Vantaa pystytti oman kylän formulasankarille pylvään vuonna 1999 – Nyt teos seisoo unohtuneena vessan vieressä - Vantaa | HS.fi
Vantaa|HS Vantaa

Vantaa pystytti oman kylän formulasankarille pylvään vuonna 1999 – Nyt teos seisoo unohtuneena vessan vieressä

Paalupaikka-pylväs sai lähtöpassit Martinlaaksossa olevalta Mika Häkkisen aukiolta neljä vuotta sitten. Nyt pylväs löytyy Vantaan perukoilta.

Teräksestä tehty Paalupaikka-pylväs on nykyisin Vantaan vauhtikeskuksessa.

Julkaistu: 13.7. 2:00, Päivitetty 13.7. 8:39

Siinä se nyt on, vessan ja kahvilan välissä. Kaksinkertaisen Formula 1 -maailmanmestarin Mika Häkkisen kunniaksi pystytetty taideteos, Paalupaikka.

Paikka Myllykylässä keskellä ei-mitään ei ehkä ole loistavin mahdollinen, mutta on se parempi kuin aikanaan esillä ollut vaihtoehto: omakotitalon pihakoristeena. Silloin tätä Vantaan kultapojan muistomerkkiä pääsisi ihailemaan vain rajoitettu joukko ihmisiä.

Vuoden 1999 kesäkuussa Mika Häkkinen oli todennäköisesti Suomen kuuluisin ihminen. Takana oli edellisen kauden F1-luokan maailmanmestaruuden voitto ja edessä mahdollinen toinen.

Vantaalaisesta mestarista innostunut Vantaan kaupunki päätti kunnioittaa oman kylän poikaa nimikkoaukiolla, jonka keskelle pystytettiin neljästä teräspalkista muodostunut taideteos, Paalupaikka.

Vihkiäisjuhlissa sadat ihmiset kuuntelivat, kun selostajalegenda Matti Kyllönen haastatteli Häkkisen vanhempia. Mika Häkkistä ei paikalla nähty, mutta nauhalta kuultiin tähtikuljettajan lähettämä tervehdys.

Kului muutama vuosi ja Mika Häkkinen lopetti uransa. Aukio alkoi ränsistyä. Viimeinen niitti aukiolle ja pylväälle tuli uusien rakennussuunnitelmien myötä.

Tässä vaiheessa pylväs ei ollut suuressa huudossa, kukaan ei halunnut sitä mihinkään. Jopa pylvään suunnittelija hylkäsi sen. Vuonna 2015 kirjoitetussa HS:n jutussa pylvään suunnittelija toivoi, ettei hänen nimeään enää liitettäisi lainkaan teokseen.

Hetken näytti siltä, että taideteos saattaisi päätyä yksityishenkilön puutarhaan. Lopulta pylväs päätettiin siirtää Vantaan vauhtikeskukseen, kartingradan kupeeseen. Paikka on sopiva, sillä Häkkinen aloitti uransa ajamalla kartingautoja.

Helsinki-Vantaan lentokentän pohjoispuolella sijaitsevaan Vauhtikeskukseen ei kuitenkaan kukaan eksy sattumalta, sillä ympärillä ei ole mitään muuta.

”Erityisesti kartingalue on pussin perällä, ohikulkijoita ei ole. Kaikki, jotka sinne tulevat, tulevat sinne tarkoituksella”, sanoo Vantaan moottorikerhon puheenjohtaja Pasi Jaatinen.

Moottorikerho vuokraa kartingradan vieressä olevaa motocross-rata-aluetta.

Pylvään vieressä on muutamia istumapaikkoja.

Alueella käy Jaatisen mukaan motocrossharrastajia, jotka eivät vielä vuosienkaan harrastamisen jälkeen edes tiedä koko kartingalueen olemassaolosta, saati siitä, että siellä on kuuluisa pylväs.

”Paikka on kuin Vallisaari, upea paikka, mutta kukaan ei tiedä, että se on olemassa.”

