levoniemi

”Nyt tehdään mitä voidaan. Tällä alueella asuu paljon lapsiperheitä, eikä vanhemmilla välttämättä ole aikaa laittaa ruokaa etätyön lomassa.”

Hän otti yhtyettä taksiyrittäjään, jolloin molemmat hyötyisivät ideasta. Koton kokit tekevät ruoan ja Lähitaksin kuski saa kuuden euron kuljetuspalkkion ruoan perille viemisestä. Ruokakuljetuksia tekee tällä hetkellä myös toinen taksikuljettaja Vapaalasta.

”Meidän alalla tsempataan toisia todella paljon”, Levoniemi kuvailee yksityisyrittäjien tilannetta.

Lisäksi Lähitaksi lanseerasi torstaina aivan uuden lähiapu kauppa- ja asiointipalvelun helpottamaan ikäihmisten ja riskiryhmään kuuluvien arkea.

Lähiavussa Lähitaksi hoitaa asiakkaidensa puolesta erilaiset päivittäisasiat silloin, kun nämä eivät itse siihen pysty tai ehdi. Myös taksikuljettaja Viljakainen on hoitanut kauppaostoksia vanhusten puolesta.

Uusi palvelu toimii yksinkertaisesti: Asiakas tekee ensin kauppalistan valmiiksi, ja tilaa tämän jälkeen Lähitaksin auton tilauskeskuksesta numerosta 0100 7300. Palvelu on avoinna 24/7.

Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen kertoo Lähitaksin tuoreessa tiedotteessa, että kyydistä maksetaan joko taksamittarin mukaan tai aikaveloituksena 15 euroa alkavalta 30 minuutilta.

Kun kuljettaja saapuu, asiakas antaa tälle ostoslistan ja rahaa ostosten maksuun. Ennakkomaksussa käy vain käteinen raha.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Vantaa - luetuimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat