Hehkutettu nuori yrittäjä ajautui konkurssin partaalle – Kaikki muuttui sillä sekunnilla, kun liikkeeseen astui sattumalta kokenut bisnesguru - Vantaa | HS.fi

Hehkutettu nuori yrittäjä ajautui konkurssin partaalle – Kaikki muuttui sillä sekunnilla, kun liikkeeseen astui sattumalta kokenut bisnesguru

Teemu Nikkanen kutsuttiin jo alaikäisenä Linnan juhliin saavutustensa takia. Sitten viheryrittäjä ajautui ongelmiin. Eräänä päivänä hänellä kävi uskomaton tuuri, kun kauppaan tuli pelastava enkeli.

Puutarhayrittäjä Teemu Nikkasen puutarhayritys on uuden yrityskaupan myötä kasvien suhteen lähes omavarainen.­

6.12.2020 2:00 | Päivitetty 7.12.2020 7:35

Kun Teemu Nikkasesta, 26, tehtiin ensimmäiset jutut Helsingin Sanomiin, oli hän 17-vuotias mönkijällä ajava kukkakauppias.

13-vuotiaana uransa aloittaneen miehen yritteliäisyys oli tehnyt vaikutuksen itse presidentti Sauli Niinistöön, joka oli kutsunut hänet Linnan juhlien vieraaksi.

Pikakelataan eteenpäin seitsemän vuotta. Mönkijä on vaihtunut pakettiauto-Mersuun, ja kukkakauppa on laajentunut miljoonien arvoiseksi Vihervimma-puutarhayritykseksi.

Mutta ilman vaikeuksia näin ei ole käynyt. Välissä näytti jo siltä, että yrittäjä saisi pistää pillit pussiin ja tyytyä jalan kulkemiseen.

Kun Teemu Nikkanen vuonna 2012 sovitteli kaulaansa rusettia Linnan juhlia varten, oli hän täyttänyt 18 vuotta vain viikkoa aikaisemmin.

Nikkasella oli suuria suunnitelmia. HS:n jutussa vuodelta 2013 sanotaan näin: ”Jonakin päivänä Teemu toivoo hallinnoivansa koko maan laajuista kukkakauppabrändiä.”

Teemu Nikkanen ja Johanna Olasmaa vierailivat Linnan juhlissa 2012.­

Nopealla tahdilla Nikkanen aukaisikin neljä uutta kukkakauppaa ympäri pääkaupunkiseutua, investoi ja laajensi. Hetken näytti hyvältä, mutta sitten homma alkoi sakata. Myynnit eivät kasvaneet samassa tahdissa kuin kulut, eikä nuoren yrittäjän talousosaaminen riittänyt oikaisemaan alkanutta syöksyä.

Tilanne näytti pahalta, ja Nikkanen valmistautui jo lähtemään ”eräjormaksi Lappiin”.

Eräänä päivänä, kun Nikkanen työskenteli Rekolan kukkatalossa eli siellä, mistä kaikki oli saanut alkunsa, käveli sisään muuan rekolalainen asiakas.

”Hän tuli kukkaostoksille ja huomasi, että Teemulla on suru silmissä. Hän ehdotti, että istuisimme alas ja juttelisimme”, kertoo Nikkanen.

Ehdotus voi kuulostaa monen korvaan yllättävältä, mutta sisään astunut nainen ei ollut kuka tahansa. Hän sattui olemaan Naisten Pankin perustajajäsen Satu Mehtälä, joka on istunut lukuisten yritysten hallituksessa. Hän on myös ollut vuosien aikana mukana monissa liiketoiminnan kehittämishankkeissa ja -projekteissa.

Mehtälä ei tuntenut Nikkasta entuudestaan muuten kuin oltuaan tämän asiakkaana, mutta päätti auttaa, koska kyseessä oli ”oman kylän poika”.

”Olin lukenut Teemusta tehtyjä lehtijuttuja, ja minuun vetosi tämän nuoren miehen yritteliäisyys ja ahkeruus, kertoo Mehtälä.