Syrjäisyydestä huolimatta aina silloin tällöin pylvästä kysellään. Erityisesti japanilaisia faneja poikkeaa toisinaan paikalla. Jaatinen uskoo, että vierailijoita saattaisi olla enemmänkin, jos alueelle ohjaavat kyltit olisivat selkeämpiä.

”Ja olisihan se mahtava kunnianosoitus Häkkiselle, jos Kehä III:lla olisi tienviitta Mika Häkkisen muistomerkki 3,5 km.”

Tällä hetkellä alueella on kartingradan lisäksi motocrossrata, rc-autorata ja ajoharjoittelualue. Vantaan vauhtikeskuksen on tarkoitus kehittää aluetta lähivuosina.

Kart in Club Vantaa -seuran ratamestari Sami Lappalainen kertoo, että Vauhtikeskuksesta haluttaisiin matalan kynnyksen paikka, jonne kaikki turvallista ajopaikkaa tarvitsevat voisivat tulla harjoittelemaan.

”Kylän bemarikundit voisivat tulla tänne ajelemaan, pois muun liikenteen seasta.”

Uusi asfaltoitu ajoharjoittelurata on jo tekeillä ja sen on tarkoitus valmistua syyskuuhun mennessä.

Alkuperäinen Martinlaaksossa oleva Mika Häkkisen aukio on tällä hetkellä edelleen remontissa. Aukion viereen rakennetaan kerrostaloja, ja itse aukiolle on tarkoitus tulla muuri eli Mika Häkkisen taideseinä.

Istuttavan muuriin takaseinään on tarkoitus kaivertaa aikajana Häkkisen formulaurasta. Suunnitelmissa on myös heijastaa aukion pintaan Japanin Suzukan kilparadan muoto valoilla. Häkkinen varmisti molemmat maailmanmestaruutensa juuri Suzukassa.

Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikön Jyrki Vätön mukaan aukion suunnitelmia muokataan parhaillaan.

”Mika Häkkisen aukioon ja Martinlaaksonpolkuun rajautuvan rakennuksen rakennuslupa oli vasta lausunnoilla, ja suunnitelmia ehkä vielä hiukan päivitetään.”

Vätön mukaan aukiota päästään rakentamaan aikaisintaan vuoden 2021 kesällä. Aikataulu riippuu siitä, milloin alueen muut rakennukset valmistuvat.

Mutta se aito muistomerkki, Paalupaikka. Miksi se ei ole lähtöviivalla tai jossakin muualla kuin vessan vieressä?

”Silloin, kun pylväs tuli, ei vessoja varmaankaan vielä ollut. Paikalla oli rakennustyömaa”, kertoo Pasi Jaatinen.

Jaatinen arvelee, että alkuperäinen ajatus on muuttunut matkan varrella. Ensin tuli kahvila ja sitten huomattiin, että on tarpeen rakentaa saniteettitilat.

”Se saattaa myös olla pakon sanelema paikka vessalle, koska alueella ei ole kunnallistekniikkaa.”

Siirtosuunnitelmia pylväälle ei enää ole. Kolmimetrinen pylväs muistuttaa nyt kaikkia kartingradalla ajavia pikkupoikia siitä, että kaikki on mahdollista. Eikä mikään ole pysyvää. Varsinkaan maine ja kunnia.

”Mika Häkkisen aukio” lukee Paalupaikka-teoksessa. Alkuperäinen aukio on edelleen Martinlaaksossa.

Mika Häkkisen tolpasta tuli Vantaalle rasite – edes suunnittelija ei halua nimeään liitettävän teokseen

Mika Häkkisen tolppa siirtyy lentokentän kupeeseen – ”Ympäristö Martsarissa ei ole sen paalun arvoinen”

Jyrki Järvilehto kolaroi pahasti kartingradalla, Vantaa käytti puoli miljoonaa euroa sen korjaamiseen

Vantaa - luetuimmat

Luitko jo nämä?