Vantaalle tulee pian lasti arkoja lampaita, joita ennusteen mukaan paijataan niin rankasti, että ne ovat loppukesästä ”hurjan sosiaalisia” - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Vantaalle tulee pian lasti arkoja lampaita, joita ennusteen mukaan paijataan niin rankasti, että ne ovat loppukesästä ”hurjan sosiaalisia”

Lauma lampaita saapuu hoitamaan maisemaa Koivuhakaan ja Hakunilan Kormuniittyyn. Kaupunkilaiset ovat odottaneet näitä karvaisia kesätyöntekijöitä, sanoo tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto.

Kuvassa viime vuoden karitsoja viettämässä aikaansa Vantaalla.

Julkaistu: 2.6. 15:20, Päivitetty 3.6. 13:52

Tällä viikolla Vantaalla voidaan jälleen laskea lampaita, kun tämän kesän villaiset ystävät saapuvat Itä-Vantaan niityille.

Monen vantaalaisen odotus huipentuu, kun Koivuhakaan Tikkurilan keskuspuistoon ja Hakunilan Kormuniittyyn saapuvat vuosittaiset kesälampaat.

Vantaan kaupungin tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto on saanut useita yhteydenottoja viime viikkojen aikana, milloin lampaita voi jälleen ihastella.

Vaherlehto kertoo, että lampaat ovat tänä vuonna hieman myöhässä aikataulusta, mutta saapuvat näillä näkymin Hakunilaan torstaina ja Koivuhakaan kesäkuun toisella viikolla. Tämä on ollut Vantaalla tapana jo useampana peräkkäisenä vuotena.

Hakunilan uuhet karitsoineen tulevat Iitistä Väinölän lammas- ja ratsutilalta. Koivuhakaan tulee puolestaan noin 30 pässikaritsaa Helsingin Haltialan tilalta. Laitumelle tullessaan ne ovat noin kolmen kuukauden ikäisiä.

Lampaat tulevat Vantaalle kesätöihin. Niiden pääasiallinen tehtävä on Vaherlehdon mukaan laiduntaa ja pitää maisemasta huolta. Siinä samalla ne ovat ihmisten ilona.

Lampaat laiduntamassa kesällä 2019.

”Pässikaritsat ovat rohkeampia ja uteliaampia kuin uuhet. Ne seuraavat laumoina ja tulevat helposti ihmistenkin lähelle rapsuteltaviksi.”

Lampaille saa tarjota tuoretta ruohoa ja heinää aitausten katselupaikoilta, mutta eläimille ei saa syöttää omia eväitä. Aitauksessa on lampaille oma juoma- ja ruokintapaikka sekä suojakatos. Aitaukseen meneminen on kielletty.

Lampaat kulkevat usein laumoina.

Vaherlehto kertoo, ettei lampaiden saapuminen ole samanlainen show kuin Viikissä lehmien vapautus laitumelle: Lampaat vain muuttavat kesäksi toiselle tilalle. Vaherlehdon lisäksi lampaista pitävät huolen kolme muutakin Vantaan kaupungin työntekijää sekä vartijat, jotka tarkkailevat lammasaitausta öisin.

Alkukesästä lampaat asettuvat Vaherlehdon mukaan vielä uuteen elinympäristöönsä ja ovat arempia kuin myöhemmin kesällä. Lampaat ovat aikaisempina kesinä tottuneet luontoon ja ihmisten huomioon nopeasti.

”Loppukesästä lampaat ovat hurjan sosiaalisia.”

Lampaat laiduntavat Vantaalla lokakuun alkuun saakka riippuen keleistä ja ruoasta. Viileässä ja sateessa lampaat pärjäävät, mutta pakkasella lampaiden juomavesi jäätyy ja ne pitää siksi siirtää sisätiloihin.

Oikaisu 3.6. kello 13.45: Artikkelin kuvat ovat Tuomas Vaherlehdon ottamia, eivätkä Tuomas Vaherkummun, kuten jutussa aikaisemmin luki. Lampaita hoitaa Tuomas Vaherlehdon lisäksi kolme muutakin Vantaan kaupungin työntekijää, eikä kaksi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Vantaa - luetuimmat

Luitko jo nämä?