Nikkanen ei tiennyt Mehtälän taustasta, mutta avoimena ihmisenä ajatteli, ettei juttutuokiosta voisi olla haittaakaan. Ensimmäisen keskustelutuokion jälkeen tuli toinen ja kolmas, ja lopulta Mehtälä päätyi auttamaan Nikkasta lähes vuoden ajan.

”Satu opetti taloutta ja juridiikkaa, ja opin lukemaan oman yhtiöni tilinpäätöstä. Se olisi pitänyt tietysti osata jo aiemmin.”

Mehtälä teki töitä Nikkasen kanssa pro bono -periaatteella, eli hän ei ottanut avustaan maksua.

”Ajattelen, että tämä on eräänlaista talkootyötä. En osaa rakentaa taloa, mutta voin jakaa tietoani siitä, mistä tiedän jotakin”, Mehtälä sanoo.

Nikkaselle Mehtälän talkootyö oli korvaamatonta. Naisen avulla Nikkanen ymmärsi, että jos hän haluaisi jatkaa, olisi kolme liikettä pakko lakkauttaa. Päätös tuntui pahalta, mutta oli ainoa oikea vaihtoehto. Lakkautettavien joukkoon lukeutui myös Koivukylän myymälä.

”Koivukylän myymälä oli ensimmäinen, jonka olin itse laittanut kuntoon, ja sen lopettaminen oli iso päätös.”

Teemu Nikkanen ajoi viime vuonna kuorma-autokortin, että saa itse vietyä tilaukset asiakkaille.­

Karsiminen ja kulukuri kannattivat. Liikevaihto on viime vuosina noussut tasaisesti, ja viime vuonna se oli jo lähemmäs miljoonan. Tänä vuonna liikevaihto kasvaa reippaasti, sillä koronavirusepidemian kotiin eristämät ihmiset ovat innostuneet joukolla laittamaan puutarhojaan.

”Nettikauppa räjähti. Myyntiä on tänä vuonna tullut tuplasti verrattuna edelliseen vuoteen.”

Nettikaupan suosio ilostuttaa Nikkasta. Alun perin toiveet sille eivät olleet hääppöiset, sillä verkossa on hänen mukaansa tuotteista vain pieni murto-osa.

”Ekana vuonna saimme nettikaupasta 2 000 euroa ja olimme siitäkin iloisia.”

Liikevaihtoa kasvattaa tänä vuonna myös eräs toinen asia, jota Nikkanen kuvailee ”pikkupojan unelmien täyttymykseksi”. Aiemmin Vihervimma osti kukat ja kasvit muualta. Nyt yritys on 80-prosenttisesti omavarainen, sillä yritys osti viime keväänä taimiston.

”Olin ajatellut, että se olisi mahdollista joskus viiden vuoden päästä, mutta se tapahtuikin jo nyt.”

Vaikka elämä on näyttänyt Nikkaselle myös nurjaa puolta, ei hän ole lopettanut unelmointia. Kymmenen vuoden päästä hän toivoo yrityksen olevan niin iso, että hän voi valita itselleen uuden tittelin.

”Olemme yhtiökumppanini kanssa miettineet, että voisimme olla puutarhaneuvoksia tai sorakeisareita. Myös kauppaneuvos kävisi.”

Maa-aineskauppaa on tarkoitus laajentaa, samoin kuin nettikauppaa.

”Tulevaisuudessa olisi tarkoitus, että kaikkea, mitä voi ostaa myymälästä, saa myös netistä.”

Mitään näitä suunnitelmia ei kuitenkaan olisi olemassa, jos Satu Mehtälä ei olisi sattunut astumaan sisään myymälään oikeaan aikaan. Muita aloittelevia yrittäjiä Nikkanen neuvookin hankkimaan itselleen kokeneemman yrittäjän auttamaan talousasioissa.

”Kun puhutaan bisnesenkeleistä, niin Satu on aito ja oikea bisnesenkeli. Hän auttoi minut ojasta ylös”, sanoo Nikkanen.

Lue myös: Ihmiset ajavat satoja kilometrejä nähdäkseen kahden miehen luoman vihreän paratiisin, jota he aikovat varjella keskellä Vantaata hautaan saakka

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat