Miten kaikkia nappeja voi koskea hygieenisesti kaupungilla? 19-vuotias vantaalaisopiskelija keksi tulostettavan ratkaisun - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Miten kaikkia nappeja voi koskea hygieenisesti kaupungilla? 19-vuotias vantaalaisopiskelija keksi tulostettavan ratkaisun

Vantaalainen Onni Eriksson mietti Helsingin keskustassa, miten vastaantulevia nappeja pitäisi painaa hygieenisesti. Hän hahmotteli tietokoneellaan avaimenperän, joka sopii esimerkiksi hissinappien kosketteluun.

Vantaalainen Onni Eriksson suunnitteli avaimenperäksi sopivan apuvälineen.

Julkaistu: 7.4. 8:39

Koronaepidemian keskellä vantaalainen Onni Eriksson halusi auttaa. Vähän aikaa sitten armeijasta kotiutuneen 19-vuotiaan päivät kuluivat etätöissä asiakaspalvelijana ja pääsykokeisiin lukiessa.

”Oli sellainen tunne, että haluaisin jotenkin olla kuitenkin hyödyksi tässä tilanteessa”, Eriksson sanoo.

Sopiva tapa siihen löytyi kuin sattumalta. Vapaaehtoisryhmässä pohdittiin, miten ovia voisi avata mahdollisimman hygieenisesti.

Ongelma oli tuttu Erikssonillekin. Jo epidemian alkuvaiheessa hän huomasi pohtivansa samoja kysymyksiä työmatkallaan Helsingin keskustan läpi. Matkalla vastassa oli monenlaisia nappeja.

”Aika paljon piti miettiä, että millä minä nyt painan noita”, Eriksson sanoo.

Useamman vuoden 3d-tulostamista harrastanut Eriksson uskoi löytävänsä ratkaisun. Hän piirsi tietokoneella mallin avaimenperästä, jonka avulla voisi painaa niin hissien kuin maksupäätteidenkin nappeja ja avata ovia tarttumatta kahvoihin käsin.

Avaimenperät syntyvät lähituotantona, sillä Eriksson tulostaa niitä kotonaan kolmella 3d-tulostimellaan. Yhden avaimenperän tulostaminen kestää noin puoli tuntia, sille sopivan kotelon tulostaminen noin tunnin.

Avaimenperässä on koukku, jonka avulla voi avata ovia.

Eriksson kertoi kehittelemästään avaimenperästä ja sille sopivasta kotelosta sosiaalisessa mediassa. Myynti tapahtuu niin ikään Facebook-sivujen kautta. Positiivista palautetta ja tilauksia on tullut jo muutamassa päivässä mukavasti.

”On ollut vähän kiirettä noilla printtereillä”, Eriksson sanoo.

Viiden euron myyntihinta riittää lähinnä tulostamisesta syntyneiden kulujen kattamiseen. Se ei Erikssonia haittaa, sillä hän ei tavoittele suurta taloudellista voittoa. Tärkeintä on voida tuntea tekevänsä edes jotain tilanteen helpottamiseksi.

”Pääasia, että saa maksettua vähän noita printtereitä ja muoveja.”

Materiaalina Eriksson käyttää biohajoavaa PLA-nauhaa, joten avaimenperän voi epidemian jälkeen kierrättää. PLA ei valikoitunut materiaaliksi sattumalta.

”Ajattelin, että se on kuitenkin aika tärkeää, ettei tule sitten ihan sellaisia turhia muovikappaleita tämän jälkeen”, Eriksson sanoo.

Aalto-yliopiston pääsykokeisiin lukeva Eriksson haaveilee luovansa tulevaisuudessa uusia tuotteita työkseen.

Avaimenperät ovat osoittautuneet hyväksi aluksi. Niitä Eriksson saa valmistaa vielä monena iltana.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Vantaa - luetuimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat