Poikkeuksellisen hyvin säilynyt suojeltu talo isoissa ongelmissa Vantaalla – Kävijät kaikkosivat, rahat loppuvat ja remontti romuttaisi historiallisen arvon - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Poikkeuksellisen hyvin säilynyt suojeltu talo isoissa ongelmissa Vantaalla – Kävijät kaikkosivat, rahat loppuvat ja remontti romuttaisi historiallisen arvon

Vantaan vanhimpiin rakennuksiin kuuluva Övre Nybacka maksaa Vantaa-Seuralle yli 2000 euroa kuussa, vaikka tuloja ei tule lainkaan. ”Tilakeskus katsoo puhtaasti numeroita.”

Övre Nybackan päärakennus on Vantaan vanhimpia rakennuksia.

Julkaistu: 27.5. 8:42, Päivitetty 27.5. 9:40

Kotiseututalo Övre Nybackaa vuokraava kotiseutuyhdistys Vantaa-Seura on vaikeuksissa.

Vantaa-Seura ei ole saanut koronavirusepidemian vuoksi lainkaan tuloja Övre Nybackasta helmikuun jälkeen. Normaalisti Vantaa-Seura saa tuloja, kun se vuokraa taloa edelleen yksityistilaisuuksiin, kuten perhejuhliin.

Talon omistava Vantaan kaupunki ei ole toistaiseksi suostunut vuokranalennukseen. Vantaa-Seura maksaa edelleen noin 1 600 euroa kuussa kaupungille, sekä muita juoksevia kuluja.

Aiemmin Vantaan kaupunki tiedotti, että järjestöt voivat hakea kahden kuukauden vuokranpalautusta koronaepidemian vuoksi. Tilakeskus kuitenkin hylkäsi Vantaa-Seuran hakemuksen, koska viime vuosi oli voitollinen.

”Tilakeskus katsoo puhtaasti numeroita. Toivomme, että voimme vielä neuvotella ja saada tähän kaikkia tyydyttävän ratkaisun. Mielestäni on epäreilua, että opastuksilla ja muulla kovalla työllä ansaitut tulot pitäisi maksaa vuokrana”, sanoo Vantaa-Seuran johtokunnan puheenjohtaja Andreas Koivisto.

Jos vuokrahelpotuksia ei tule, on Vantaa-Seura vaarassa menettää Övre Nybackan.

Vantaa-Seuran johtokunnan jäsen Matti Hilli ei usko, että Övre Nybacka voi toimia yksityisessä omistuksessa.

”Toimintaa on vaikea saada kannattavaksi, koska tila asettaa omat rajoituksensa.”

Övre Nybackan suojellussa juhlatilassa saa olla enintään 60 henkilöä kerrallaan. Määrää ei voi kasvattaa, koska rakennuksesta puuttuu toinen poistumistie. Sen rakentaminen alentaisi rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.

”Kaikkea ei voi panna rahaksi”, sanoo Hilli.

Vantaa-Seura toivoo, että kaupunki ymmärtää rakennuksen kulttuurisen merkityksen. Övre Nybackan vanhimmat osat ovat 1800-luvulta, ja se on yksi parhaiten Vantaalla säilyneistä historiallisista pihapiireistä.

”Pidän tärkeänä, että talo pysyy sellaisen tahon hallussa, jolla on intressejä historian vaalimiseen”, sanoo Andreas Koivisto.

Vantaan kaupunki osti Övre Nybackan rakennukset vuonna 1980. Päärakennus kunnostettiin ja avattiin kotiseututalona vuonna 1990. Vantaa-Seura on vuokrannut päärakennusta vuodesta 2013 lähtien.

Övre Nybacka ei ole ainut koronavirusepidemian vuoksi vaikeuksiin joutunut yhdistystalo.

Suomen Kotiseutuliiton tiedotteen mukaan useat seurantaloja ylläpitävät yhteisöt ovat vaikeuksissa, kun tiloja ei voida käyttää eikä tuloja saada kattamaan kiinteitä kustannuksia. Seurantaloja omistavien yhdistysten keskusjärjestöt ovat vedonneet päättäjiin yhdistysten tukemiseksi.

Lue lisää: Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

HS Vantaa|Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Vantaa - luetuimmat

Luitko jo nämä?