Nuoret alkoivat räiskiä raketteja liian aikaisin Vantaalla – Puolitoistavuotias Hippu-koira kiskaisi itsensä vapaaksi ja katosi pimeyteen - Vantaa | HS.fi

Nuoret alkoivat räiskiä raketteja liian aikaisin Vantaalla – Puolitoistavuotias Hippu-koira kiskaisi itsensä vapaaksi ja katosi pimeyteen

Vuoden lopun jatkuva ilotulitusten pauke aiheuttaa stressiä ja pelkoa monille eläimille. Yllättävä räjähdysääni säikäytti nuoren Hippu-koiran yön yli kestäneelle karkuretkelle Vantaalla.

Suomenlapinkoira Hippu on saanut nimensä alkujaan kullankeltaisen turkkinsa ansiosta.­

29.12.2020 11:38 | Päivitetty 29.12.2020 12:36

Ihmisille rakettien pauke ja väriloisto merkitsevät kuluneen vuoden päättymistä ja uuden vuoden vastaanottoa kovalla ryminällä.

Eläimille räiskeestä on juhlahumu kaukana. Moninkertaisesti ihmiskorvia herkemmät karvakorvat vaistoavat kaukaisenkin paukkeen kovana. Iltalenkillä yllättävän äänen kuullessaan voi rauhallisellekin koiralle iskeä kiire paeta.

Näin kävi maanantaina vantaalaiselle suomenlapinkoiranartulle, puolitoistavuotiaalle Hipulle.

Satomäessä emäntänsä kanssa iltakävelyllä ollut Hippu säikähti nuorisojoukon ampumia raketteja ja ampaisi pauketta pakoon sellaisella voimalla, että hihna kirposi ulkoiluttajan kädestä.

”Sellainen oikein eloisa, mukava, ystävällisluontoinen kiltti koira”, kuvailee Oliver Gabara ruskean värityksensä vuoksi leikkisästi Kultahipuksikin kutsuttua koiraa.

Hippu on tullut uuteen perheeseensä vasta jonkin aikaa sitten, joten kokemusta koiran reaktioista ilotulituksiin ei vielä ollut. Äkillinen paukahdus pääsi yllättämään sekä koiran että omistajan.

Omistaja odotteli Hippua tunnin ajan siinä toivossa, että karkulainen rauhoituttuaan palaisi takaisin lähtöpisteeseen. Koiraa ei kuitenkaan näkynyt, ei karkupaikalla eikä sen läheisyydessäkään.

Gabara kertoo illan ja yön olleen stressaavia. Kauhuskenaarioita oli monia. Mitä jos Hippu säntää hädissään autotielle? Entä jos se jäisi flexistään kiinni jonnekin, mistä sitä ei löydettäisi? Ja jos joku sattuisikin löytämään koiran, antaisiko se tuntemattoman ottaa itseään kiinni?

Gabara lähetti katoamisilmoituksen Viikin löytöeläintaloon ja Karkurit-sivustolle. Aamulla hän päätti jakaa julkaisun vielä Vantaan Puskaradio -ryhmään.

Pian puhelin jo soikin.

Lähialueella kulkenut oli löytänyt Hipun asuinalueen pusikosta varhain tiistaiaamuna ja vienyt yönsä ulkona viettäneen ja märän koiran sisälle. Gabaran julkaisun ansiosta omistaja löytyi samoin tein.

”Olin ihan ällikällä lyöty”, Gabara sanoo.

Puskaradio näytti parhaat puolensa, kun paikalliset ensin jännittivät Hipun puolesta ja lopulta iloitsivat sen löytymisestä.

Hippu vaikuttaa toipuneen yöllisestä seikkailustaan hyvin. Gabara ja hänen naisystävänsä toivovat, että koira selvisi tilanteesta ilman syvempiä traumoja.

Uudenvuoden ajan omistajat aikovat ottaa Hipun kanssa rauhallisesti tilannetta seuraillen.

”Pidetään hyvänä, ja paljon lämpöä, rakkautta, huolenpitoa ja läheisyyttä”, Gabara kertaa suunnitelmia.

”Jos omistaja on rauhallinen, koirakin vaistoaa että kaikki on hyvin.”

Ilotulittelijoiden Gabara toivoisi kiinnittävän huomiota turvallisuuteen, jotta raketteja ei räjähtelisi odottamatta aivan ihmisten kulkureittien äärellä.

Merkitystä on myös kellonajalla. Eläinten ja omistajien vuodenvaihde sujuu rauhallisemmin, kun raketteja ammutaan vain sallittuna aikana, jolloin paukkuarkojen lemmikkien omistajat tietävät olla varuillaan.

Sallittu ilotulitusaika on uudenvuodenaattona kello kuudesta illalla aamukahteen asti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat