Pahamaineinen ostarin piha yritetään siistiä Vantaalla – Nykytilanne on se, että piristykseksi tuoduille penkeille sammuu ihmisiä - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Pahamaineinen ostarin piha yritetään siistiä Vantaalla – Nykytilanne on se, että piristykseksi tuoduille penkeille sammuu ihmisiä

Vantaan Koivutori rapistuu kovaa vauhtia ja kulkijoista näkyy eletty elämä. Nyt torin ympäristöä ehostetaan taiteen avulla ja paikalliset asukkaat otetaan mukaan suunnitteluun.

Koivukylän asukkailta toivotaan ehdotuksia, kuinka Koivutorin ympäristön voisi saada viihtyisämmäksi.

Julkaistu: 15.6. 2:00, Päivitetty 15.6. 16:00

Siinä se nyt on, Koivukylän ostoskeskus ja sen pahamainen piha, Koivutori.

Entiseen Koivukylän kirjastoon johtavista rappusista on irronnut palasia ja pihan keskellä on alue, josta puuttuvat laatat.

Vielä vuosi sitten Koivukylässä oltiin uskossa, että ränsistynyt alue saisi uuden ilmeen. Alueelle piti tulla asuntoja sadoille asukkaille, kirjasto ja liiketiloja. Kun selvisi, että Hakopolun Liikekiinteistö oy:llä ei ollut halua purkaa Koivutorin ostoskeskusta, hiipui suunnittelukilpailun voittaneen Health City Finlandin kiinnostus. Levoton naapurusto olisi tehnyt asuntojen markkinoinnista vaikeaa.

Kaupunki oli tilanteessa vaikeassa välikädessä, sillä se ei omista ostoskeskusta.

”Kaupunki on Koivutorin ostoskeskuksessa vain vähemmistöosakkaana, joten emme voi päättää rakennuksen tulevaisuudesta”, sanoo Itä-Vantaan aluearkkitehti Vesa Karisalo.

Jotakin kaupunki kuitenkin voi tehdä. Vaikka itse ostoskeskus ei ole kaupungin vastuulla, Koivutorin ympäristö sen sijaan on. Nyt tämä ympäristö on tarkoitus saada viihtyisämmäksi perusparannusten ja taiteen avulla.

”Huonokuntoiset portaat puretaan ja rakennetaan uudestaan ja torin pinnoitusta parannetaan”, kertoo Vantaan kaupungin projektisuunnittelija Seija Tulonen.

Kytötien puolelle on tulossa esteitä, jotta jalkakäytävälle ei voi enää ajaa autolla. Huoltoliikenteelle tehdään oma pysäköintitila bussipysäkin jatkeeksi Kytötien varteen.

Visuaalisen ilmeen parantamiseen ideoita kysytään asukkailta. Kaupunki julkaisee alueen asukkaille kesäkuussa kyselyn, ja lisäksi Koivutorilla järjestetään koronatilanteen salliessa asukastilaisuus 26. elokuuta.

”Haluamme antaa asukkaille mahdollisuuden osallistua alueen ja yhteisötaideteoksen suunnitteluun”, kertoo Vantaan kaupungin kulttuurituottaja Ulla Viskari-Perttu.

Koivutorin asukastilaisuuden oli alun perin tarkoitus olla isompi tapahtuma, mutta koronaviruksen vuoksi sitä ei voida järjestää. Nyt suunnitelmissa on pienimuotoisempi tapahtuma, jossa osallistamisen apuna käytetään visuaalista kaupunkisuunnittelun menetelmää.

”Torilla on toiminnallisia pisteitä, joissa asukkaat pääsevät suunnittelemaan ja merkitsemään torin kartalle heille mieluisia elementtejä”, kertoo Viskari-Perttu.

Elementit voivat olla esimerkiksi valaisimia, toiminnallisia tiloja, kasvien ja kukkien istutuslaatikoita, yhtenäinen katos, pieni estradi tai kalusteita. Asukkaiden ehdotukset dokumentoidaan, ja niistä kumpuavat ideat otetaan huomioon suunnittelussa.

Kaupungin lisäksi mukana projektissa ovat muun muassa kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko ja valaistussuunnittelija Ari Tiilikainen. Rannikko ja Tiilikainen tekevät alueelle yhteisöllisen taideteoksen. Sitä, millainen siitä tulee ei vielä tiedetä, mutta todennäköisesti siinä näkyy alueen monikulttuurisuus.

Koivukylän alueella on muitakin Rannikon teoksia, uusin niistä on Rautkallionrinteessä roikkuva led-näyttö, Varpusen sanoja -installaatio.

Rahat Koivutorin ehostukseen tulevat Vantaan kaupungin myönteisen erityiskohtelun ohjelmasta. Ohjelman tarkoitus on vähentää hyvinvointieroja kohdentamalla resursseja ja tukitoimia sinne, missä tuen tarve on tavallista suurempi. Kohdealueiden viihtyisyyttä parannetaan yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Tulosen mukaan budjetin suuruutta ei ole vielä tarkemmin määritelty, koska projekti on alkuvaiheessa.

”Kyse on väliaikaisratkaisusta, koska menee varmaan noin kymmenisen vuotta ennen kuin alueelle saadaan asemakaavaratkaisu”, sanoo Tulonen.

Yksi ongelma kuitenkin säilyy. Vaikka alueen yleisilmettä kohennetaan, se tuskin vähentää aukion vetovoimaa sen vakiokäyttäjien silmissä.

Aukiolle kaksi vuotta sitten tuodut aallon malliset betonipenkit saavat eräältä yhteiskunnan marginaalissa elävältä asukkaalta kiitosta.

”On hyvä, että niissä on reikä pohjassa, jos sattuu sammumaan siihen”, sanoo HS:n torilla tapaama mies.

Aluearkkitehti Vesa Karisalo myöntää, että uudistukset eivät tuo ratkaisua sosiaalisiin ongelmiin.

”Tämä remontti koskee vain pintoja, ei ihmisiä. Se on vähän eri luokan ongelma. Yritämme tällä remontilla parantaa tavallisen ihmisen arkipäivää.”

Työt Koivutorilla aloitetaan ensi kesänä ja valmista on tarkoitus olla syksyllä 2021.

Muokattu 15.6.2020 kello 15.59: Artikkelin alun sanamuotoja on muokattu.

HS Vantaa|Kumma näky pysäyttää ohikulkijoita Vantaalla: Neljän metrin korkeuteen ripustettiin suuri näyttö keskellä betonilähiötä

Vantaa - luetuimmat

Luitko jo nämä?